Τα μυστικά του κιμά: Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι μυρωδάτα κεφτεδάκια και κεμπάπ – Όπως γράφει το cantina.protothema.gr, ο κιμάς είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη μαγειρική. Είναι αγαπητός και επίσης συχνά βρίσκεται στην κατάψυξή μας. Ας εξετάσουμε μερικά μυστικά για την αγορά και τη συντήρησή του πριν προχωρήσουμε στις συνταγές που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις, από ορεκτικά και σνακ μέχρι κύρια πιάτα για καθημερινή ή κυριακάτικη απόλαυση.
Δείτε επίσης – Πεντανόστιμες σαλάτες ζυμαρικών: Εύκολες υγιεινές και ελαφριές
Επιλογή κιμά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή επίσης και χοιρινό κιμά. Για μοσχαρίσιο κιμά, το καλύτερο κομμάτι είναι η λάπα, καθώς είναι πλούσια σε λίπος και έχει ήπια κρεάτινη γεύση. Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμούς, όπως μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό ή μίγμα από μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο σε ίσα μέρη.
Υγρασία μίγματος: Η υγρασία είναι το κλειδί για αφράτα κεφτεδάκια. Το μίγμα πρέπει να είναι αφράτο όταν το ζυμώνουμε. Υγρά που βοηθούν σε αυτό είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή μια κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας). Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ξύδι από κόκκινο κρασί.
Άρωμα: Το άρωμα των κεφτεδακίων βελτιώνεται με την προσθήκη βοτάνων όπως ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό και φρέσκο ή ξερό δυόσμο. Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο. Για χοιρινό κιμά, προτιμήστε θρούμπι αντί για ρίγανη ή θυμάρι. Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη ενισχύει τη γεύση.
Ψωμί: Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί (ακόμα και προζυμένιο), το οποίο έχετε μουλιάσει καλά σε νερό και στύψει. Αποφύγετε το ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, καθώς κάνει τα κεφτεδάκια σφιχτά.
Ξεκούραση: Αφήστε το μίγμα του κιμά να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο, σκεπασμένο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Δείτε επίσης – Ελληνική σαλάτα με ξινομυζήθρα: Mια διαφορετική εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας!
Επιλογή κιμά: Το ιδανικό κομμάτι για τον κιμά των μπιφτεκιών είναι η μοσχαρίσια ελιά, που βρίσκεται στον λαιμό. Είναι γευστική, με βαθιά κρεάτινη γεύση και έχει μέτρια ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, το οποίο διατηρεί το μπιφτέκι ζουμερό κατά το ψήσιμο. Ο κιμάς πρέπει να αλεστεί μόνο μία φορά.
Ψωμί: Η μουσκεμένη και καλά στυμμένη ψίχα ψωμιού προσθέτει υγρασία κατά το ψήσιμο, καθιστώντας τα μπιφτέκια πιο ζουμερά. Αποφύγετε τη γαλέτα, καθώς απορροφά τα υγρά του μπιφτεκιού και το κάνει στεγνό.
Άρωμα και γεύση: Τα μπιφτέκια ωφελούνται από την προσθήκη κρεμμυδιού και μαϊντανού, καθώς και από αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Το πολτοποιημένο ή τριμμένο κρεμμύδι προσθέτει γλύκα και νοστιμιά, ενώ ο ψιλοκομμένος μαϊντανός προσθέτει άρωμα και φρεσκάδα. Να είστε προσεκτικοί με την προσθήκη ντομάτας, γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να σπάσει το μπιφτέκι κατά το ψήσιμο. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Ξεκούραση: Ζυμώστε καλά τον κιμά και αφήστε τον να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν πλάσετε και ψήσετε τα μπιφτέκια.
Ψήσιμο: Το σωστό ψήσιμο γίνεται σε σχαροτήγανο. Ζεστάνετε το σκεύος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και περάστε το εσωτερικό του με λίγο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Γυρίστε τα μπιφτέκια λίγες φορές για να μην σπάσουν και για να ψηθούν σωστά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των μπιφτεκιών.
Δείτε επίσης – Συνταγή για ζουμερά και πεντανόστιμα burger: Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!
Ο κιμάς πρέπει να βγαίνει από τη συσκευασία του αμέσως (ειδικά εάν έχει υγρά) και να τοποθετείται σε ανοξείδωτο ή γυάλινο δοχείο με καπάκι στο κάτω ράφι του ψυγείου. Σε θερμοκρασία 2°C, ο κιμάς διατηρείται για ένα 24ωρο. Ωστόσο, στα σύγχρονα ψυγεία με ειδικό συρτάρι για κρέας, μπορεί να διατηρηθεί φρέσκος για έως και 4 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει είτε να μαγειρευτεί είτε να καταψυχθεί.
Μια κλασική και αγαπημένη επιλογή BBQ, εύκολη και νόστιμη.
Διαδικασία:
Λεπτές και τραγανές πίτες με κιμά, ιδανικές για πρώτο πιάτο ή σνακ.
Διαδικασία:
Λαχταριστά κεφτεδάκια από χοιρινό κιμά με σαλάτα μαϊντανού για ένα δροσερό συνοδευτικό.
Διαδικασία:
Ένα ανατολίτικο πιάτο με μπαχαρικά, ιδανικό για το μεσημεριανό τραπέζι.
Διαδικασία:
Παραδοσιακή συνταγή με ελιές και δύο είδη κιμά.
Διαδικασία:
Ο Γιώργος Βουλγαράκης έριξε, κυριολεκτικά, μια «βόμβα» και ανακοίνωσε ότι... «κατόπιν ωρίμου σκέψεως προσχωρεί στο…
Ο καιρός το Πάσχα και η πρόγνωση για όλον τον Απρίλιο... Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του…
Ο Τουρκικός Στρατός κατέλαβε την αεροπορική βάση Τ4 στην Παλμύρα της Συρίας και απειλεί άμεσα…
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά της ζωής του από τις απιστίες μέχρι την…
Τι κρύβει ο επεισοδιακός χωρισμός Βανδή - Μπισμπίκη; Ο νευρικός κλονισμός και τα ουρλιαχτά της…
Το σούβλισμα, μια πανάρχαια τεχνική ψησίματος, παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την…