Σύμφωνα με τος επιστήμονες, 37 από αυτές τις μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να μεταδοθεί στους ανθρώπους, υποχρεώνοντας τους ανιχνευτές ιών να χαρακτηρίσουν το ανώνυμο αυτό στέλεχος ως το «πιο ακραίο» που έχουν δει ποτέ. Συγκριτικά, η Όμικρον φέρει περίπου 50 μεταλλάξεις.
Μέχρι στιγμής, κορυφαίοι ειδικοί δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι ο νέος αυτός ιός θα επιφέρει υψηλή μετάδοση. Πιστεύεται δε ότι γεννήθηκε από ένα κρούσμα χρόνιας μόλυνσης, δηλαδή όταν ένας μόνο ασθενής, αντί να νικήσει τον ιό σε λίγες εβδομάδες, υφίσταται μια εκτεταμένη λοίμωξη που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εκτιμά ότι η νέα αυτή παραλλαγή είναι «ασυνήθιστα μεταλλαγμένη». «Η ανησυχία για τις χρόνιες λοιμώξεις είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται σε ένα άτομο που έχει ήδη δημιουργήσει ανοσία», σημείωσε. «Με άλλα λόγια, ο ιός πρέπει να έχει μεταλλάξεις που μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την ανοσία».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μια τόσο εκτεταμένη μετάλλαξη έχει συχνά τίμημα για τον ίδιο τον ιό. «Τέτοιες μεταλλάξεις συχνά αντισταθμίζονται από ένα “κόστος φυσικής κατάστασης”. Κάτι που σημαίνει ότι ο ιός γενικά δεν αναπτύσσεται καλά… Και γενικότερα ο κίνδυνος από έναν τέτοιο ιό είναι χαμηλός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…