Τα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε το μοσχαρίσιο κρέας και ο τρόπος για να το απογειώσετε
Το μοσχαρίσιο κρέας είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά της κουζίνας μας — αλλά και από τα πιο «δύσκολα» για σωστή μεταχείριση. Όταν δεν γνωρίζουμε ποιο μέρος του ζώου κρατάμε και ποια είναι η ιδανική μέθοδος μαγειρέματος, μπορεί να καταλήξουμε με κρέας στεγνό, σκληρό ή κακής υφής. Παρακάτω θα δούμε τα συνηθέστερα λάθη — αλλά και κάποιες συνταγές-προτάσεις για τις βασικότερες κοπές: φιλέτο, ελιά, τρανς, «σιδηρόδρομος» και ποντίκι.
Το φιλέτο (ή μοσχαρίσιο φιλέτο) θεωρείται κορυφαίο εξαιτίας της λεπτής δομής του και της ελάχιστης καταπόνησης των μυών. Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιες κοπές είναι ιδανικές για γρήγορο ψήσιμο σε τηγάνι ή σχάρα — όχι για μακρά βράση ή στιφάδο.
Λάθος που κάνουμε: ψήνουμε πολύ ώρα ή σε χαμηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να χάνει υγρασία ή να γίνεται άνοστο.
Ιδανική συνταγή: Αλατοπιπερώνουμε καλά το φιλέτο, το αφήνουμε λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ζεσταίνουμε καλά τη σχάρα ή το τηγάνι — και το ψήνουμε περίπου 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά για μέτριο αποτέλεσμα. Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» λίγα λεπτά πριν το κόψουμε.
Η ελιά είναι μια πιο λιπαρή κι εργάσιμη κοπή σε σχέση με το φιλέτο. Ιδανική για πιο «σπιτικές» παρασκευές — κοκκινιστό, λεμονάτο ή κιμά.
Λάθος: τηβλέπουμε σαν φιλέτο και την ψήνουμε γρήγορα σε ψησταριά — τότε δύσκολα μαλακώνει και μπορεί να γίνει σκληρή.
Ιδανική χρήση: κόβω την ελιά σε μπριζολάκια ή μικρά κομμάτια, το αφήνω σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και ρίγανη και το μαγειρεύω αργά στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, να μαλακώσει και να αποδώσει νοστιμιά.
Αυτό το κομμάτι είναι λιγότερο τρυφερό, με περισσότερο κολλαγόνο και συνδετικό ιστό — η «δουλειά» που έκανε το ζώο φαίνεται εδώ. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πιο σκληρές κοπές κερδίζουν όταν μαγειρεύονται αργά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να διαλύσουν τα συνδετικά στοιχεία. Tasting Table+1
Λάθος: ψήνουμε τρανς γρήγορα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να μείνει σκληρό.
Ιδανική συνταγή: το κόβουμε σε μεγαλύτερο κομμάτι, το αλατοπιπερώνουμε, το σφραγίζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μετά το μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με λίγη σάλτσα ή ζωμό και το μαγειρεύουμε αργά για 2-3 ώρες. Το αποτέλεσμα: κρέας που «λυώνει» στο πιρούνι και γίνεται ζουμερό.
Αυτό το κομμάτι χαρακτηρίζεται από πιο πλούσιο λίπος και γεύση — «πρόστυχο» αλλά γεμάτο νοστιμιά. Είναι ιδανικό για σούπα, γιουβέτσι, αλλά και για σχάρα εάν είστε μερακλής και διαθέτετε τον χρόνο.
Λάθος: ψήνουμε «σιδηρόδρομο» όπως φιλέτο — τότε δύσκολα θα μαλακώσει επαρκώς.
Ιδανική συνταγή: μπορούμε να το κόψουμε σε ροδέλες, να το καψαλίσουμε γρήγορα στη σχάρα για εμφάνιση, αλλά να το τελειώσουμε στο φούρνο με λαχανικά ή σε κατσαρόλα με ζωμό για πολλή ώρα. Αν το θέλουμε γιουβέτσι: σιγομαγειρεύουμε σε φούρνο για 3–4 ώρες με άγρια ρύζι ή κριθαράκι.
Το ποντίκι ή «μπάσκερ» (π.χ. κάτω μέρος μηρού) είναι πλούσιο σε κολλαγόνο, γι’ αυτό «αγαπά» τις μακροχρόνιες βράσεις. Ιδανικό για ζωμό, σούπα ή ακόμα και μαγειρευτά.
Λάθος: το ψήνουμε γρήγορα ή το μεταχειριζόμαστε όπως φιλέτο — τότε θα μείνει σκληρό και άγευστο.
Ιδανική συνταγή: το κόβουμε σε κομμάτια, το σοτάρουμε ελαφρά, το προσθέτουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, μπούκοβο, ντομάτα, και σιγοβράζουμε για 3–4 ώρες. Το αποτέλεσμα: πλούσιος ζωμός, κρέας που «ξεκολλά»» και εξαιρετική βάση για μακαρόνια ή πουρέ.
Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά
• Μη γυμνώνετε το κρέας πριν μαγειρέψετε — η υγρασία στην επιφάνεια επηρεάζει το σήσιμο.
• Μη μαγειρεύετε λάθος κοπή με λάθος μέθοδο — η επιλογή του κατάλληλου μέρους και της κατάλληλης τεχνικής είναι το κλειδί.
• Μην παραλείπετε να αφήσετε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο — έτσι οι χυμοί κατανεμήζονται και το κρέας μένει ζουμερό.
Πόσο κρέας χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας;
Εν κατακλείδι: αν διαλέξετε σωστά κοπή και κατάλληλη μέθοδο, αποφύγετε τα πιο κοινά λάθη και προσαρμόσετε τον χρόνο και τη θερμοκρασία στη σύσταση του κρέατος — τότε το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά απολαυστικό. Καλή μαγειρική!
Πανικός στο Κορωπί: 61χρονος κατηγορείται ότι παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 41χρονη γυναίκα μετά από…
Έριξε «βόμβα» ο γιός του ιδρυτή της KGB: Πως η έλευση του κομήτη «3I /…
Άφωνοι οι γιατροί στη Λάρισα με γνωστό επιχειρηματία της πόλης, που έσπασε το πέος του…
Σε ποιές εκπομπές εμφανιζόταν ο ρασοφόρος «Αρχιεπίσκοπος» με την κόκα και πως εξαπάτησε μέχρι και…
Μαγική νίκη ο Παναθηναϊκός επί του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ μέσα στη Λεωφόρο με 2-1 σε μια…
Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ένας ναός Παλαιοημερολογιτών στις Τρεις Γέφυρες της Αθήνας λειτουργούσε…