Τεχνητά γλυκαντικά: Ποιες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία μας!

Η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου συνδέθηκαν με αυξημένη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι επιστήμονες έχουν ξανά θίξει τους κινδύνους των τεχνητών γλυκαντικών. Επίσης μια νέα γαλλική μελέτη ενισχύει την ανησυχία αυτή, συνδέοντάς τα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αναλύει τις επιπτώσεις των γλυκαντικών ουσιών. Όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, που προέρχονται από διάφορες διατροφικές πηγές.

Οι ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Sorbonne Paris Nord αναφέρουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν πρέπει να θεωρούνται μια πραγματικά υγιής εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των ουσιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 103.338 ατόμων μέσης ηλικίας 42 ετών, αποκάλυψε ότι το 37% των συμμετεχόντων κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά με μέση ποσότητα τα 42 μιλιγκράμ ημερησίως. Οι χρήστες αυτών των γλυκαντικών ήταν κυρίως νέοι, υπέρβαροι, καπνιστές και λιγότερο σωματικά δραστήριοι. Με διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά αλλά υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά και ποτά.

Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης καταγράφηκαν 1.502 καρδιοαγγειακά περιστατικά. Όπως εμφράγματα, στηθάγχη και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με αυξημένο κατά 9% κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη συνδέθηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο αγγειοεγκεφαλικών επεισοδίων. Ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου συνδέθηκαν με αυξημένη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Παρά την εκτενή χρήση των τεχνητών γλυκαντικών, η αγορά τους, που άγγιξε τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισ. δολ. έως το 2027. Ωστόσο, οι γάλλοι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους καταγράφει μια συσχέτιση και όχι αιτιακή σχέση μεταξύ των γλυκαντικών και του καρδιοαγγειακού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι άλλοι παράγοντες ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Ανεμοστρόβιλος σαρώνει το νησί (Βίντεο)

Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη Ρόδο, προσθέτοντας το νησί στη λίστα των περιοχών…

55 λεπτά ago

Μανιταροκεφτέδες: Λαχταριστοί και εύκολοι

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα λαχταριστούς μανιταροκεφτέδες με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι! Υλικά: 500…

1 ώρα ago

Προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη με παραποίηση αριθμού

Μια μεγάλη απάτη μέσω τηλεφώνου εξαπλώνεται, όπου απατεώνες προσποιούνται ότι καλούν από την Διεύθυνση Δίωξης…

2 ώρες ago

Άμεση εφαρμογή δασμών Τραμπ: Ανακοινώνονται και τίθενται σε ισχύ σήμερα

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επιβάλει νέους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από σήμερα.…

2 ώρες ago

Κρούσμα φυματίωσης σε 2χρονο παιδί: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ένα παιδί ηλικίας δύο ετών από την Καβάλα διαγνώστηκε με φυματίωση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί…

2 ώρες ago

«Απίστευτο ταλέντο»: 8χρονος μάγος αφήνει άφωνους τους κριτές του “Britain’s Got Talent”

Ένας 8χρονος μάγος, ο Teddy Magic, έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στο Βρετανία Έχεις Ταλέντο.…

3 ώρες ago