Θανατική ποινή: Οι μέθοδοι που σοκάρουν κόβουν την ανάσα… Αν και η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα, συνεχίζει να χαλαρώνει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
Μερικές από τις πιο σκληρές μεθόδους εκτέλεσης περιλαμβάνουν την ανατίμηση των κρατουμένων με εκρηκτικά και τον αποκεφαλισμό με σπαθί.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Αμνηστίας, 55 χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή. Η οργάνωση θεωρεί ότι η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες πράξεις παγκοσμίως, με χιλιάδες πολίτες να εκτελούνται από το κράτος κάθε χρόνο.
Χωρίς να περιλαμβάνεται η Κίνα, για την οποία είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 1.153 εκτελέσεις παγκοσμίως το 2023. Αυτός ο αριθμός δείχνει μια ανησυχητική αύξηση, καθώς το 2022 σημειώθηκε 883 εκτελέσεις. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές πραγματοποιούνται με ιδιαίτερες μεθόδους.
Δείτε επίσης – Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Νότια Καρολίνα: Η τελευταία του λέξη
Ένας από τους ανθρώπους που δεν εκτελεστεί με αέριο άζωτο είναι ο Άλαν Γιουτζίν Μίλερ, 59 ετών, ο οποίος θα εκτελεστεί στις 3 Οκτωβρίου στη φυλακή της Αλαμπάμα. Ο Μίλερ καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανδρών σε χώρο εργασίας, και θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο εκτέλεσης με τον Κένεθ Σμιθ, ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.
Η σταύρωση, αν και σπάνια, δεν αλλάζει σε ορισμένες περιοχές. Η πρακτική αυτή, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ατόμου σε σταυρό μέχρι να πεθάνει, ήταν διαδεδομένη κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα από τους Πέρσες, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται περιστασιακά στη σύγχρονη εποχή. Η τελευταία γνωστή σταύρωση πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 2019, όταν ένας άνδρας καταδικάστηκε για τρομοκρατικά εγκλήματα.
Στη Σαουδική Αραβία, η κύρια μέθοδος που εκτελείται είναι ο αποκεφαλισμός, και φαίνεται ότι οι πράξεις αυτού του είδους αυξάνονται. Το 2022, 196 άνθρωποι υλοποιήθηκαν, ο υψηλότερος αριθμός της τελευταίας τριετίας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, οι πραγματοποιήσεις με αποκεφαλισμό είχαν ήδη τις 100, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για αδιαφορία απέναντι στο δικαίωμα στη ζωή.
Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπους μέσα στο 2023.
Ο τελευταίος απαγχονισμός που καταγράφηκε στις ΗΠΑ ήταν το 1996, με θυμά τον Μπίλι Μπείλι. Άλλες χώρες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο είναι το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και επίσης το Πακιστάν. Η Ιαπωνία, το 2021, δέχτηκε έντονη μάλιστα κριτική για την εκτέλεση… 3 ανδρών μέσω απαγχονισμού, οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά από δύο χρόνια.
«Καταπέλτης» ο Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά! Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Πάτρα…
Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη προκαλώντας τρόμο στους επιστήμονες με τη νέα ανακάλυψη της…
Γνωστή τραγουδίστρια έβαλε οπίσθια και μετά το αποτέλεσμα το μετάνιωσε πικρά λέγοντας πως «ήμουν τρελή…
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα…
Μαθητής Δημοτικού έδειρε τέσσερις δασκάλους... Ακόμη ένα άγριο περιστατικό που δείχνει πως η βία ανηλίκων…
Άρχισαν να εξοπλίζουν τα πυρηνικά καταφύγια στην Ελλάδα... Που βρίσκονται στην Αθήνα και σε τι κατάσταση βρίσκονται…