Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη σχετικά με την ασφάλεια της πάπρικας που κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς ανιχνεύονται ανησυχητικά επίπεδα φυτοφαρμάκων.
Πιο συγκεκριμένα, το Βέλγιο προχώρησε στην ανάκληση πάπρικας από την Τουρκία (μάρκας Basak, παρτίδα L2144R) λόγω της αυξημένης παρουσίας οξειδίου του αιθυλενίου, μιας ουσίας με απολυμαντικές ιδιότητες που όμως είναι ανεπιθύμητη στα τρόφιμα. Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί πρόσφατα και στη Γερμανία, η οποία ενημέρωσε το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF για υψηλή συγκέντρωση της ίδιας απαγορευμένης ουσίας σε σκόνη πάπρικας τουρκικής προέλευσης, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές ως σοβαρό.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Γερμανικός καταναλωτικός οργανισμός (Oekotest) πραγματοποίησε αναλύσεις σε διάφορες μάρκες πάπρικας, του πιο δημοφιλούς μπαχαρικού στη Γερμανία μετά το πιπέρι, και διαπίστωσε ότι πολλές εξ αυτών υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια φυτοφαρμάκων. Σχεδόν οι μισές από τις σκόνες πάπρικας που εξετάστηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια λόγω φυτοφαρμάκων. Ενώ σε μία μάρκα εντοπίστηκαν 23 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με το Oekotest, ένα σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται με το απαγορευμένο στην ΕΕ από το 2019 ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος glufosinate. Σε 13 από τα 33 μπαχαρικά της δοκιμής, τα επίπεδα του glufosinate ήταν πάνω από το όριο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει χαρακτηρίσει την ουσία ως τοξική για την αναπαραγωγή (κατηγορία 1B). Υποδεικνύοντας πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, σε δύο προϊόντα ανιχνεύθηκε Mepiquat σε συγκεντρώσεις που υπερέβαιναν τα κανονιστικά όρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα προβληματικά δείγματα πάπρικας προέρχονταν από την Κίνα, όπου η χρήση glufosinate είναι επιτρεπτή. Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης την παρουσία γλυφοσάτης, καθώς και υψηλές ποσότητες του τοξικού και πιθανώς καρκινογόνου bifenthrin. Έρευνες έχουν ανιχνεύσει φυτοφάρμακα σε ανθρώπινα δείγματα όπως μαλλιά, μητρικό γάλα και ούρα. Με μια μεγάλη γερμανική μελέτη του 2015 να βρίσκει γλυφοσάτη στο 99,6% των δειγμάτων ούρων που εξετάστηκαν.
Σχετικά με την αιτία της αυξημένης παρουσίας φυτοφαρμάκων στην πάπρικα, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) εξηγεί ότι οι πιπεριές συνήθως καλλιεργούνται σε μονοκαλλιέργειες και απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική ποσότητα νερού. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών, οδηγώντας τους αγρότες σε εντατική χρήση φυτοπροστατευτικών μέτρων.
Η BVL υποστηρίζει ότι τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στην πάπρικα δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία λόγω της χαμηλής ποσότητας κατανάλωσης. Ακόμη και αν η σκόνη πάπρικας είναι μολυσμένη πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ωστόσο, το Oekotest διαφωνεί με αυτή την άποψη. Τονίζοντας ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού διαφορετικών φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει αθροιστική επίδραση στον οργανισμό, ενώ οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση Μπαχαρικών (ESA) είχε ζητήσει από τα μέλη της να μοιραστούν δεδομένα σχετικά με τα υπολείμματα οξειδίου του αιθυλενίου σε βότανα και μπαχαρικά. Διαπιστώνοντας ότι το 7% των αναλυθέντων δειγμάτων υπερέβαινε τα επιτρεπόμενα όρια.
Τέλος, το Oekotest συμβουλεύει τους καταναλωτές να προσθέτουν την πάπρικα προς το τέλος του μαγειρέματος. Και να την αποθηκεύουν σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Θέλει διαζύγιο γιατί το ChatGPT είδε στο φλιτζάνι ότι ο άντρας της την απατάει... Τον…
Οι γονείς πολλές φορές χάνουμε την ψυχραιμία μας με τις καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν μεγαλώνοντας…
Οι Σκοπιανοί με απύθμενο θράσος πάνε να μας κλέψουν ολόκληρη τη Μακεδονία και την ένδοξη…
Συνελήφθη χθες το βράδυ ένας 55χρονος οδηγός ο οποίος οδηγούσε με 212 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή…
Νέες αμερικανικές έρευνες προειδοποιούν ότι τα παιδιά που νόσησαν από Covid-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης…
Παρά την αρχική ανακοίνωση του φημισμένου δικηγορικού γραφείου του Αλέξη Κούγια για τη συνέχιση της…