Σοκ – Tέλος οι κάρτες: Πληρωμές με αναγνώριση προσώπου και σάρωση παλάμης… Οι παραδοσιακές πιστωτικές κάρτες φαίνεται πως θα δώσουν σύντομα τη θέση τους στις βιομετρικές πληρωμές, μια εξέλιξη που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon με την τεχνολογία Amazon One και η Apple με το Face ID, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν τη βιομετρική ταυτοποίηση στις διαδικασίες πληρωμής. Αυτές οι πρωτοβουλίες φέρνουν τη βιομετρική τεχνολογία στο προσκήνιο, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση.
Η Mastercard, επίσης, εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης των πλαστικών καρτών με βιομετρικές μεθόδους μέχρι το 2030. Στόχος της είναι η ευρεία εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, που θα αξιοποιήσει την αναγνώριση προσώπου, τη σάρωση παλάμης και άλλες βιομετρικές μεθόδους για να πιστοποιήσει την ταυτότητα του χρήστη. Η χρήση αυτών των καινοτομιών έχει σκοπό να προσφέρει ανώτερη ασφάλεια, καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται με τη βοήθεια τυχαίων κωδικών μιας χρήσης, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης.
Αν και οι φυσικές κάρτες δεν εξαφανίζονται αμέσως, η μετάβαση προς τις βιομετρικές πληρωμές που θα γίνουν σταδιακά, καθώς όλα και περισσότερα καταστήματα θα εγκαθιστούν συστήματα που υποστηρίζουν βιομετρική ταυτοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν συσκευές που να υποστηρίζουν αυτές τις τεχνολογίες, όπως smartphones με αναγνώριση προσώπου ή τερματικά POS που αναγνωρίζουν δακτυλικά αποτυπώματα.
Οι πρώτοι τομείς που θα υιοθετήσουν αυτές τις αλλαγές είναι το λιανικό εμπόριο, οι τράπεζες, καθώς και η βιομηχανία της φιλοξενίας και της υγείας. Η χρήση βιομετρικών πληρωμών αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως αυξημένη ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές, ενώ παράλληλα καταργεί την ανάγκη για φυσικές κάρτες ή κωδικούς πρόσβασης.
Παρά τα θετικά στοιχεία, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των βιομετρικών δεδομένων. Επειδή τα δεδομένα αυτά είναι μοναδικά και δεν μπορούν να αλλάξουν, η προστασία τους από πιθανές παραβιάσεις είναι υψίστης σημασίας. Επίσης, ορισμένες περιοχές με χαμηλή τεχνολογική ανάπτυξη ενδέχεται να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανισότητες στη χρήση της τεχνολογίας.
Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών, οι εταιρείες θα εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα και τεχνολογίες κρυπτογράφησης που θα προστατεύουν τα βιομετρικά δεδομένα των χρηστών. Η Mastercard, για παράδειγμα, σκοπεύει να ενισχύσει την ασφάλεια μέσω τεχνολογιών κρυπτογράφησης και της αποθήκευσης των δεδομένων σε ασφαλείς βάσεις.
Οι πρώτες χώρες που θα υιοθετήσουν αυτήν την τεχνολογία περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Οι τομείς του λιανικού εμπορίου και των τραπεζών θα είναι οι πρωτοπόροι στην εφαρμογή της βιομετρικής τεχνολογίας πληρωμών.
Παρόλο που οι φυσικές κάρτες θα συνεχίσουν να λένε για κάποιο χρονικό διάστημα, η σταδιακή μετάβαση στις βιομετρικές πληρωμές φαίνεται αναπόφευκτη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή τους έως το 2030. Παρά τις προκλήσεις, αυτή η τεχνολογία επαναλαμβάνεται στον τρόπο που πραγματοποιούνται οικονομικές συναλλαγές , προσφέροντας ένα συνδυασμό ασφάλειας, ταχύτητας και ευκολίας.
Επιστρέφει ο Νότης Σφακιανάκης - Σε ποιό μαγαζί θα εμφανίζεται; Το παρασκήνιο και η μεγάλη…
Ο Γιώργος Βουλγαράκης έριξε, κυριολεκτικά, μια «βόμβα» και ανακοίνωσε ότι... «κατόπιν ωρίμου σκέψεως προσχωρεί στο…
Ο καιρός το Πάσχα και η πρόγνωση για όλον τον Απρίλιο... Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του…
Ο Τουρκικός Στρατός κατέλαβε την αεροπορική βάση Τ4 στην Παλμύρα της Συρίας και απειλεί άμεσα…
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά της ζωής του από τις απιστίες μέχρι την…
Τι κρύβει ο επεισοδιακός χωρισμός Βανδή - Μπισμπίκη; Ο νευρικός κλονισμός και τα ουρλιαχτά της…