Συναγερμός: Γνωστό φάρμακο ύποπτο για πνευμονική εμβολή και θρομβώσεις… Οι έκτακτες οδηγίες που εκδόθηκαν και οι συστάσεις
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε αναθεωρημένες συστάσεις σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου Xeljanz (τοφασιτινίμπη), μετά από ανάλυση νέων δεδομένων που υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι γιατροί καλούνται να αποφεύγουν τη συνταγογράφηση της υψηλής δόσης του Xeljanz (10 mg δύο φορές ημερησίως) σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, δηλαδή σχηματισμού θρόμβων αίματος στους πνεύμονες.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασθενείς με:
Καρδιακή ανεπάρκεια
Καρκίνο
Κληρονομικές διαταραχές της πήξης του αίματος
Ιστορικό θρομβώσεων
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς που:
Λαμβάνουν συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά
Υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Πρόκειται να υποβληθούν σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση
Οι γιατροί οφείλουν επίσης να λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η παρατεταμένη ακινητοποίηση.
Το Xeljanz είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας. Η απόφαση της PRAC βασίζεται σε δεδομένα από συνεχιζόμενη μελέτη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία έδειξε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και θανάτου με τη χρήση της υψηλής δόσης του φαρμάκου.
Συναγερμός με πασίγνωστο χάπι που συνδέουν με καρκίνο
Ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης δεν πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με Xeljanz, καθώς η υψηλή δόση είναι η μόνη συνιστώμενη δόση εκκίνησης για αυτή την πάθηση.
Ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν ήδη την υψηλή δόση του φαρμάκου πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.
Οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόψουν ή να αλλάξουν τη δόση του φαρμάκου χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Οι ασθενείς πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, πόνο στην πλάτη ή βήχα με αιμόπτυση, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν πνευμονική εμβολή.
Οι νέες συστάσεις είναι προσωρινές και θα επανεξεταστούν από την PRAC, η οποία θα παράσχει επικαιροποιημένες οδηγίες μόλις ολοκληρωθεί η ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.
Έρευνα σοκ δείχνει, πως βρέθηκαν πρωτεΐνες ακίδες από εμβόλια mRNA στον εγκέφαλο ασθενών που πέθαναν…
Προσοχή: Το επικίνδυνο φυτό που βρίσκεται παντού γύρω μας και «σκοτώνει» με ακόμη και ένα…
Αδόλφος Χίτλερ: Η Σιωπηλή Συμφωνία για να σβήσει η γραμμή αίματος, οι τελευταίοι απόγονοι και…
Έριξε «βόμβα» ο Ντόναλντ Τραμπ: «ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ» - Η νέα «Αλήθεια» του Προέδρου των ΗΠΑ…
Αποκάλυψη «βόμβα» για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ποιος διέλυσε τον γάμο της με τον Κάρολο; Όχι…
Εκλογές στην Αλβανία Ξανά Πρωθυπουργός για τέταρτη φορά ο Έντι Ράμα με ποσοστό πάνω από…