Η λέξη ισλί σημαίνει μπελαλίδικο μάλιστα, μερακλίδικο, για ειδικές περιστάσεις. Όμως, μην απογοητεύεστε. Ο μπελάς είναι στην περίτεχνη διακόσμηση που παραδοσιακά γίνονταν με ειδικό τσιμπιδάκι. Εσείς μπορείτε να την απλοποιήστε ή επίσης και να την καταργήσετε ολωσδιόλου.
Το μερακλίδικο ισχύει με ή χωρίς διακόσμηση. Διότι όπως θα δείτε η συνταγή αυτή γίνεται είτε με 100% βούτυρο -στην Καππαδοκία για τα Χριστούγεννα χρησιμοποιούσαν το φημισμένο βούτυρο της Ούρφας- είτε με μείγμα από βούτυρο και λάδι. Το αποτέλεσμα είναι η μοναδική πλούσια γεύση των ισλί, που υπογραμμίζεται μάλιστα από την τραγανή και γλυκιά γέμιση.
Για τη ζύμη:
250 ml ελαιόλαδο
250 γρ βούτυρο
110 γρ ζάχαρη
65 ml χυμό πορτοκαλιού
35 ml κονιάκ ή άλλο δυνατό ποτό
½ κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια μπέικιν
Ξύσμα πορτοκαλιού
330 ml ανθρακούχο νερό
Επίσης 950-1000 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ καρύδια
2 κουταλιές ζάχαρη (η μέλι)
½ κουταλάκι κανέλα
Επίσης ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 1 φρυγανιά τριμμένη
440 γρ ζάχαρη
625 ml νερό
250 γρ μέλι
Ένα ξυλάκι κανέλας
Επίσης 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Προαιρετικά, λίγη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού
Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με το φορητό μίξερ μέχρι να το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι και ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή εύπλαστη ζύμη.
Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο φτιάχνουμε τη γέμιση.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
Με το μέχρι μας σχηματίζουμε ομοιόμορφα μπαλάκια ζύμης, σαν καρύδια.
Ανοίγουμε σε σχήμα μικρού δίσκου στην παλάμη μας, βάζουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε όπως θα δείτε στο βίντεο, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
Τοποθετείτε με την ένωση από κάτω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα σε τακτικά διαστήματα μάλιστα.
Διακοσμείτε επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες του παρακάτω βίντεο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 35 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν τελείως πριν σιροπιάσετε.
Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το λεμόνι σε κατσαρολάκι και βράζετε για 7 λεπτά περίπου. Σβήνετε το μάτι και ρίχνετε το χυμό λεμόνι, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε στο καυτό σιρόπι το μέλι μέχρι να λιώσει.
Περιχύνουμε τα ισλί με το ζεστό μάλιστα σιρόπι. Τα γυρίζουμε πλευρά και όταν απορροφήσουν το σιρόπι στον επιθυμητό βαθμό, τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Πηγή: www.cretangastronomy.gr
Η ιστορία του Τζον Μέγκοτ (Τζον Ελβς), ενός Βρετανού πολιτικού του 18ου αιώνα, αποτέλεσε την…
Η παρακάμερα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο (1-0) αποκάλυψε μια στιγμή…
Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δολοφονία ενός δικαστή μέσα στην αίθουσα του…
Μια τραγική ιστορία ζωής έρχεται στο φως με τον θάνατο του πατέρα Λάμπρου Ρίνη (παπα-Λάμπρος),…
Ένας σοκαριστικός σάλος έχει ξεσπάσει στη σχολική κοινότητα της Χίου, μετά από καταγγελίες τριών γυναικών…
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει σημάνει συναγερμό για την άμεση κάλυψη κενών θέσεων…