ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Ελληνικά Mirage 2000 και F-16 Block 30 θα σταλούν στον Ζελένσκι;

Το Κίεβο απαιτεί άμεσα «180 μαχητικά αεροσκάφη»!

Η Ουκρανία θα λάβει πιθανότατα τα μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην γαλλική Dassault ως αντάλλαγμα για την πώληση των Rafale F.4. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει και τα F-16 Βlock 30, της Πολεμικής Αεροπορίας, αμφότερα αφού ολοκληρώσουν «μίνι» προγράμματα αναβάθμισης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Αεροπορίας Yuriy Ignat, η χώρα χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 5 Πτέρυγες Μάχης. Με τρεις Μοίρες η κάθε μια των 12 αεροσκαφών, δηλαδή ένα σύνολο 180 μαχητικών.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες πηγές παροχής μαχητικών αεροσκαφών, όπως επίσης και η Νορβηγία, αλλά και η Ολλανδία (F-16).

Με την απόσυρση των F-4E AUP και των Mirage 2000 EGΜ/BGΜ (το χθεσινό που έπεσε είναι F-4E AUP και τα αεροσκάφη, αν και πέρασαν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πριν 20 χρόνια, έπρεπε να είχαν αποσυρθεί από το 2020) δηλαδή την απώλεια 50+ μονάδων και την ενδεχόμενη παραχώρηση των 32 Block 30 (σύνολο 85 μονάδες!) η Πολεμική Αεροπορία θα αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό που οριακά δεν θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες επιτήρησης και προστασίας του FIR Αθηνών, με δεδομένες τις χαμηλές διαθεσιμότητες, παρά την προμήθεια των 24 Rafale F.4 που και αργεί να ολοκληρωθεί και είναι λίγα σε αριθμό.

Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός των Block 30 και Block 50 σε επίπεδο Block 50+ Advanced. Και έπρεπε να είχε γίνει ήδη.

Για τα F-16 Block 30, αν παραδοθούν στην Ουκρανία, υπάρχει αμερικανικό σχέδιο. Και να εκσυγχρονιστούν με τα απάρτια που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη 52+ και 52+ Adv.

 

Back to top button