Μια επαναστατική εξέλιξη στην οδοντιατρική υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα για όσους χρησιμοποιούν οδοντοστοιχίες. Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών, η δυνατότητα ανάπτυξης ανθρώπινων δοντιών σε εργαστηριακές συνθήκες μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts πραγματοποίησαν επιτυχημένα πειράματα σε χοίρους, όπου ανέπτυξαν δόντια με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ανθρώπων. Η διαδικασία περιλάμβανε τη συλλογή κυττάρων από ανθρώπινα και χοίρεια δόντια, την επεξεργασία τους στο εργαστήριο και την ανάπτυξη οδοντικού ιστού. Ο ιστός αυτός εμφυτεύτηκε στη συνέχεια στο στόμα των χοίρων, όπου συνέχισε να αναπτύσσεται.
Η καθηγήτρια Pamela Yelick, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι τα δόντια που αναπτύχθηκαν, αν και δεν ήταν τέλεια σε σχήμα και μέγεθος, έμοιαζαν πολύ με τα φυσικά δόντια. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη για εφαρμογή σε ανθρώπους, η ίδια εκφράζει την ελπίδα ότι η πρόοδος στον τομέα θα επιταχύνει τη δημιουργία νέων δοντιών.
Η αντικατάσταση των κατεστραμμένων δοντιών με βιολογικά δόντια, αντί για οδοντοστοιχίες ή εμφυτεύματα, θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Όπως καλύτερη εφαρμογή, άνεση και ανθεκτικότητα.
Η καθηγήτρια Yelick δήλωσε με βεβαιότητα ότι η αναγέννηση ανθρώπινων δοντιών είναι εφικτή και ότι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής της. Επιπλέον, τόνισε τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, τη μηχανική ιστών, την αναγεννητική ιατρική και την οδοντιατρική. Που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Η έρευνά της, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stem Cells Translational Medicine, παρουσίασε την επιτυχή ανάπτυξη δοντιών που μοιάζουν με ανθρώπινα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών μετά την εμφύτευσή τους.
Η απώλεια δοντιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο με την πάροδο του χρόνου. Και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν σημαντικό αριθμό φυσικών δοντιών μέχρι την ηλικία των 75 ετών.
Η Δρ Yelick τόνισε ότι τα εργαστηριακά δόντια θα προσφέρουν μια πιο φυσική αίσθηση σε σύγκριση με τα εμφυτεύματα. Καθώς διατηρούν τα νεύρα και την αιμάτωση.
Ωστόσο η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση κυττάρων από δόντια σοφίας. Τα οποία πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και τοποθετούνται σε βιοδιασπώμενα υποστηρίγματα. Όπου σχηματίζουν οδοντικό ιστό. Ακόμη και μετά την κατάψυξη και την απόψυξη των κυττάρων, αυτά διατηρούν την ικανότητά τους να σχηματίζουν μικρά δόντια.
Επίσης η στρατηγική της Δρ Yelick είναι να παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των δοντιών. Είτε στο εργαστήριο είτε απευθείας στο στόμα.
Η καθηγήτρια Yelick, μέσω της εταιρείας RegendoDent που ίδρυσε, στοχεύει να εισαγάγει καινοτόμες λύσεις στην οδοντιατρική. Μία από αυτές είναι το RegendoGel, ένας φυσικός πολτός δοντιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απονευρώσεις. Προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό τσιμέντο.
Η εταιρεία ελπίζει να κατασκευάσει ρίζες δοντιών. Στις οποίες θα μπορούν να τοποθετηθούν κορώνες που θα ταιριάζουν άψογα με το δάγκωμα. Και οι οποίες θα είναι ανθεκτικές στην τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα.
Η έρευνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τη θεραπεία στρατιωτών που υφίστανται τραυματισμούς στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μάχης.
Δείτε τι κάνει πατέρας με παιδί μέσα στο αυτοκίνητο... Το άτυχο κοριτσάκι εκτοξεύτηκε μαζί με…
Οι αστυνομικές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό μετά τον εντοπισμό της σορού μιας 21χρονης κοπέλας μέσα…
Ξένες ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη Μιανμάρ. Με σκοπό να συνδράμουν στις προσπάθειες…
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης…
Το Πάσχα, η κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης, σηματοδοτεί τη μετάβαση από το πένθος της Μεγάλης…
Σε λίγες ώρες, η ώρα θα αλλάξει, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής (30/3), θα ξεκινήσει…