Θυμάστε τον Ταμτάκο; Πως είναι σήμερα και γιατί εξαφανίστηκε ο Μιχάλης Μόσιος; Το τροχαίο και η τραγωδία που τον γονάτισαν
Ο Μιχάλης Μόσιος κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, με την ερμηνεία του ως «Ταμτάκος» να αποτελεί ορόσημο στην κινηματογραφική του πορεία και να χαράσσεται βαθιά στη μνήμη του κοινού.
Η πρώτη του επαφή με τη μαγεία του κινηματογράφου έγινε το 1972, μέσα από την ταινία «Αν ήμουν πλούσιος», σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πλούσιας καριέρας. Στο ενεργητικό του μετρά συμμετοχές σε περισσότερες από πέντε τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, ενώ έχει χαρίσει το ταλέντο του σε εννέα ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Επιπλέον, δεκατρία ακόμη έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτες, ενώ η παρουσία του στο θεατρικό σανίδι υπήρξε εξίσου δυναμική και πολύπλευρη. Ωστόσο, ήταν η αυθόρμητη και σατιρική δημιουργία του «Ταμτάκου» που τον έφερε πιο κοντά στο κοινό, χαρίζοντάς του ευρεία αναγνώριση και αγάπη.
Η πορεία του Μιχάλη Μόσιου στον καλλιτεχνικό χώρο σημαδεύτηκε από συνεργασίες με εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς και ο Στάθης Ψάλτης, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του και αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του «Ταμτάκου» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια θεατρική στιγμή. Στη δεκαετία του 1970, ο Μιχάλης Μόσιος υποδυόταν τον γιο της Ρένας Βλαχοπούλου στην παράσταση «Χαρτοπαίχτρα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκεί, πλάι στον αείμνηστο Θέμη Μάνεση που ενσάρκωνε τον «παπατζή», άρχισε να γεννιέται ο «Ταμτάκος». Όταν ο Θέμης Μάνεσης χρειάστηκε να απουσιάσει, ο Μιχάλης Μόσιος ανέλαβε να τον αντικαταστήσει. Με μια παλιά τραγιάσκα, πρόχειρα ρούχα και μια περούκα από το βεστιάριο, μεταμορφώθηκε στον «κλεφτοκοτά», προσπαθώντας να μην γίνει αντιληπτή η διπλή του παρουσία. Η εμφάνισή του στη σκηνή προκάλεσε αβίαστο γέλιο στο κοινό, με τη Ρένα Βλαχοπούλου να αναγνωρίζει αμέσως το κωμικό του ταλέντο και να τον παροτρύνει να ασχοληθεί με την επιθεώρηση.
Παρά τη μεγάλη επιτυχία του «Ταμτάκου», ο Μιχάλης Μόσιος εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προτάσεων για άλλους ρόλους, δεδομένης της πλούσιας θεατρικής του εμπειρίας.
Τα πρώτα του βήματα στο θέατρο έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κατά την περίοδο 1969-1972, συμμετείχε σε εμβληματικές παραστάσεις αρχαίου ελληνικού και ξένου δραματολογίου, όπως ο «Πλούτος» και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο «Μάκβεθ» και το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπιρ, ο «Φάουστ» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, το «Ένα Ονειρόδραμα» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, ο «Βασιλικός» του Αντωνίου Μάτεση, «Το Ζευγάρωμα» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, «Οι Πίθηκοι» του Γρηγόρη Βαφιά και το έργο «Γεωργάκης Ολύμπιος – Εμμανουήλ Παππάς – Οι ρίζες» των Γιώργου Κιτσόπουλου και Θάνου Κωτσόπουλου.
Κρις Σφέτας: Πως είναι σήμερα ο «Μπρους Λι» του ελληνικού κινηματογράφου;
Η μετάβασή του στην Αθήνα σηματοδότησε τη συνέχιση της θεατρικής του πορείας με συμμετοχές σε διάφορες παραστάσεις. Το 1972, παράλληλα με την κινηματογραφική του εμφάνιση στην ταινία «Αν Ήμουν Πλούσιος», συμμετείχε στην ιστορική παράσταση «Ριχάρδος Γ’» με τον Δημήτρη Χορν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Ακολούθησαν εμφανίσεις στο Μοντέρνο Θέατρο στην παράσταση «Τα Πατατάκια» του Άρνολντ Ουέσκερ (1972-1973), στο Θέατρο Μινώα στην παράσταση «Θέλω Έρωτα Όχι Πόλεμο» (1973) και στην περιοδεία της παράστασης «Ο Σεΐχης Της Καβάλας» με τη Ρένα Βλαχοπούλου (1973-1974).
Σοκ: Δείτε πως είναι σήμερα η «Ελένη» από «Το ρετιρέ»! (Φωτο)
Το 1974, μια τραγική στιγμή σημάδεψε τη ζωή του Μιχάλη Μόσιου, όταν η αρραβωνιαστικιά του έχασε τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα. Παρά τους δικούς του τραυματισμούς, η απώλεια της συντρόφου του τον βύθισε σε βαθύ πένθος. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ήταν μια περίοδος όπου «δεν άκουγε, δεν μιλούσε, δεν κοιμόταν, δεν έτρωγε». Με τη στήριξη φίλων, κατάφερε σταδιακά να ανακάμψει, όμως η μνήμη της αγαπημένης του παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.
Θυμάστε τη Μαίρη Βλουτή; Πως είναι σήμερα η «Τατιάνα Δράκου» της «Λάμψης»; (Φωτο)
Ο Μιχάλης Μόσιος, μέσα από την αυθεντικότητα και το ταλέντο του, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, με τον «Ταμτάκο» να αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα που συνεχίζει να χαρίζει γέλιο και να θυμίζει την ξεχωριστή του καλλιτεχνική παρουσία.
Τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή και στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και…
Η Nancy Tawby έκανε αισθητή την παρουσία της από την πρώτη στιγμή στο σπίτι του…
Η πόλη της Ουψάλας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά από αναφορές για πυροβολισμούς που ακούστηκαν…
Σεισμός 6,8 Ρίχτερ έπληξε περιοχή κοντά στο νησί Μακουάρι (νότια Νέας Ζηλανδίας), μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς…
Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Παπαϊωάννου, διευθυντής ερευνών της Μονάδας Έρευνας ΙΤΣΑΚ του ΟΑΣΠ.…
Σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη σημαντικών Αγίων. Σύμφωνα με το…