Χορηγούμενο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα μυστικά του κιμά: Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι μυρωδάτα κεφτεδάκια και κεμπάπ

Συνταγές για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας

Χορηγούμενο

Τα μυστικά του κιμά: Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι μυρωδάτα κεφτεδάκια και κεμπάπ – Συνταγές και κόλπα για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας

Τα μυστικά του κιμά: Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι μυρωδάτα κεφτεδάκια και κεμπάπ – Όπως γράφει το cantina.protothema.gr, ο κιμάς είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη μαγειρική. Είναι αγαπητός και επίσης συχνά βρίσκεται στην κατάψυξή μας. Ας εξετάσουμε μερικά μυστικά για την αγορά και τη συντήρησή του πριν προχωρήσουμε στις συνταγές που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις, από ορεκτικά και σνακ μέχρι κύρια πιάτα για καθημερινή ή κυριακάτικη απόλαυση.

Δείτε επίσης – Πεντανόστιμες σαλάτες ζυμαρικών: Εύκολες υγιεινές και ελαφριές

Μυστικά για τέλεια κεφτεδάκια

Επιλογή κιμά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή επίσης και χοιρινό κιμά. Για μοσχαρίσιο κιμά, το καλύτερο κομμάτι είναι η λάπα, καθώς είναι πλούσια σε λίπος και έχει ήπια κρεάτινη γεύση. Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμούς, όπως μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό ή μίγμα από μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο σε ίσα μέρη.

Υγρασία μίγματος: Η υγρασία είναι το κλειδί για αφράτα κεφτεδάκια. Το μίγμα πρέπει να είναι αφράτο όταν το ζυμώνουμε. Υγρά που βοηθούν σε αυτό είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή μια κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας). Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ξύδι από κόκκινο κρασί.

Άρωμα: Το άρωμα των κεφτεδακίων βελτιώνεται με την προσθήκη βοτάνων όπως ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό και φρέσκο ή ξερό δυόσμο. Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο. Για χοιρινό κιμά, προτιμήστε θρούμπι αντί για ρίγανη ή θυμάρι. Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη ενισχύει τη γεύση.

Ψωμί: Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί (ακόμα και προζυμένιο), το οποίο έχετε μουλιάσει καλά σε νερό και στύψει. Αποφύγετε το ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, καθώς κάνει τα κεφτεδάκια σφιχτά.

Ξεκούραση: Αφήστε το μίγμα του κιμά να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο, σκεπασμένο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Δείτε επίσης –  Ελληνική σαλάτα με ξινομυζήθρα: Mια διαφορετική εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας!

Μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια

Επιλογή κιμά: Το ιδανικό κομμάτι για τον κιμά των μπιφτεκιών είναι η μοσχαρίσια ελιά, που βρίσκεται στον λαιμό. Είναι γευστική, με βαθιά κρεάτινη γεύση και έχει μέτρια ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, το οποίο διατηρεί το μπιφτέκι ζουμερό κατά το ψήσιμο. Ο κιμάς πρέπει να αλεστεί μόνο μία φορά.

Ψωμί: Η μουσκεμένη και καλά στυμμένη ψίχα ψωμιού προσθέτει υγρασία κατά το ψήσιμο, καθιστώντας τα μπιφτέκια πιο ζουμερά. Αποφύγετε τη γαλέτα, καθώς απορροφά τα υγρά του μπιφτεκιού και το κάνει στεγνό.

Άρωμα και γεύση: Τα μπιφτέκια ωφελούνται από την προσθήκη κρεμμυδιού και μαϊντανού, καθώς και από αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Το πολτοποιημένο ή τριμμένο κρεμμύδι προσθέτει γλύκα και νοστιμιά, ενώ ο ψιλοκομμένος μαϊντανός προσθέτει άρωμα και φρεσκάδα. Να είστε προσεκτικοί με την προσθήκη ντομάτας, γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να σπάσει το μπιφτέκι κατά το ψήσιμο. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Ξεκούραση: Ζυμώστε καλά τον κιμά και αφήστε τον να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν πλάσετε και ψήσετε τα μπιφτέκια.

Ψήσιμο: Το σωστό ψήσιμο γίνεται σε σχαροτήγανο. Ζεστάνετε το σκεύος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και περάστε το εσωτερικό του με λίγο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Γυρίστε τα μπιφτέκια λίγες φορές για να μην σπάσουν και για να ψηθούν σωστά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των μπιφτεκιών.

Δείτε επίσης –  Συνταγή για ζουμερά και πεντανόστιμα burger: Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

Συντήρηση κιμά

Ο κιμάς πρέπει να βγαίνει από τη συσκευασία του αμέσως (ειδικά εάν έχει υγρά) και να τοποθετείται σε ανοξείδωτο ή γυάλινο δοχείο με καπάκι στο κάτω ράφι του ψυγείου. Σε θερμοκρασία 2°C, ο κιμάς διατηρείται για ένα 24ωρο. Ωστόσο, στα σύγχρονα ψυγεία με ειδικό συρτάρι για κρέας, μπορεί να διατηρηθεί φρέσκος για έως και 4 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει είτε να μαγειρευτεί είτε να καταψυχθεί.

Αρνίσια κεμπάπ

Μια κλασική και αγαπημένη επιλογή BBQ, εύκολη και νόστιμη.

Αρνίσια κεμπάπ

Διαδικασία:

  1. Μπαχαρικά: Σε ένα μούλτι ανακατεύουμε κανέλα, πάπρικες, γλυκάνισο, μπαχάρι και επίσης ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνουν πούδρα.
  2. Μίγμα: Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με τον κιμά, ασπράδι, δυόσμο, δεντρολίβανο, γάλα, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε το μίγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια πλάθουμε κεμπάπ περίπου 50 γρ.
  3. Ψήσιμο: Ψήνουμε στο BBQ για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά μάλιστα. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε τηγάνι ή γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε ζεστά με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και επίσης βρασμένο πλιγούρι.

Λαχματζούν

Λεπτές και τραγανές πίτες με κιμά, ιδανικές για πρώτο πιάτο ή σνακ.

Λαχματζούν

Διαδικασία:

  1. Ζύμη: Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε αλεύρι και νερό, ζυμώνοντας για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε δύο λαμαρίνες ή ταψιά. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 60-70 γρ. και ανοίγουμε σε δίσκους πάχους 1 εκ. Μοιράζουμε τη γέμιση στους δίσκους και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  4. Ψήσιμο: Ψήνουμε τα λαχματζούν για 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά ο κιμάς. Σερβίρουμε ζεστά.

Χοιρινοί κεφτέδες με δροσερή σαλάτα μαϊντανού

Λαχταριστά κεφτεδάκια από χοιρινό κιμά με σαλάτα μαϊντανού για ένα δροσερό συνοδευτικό.

Χοιρινοί κεφτέδες με δροσερή σαλάτα μαϊντανού

Διαδικασία:

  1. Σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε ένα μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  2. Κεφτέδες: Σε μια μεγάλη μπασίνα ζυμώνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε τηγάνι με ελαιόλαδο. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τους από όλες τις πλευρές.
  4. Στραγγίσμα: Τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τη σαλάτα μαϊντανού.

Αρνίσια κεφτεδάκια με ρύζι στον φούρνο

Ένα ανατολίτικο πιάτο με μπαχαρικά, ιδανικό για το μεσημεριανό τραπέζι.

Αρνίσια κεφτεδάκια με ρύζι στον φούρνο

Διαδικασία:

  1. Κεφτεδάκια: Στεγνώνουμε το ψωμί του τοστ για 2 ώρες και το τρίβουμε στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε 8 κεφτεδάκια.
  2. Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σοτάρουμε τα κεφτεδάκια σε τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με βούτυρο, προσθέτουμε το ρύζι και τον ζωμό. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ταψί και τοποθετούμε τα κεφτεδάκια ενδιάμεσα.
  3. Ψήσιμο: Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά σκεπασμένο και 15 λεπτά ξεσκέπαστο. Σερβίρουμε με γιαούρτι, καυτερό πιπέρι και επίσης λεμόνι.

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με ελιές

Παραδοσιακή συνταγή με ελιές και δύο είδη κιμά.

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με ελιές

Διαδικασία:

  1. Κεφτεδάκια: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ζυμώνουμε καλά για 4-5 λεπτά και πλάθουμε κεφτεδάκια.
  2. Τηγάνισμα: Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι βράζουμε τις ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο, ζάχαρη, ελιές, αλάτι και επίσης  πιπέρι για 10 λεπτά. Προσθέτουμε επίσης τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 4-5 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button