ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη: Προειδοποίηση για επικίνδυνο ψάρι που κυκλοφορεί στην αγορά – Καταναλώνεται και στην Ελλάδα

Η κατανάλωση του Escolar μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και σοβαρές παρενέργειες

Published by
Συντακτική Ομάδα

Ένα ψάρι βαθέων υδάτων, γνωστό διεθνώς ως Escolar ή “butterfish”, και στην Ελλάδα ως «λεπιδόκυμβος ο κιτρινοκαφέ», κρύβει πίσω από τη γαστρονομική του φήμη έναν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Με τη σάρκα του να είναι πλούσια, σφιχτή και «βουτυρένια» σε γεύση, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νότια Ευρώπη. Όπου συχνά χρησιμοποιείται σε σούσι ή πιάτα ψητού.

Ωστόσο, η ελκυστική γεύση του επισκιάζεται από τη σύνθεσή του. Σύμφωνα με τη Δανική Κτηνιατρική και Τροφική Υπηρεσία (Fødevarestyrelsen), το συγκεκριμένο ψάρι περιέχει υψηλή συγκέντρωση εστέρων κεριού. Πρόκειται για ένα είδος λίπους που ο ανθρώπινος πεπτικός μηχανισμός αδυνατεί να διασπάσει και να αφομοιώσει.

Οι Πιθανές Παρενέργειες

Επίσης η κατανάλωση του Escolar μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και σοβαρές παρενέργειες. Γνωστές ως γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτές περιλαμβάνουν έντονα καθαρτικά αποτελέσματα, κοιλόπονο, ναυτία και σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα εάν το ψάρι έχει καταναλωθεί ωμό ή όχι επαρκώς μαγειρεμένο. Τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από το Escolar δεν είναι σπάνια. Καθιστώντας το ένα ψάρι που απαιτεί προσοχή.

Αυστηροί Κανονισμοί και Προειδοποιήσεις

Λόγω των κινδύνων, χώρες έχουν λάβει μέτρα:

 

Πλήρης Απαγόρευση: Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία έχουν προχωρήσει σε πλήρη απαγόρευση της πώλησης και κατανάλωσης του Escolar.

Αυστηροί Όροι: Άλλες χώρες, όπως η Δανία, επιτρέπουν τη διάθεσή του, αλλά υπό αυστηρούς όρους, με ειδική σήμανση και σαφείς προειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές.

Επίσης οι δανικές αρχές συνιστούν την αποφυγή κατανάλωσης του ψαριού ωμού ή ελαφρώς μαγειρεμένου. Η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος είναι το βράσιμο ή το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητα σε αυτά τα επικίνδυνα λιπαρά. Τέλος, τονίζουν ότι τα υγρά ή τα λίπη που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πρέπει να απορρίπτονται και να μην επαναχρησιμοποιούνται, καθώς περιέχουν την ίδια τοξική ουσία.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Bullying: Αναγνώριση συμπτωμάτων σε θύμα και θύτη – Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς

Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) είναι μια μεγάλη πρόκληση, με τα συμπτώματα να διαφέρουν ανάλογα με…

10 λεπτά ago

Αταμάν σε δίλημμα μετά το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο μεγάλος πονοκέφαλος

Ο Εργκίν Αταμάν έχει κάθε λόγο να χαμογελά, αλλά ταυτόχρονα και να προβληματίζεται ευχάριστα. Η…

21 λεπτά ago

Αντικυλώνας «Ω» στην Ελλάδα: Τι καιρό θα φέρει – Η πρόβλεψη της Όλγας Παπαβούλη

Μετά από ένα σύντομο «παράθυρο» καλοκαιρίας, όπου το Σάββατο η θερμοκρασία στην Πελοπόννησο έφτασε τοπικά…

34 λεπτά ago

Σοκαριστικό περιστατικό στα Χανιά: 15χρονη σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μέθη και τραυματισμό

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων μία 15χρονη κοπέλα, αφού κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ…

57 λεπτά ago

Άγρια καταδίωξη στον Βόλο – Ανήλικοι Ρομά έκλεψαν SUV και έσπειραν τον πανικό

Άγρια καταδίωξη στον Βόλο - Ανήλικοι Ρομά έκλεψαν SUV και έσπειραν τον πανικό μετά από…

1 ώρα ago

Έφυγε από τη ζωή η Άννα Κυριακού – Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Κυριακού. Η οποία απεβίωσε σήμερα,…

1 ώρα ago