Τι είναι και πόσο μας βλάπτουν τελικά τα θειώδη στο κρασί; Οι μύθοι και η αλήθεια και που ωφελούν αυτές οι πολύτιμες χημικές ενώσεις;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η φράση “Περιέχει Θειώδη” στην ετικέτα του κρασιού σας; Για πολλούς, αυτή η ένδειξη συνδέεται άμεσα με ανεπιθύμητους πονοκεφάλους. Ωστόσο, η αλήθεια για τα θειώδη είναι πολύ πιο σύνθετη και, τις περισσότερες φορές, καθησυχαστική. Ας απομυθοποιήσουμε λοιπόν έναν από τους πιο παρεξηγημένους “ενόχους” στον κόσμο του κρασιού.
Τα θειώδη είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στο κρασί. Ναι, καλά διαβάσατε! Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, το κρασί παράγει αυθόρμητα θειώδη σε ποσότητες που ξεπερνούν τα 10 mg/L. Αυτό σημαίνει πως κάθε κρασί, ακόμα κι αν δεν έχει δεχτεί καμία επιπλέον προσθήκη από τον οινοποιό, περιέχει θειώδη.
Οι οινοποιοί, ωστόσο, προσθέτουν συχνά θειώδη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:
Ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τα θειώδη είναι η σύνδεσή τους με τους πονοκεφάλους. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει κάτι άλλο: είναι εξαιρετικά απίθανο τα θειώδη να ευθύνονται για τον πονοκέφαλο που νιώθετε μετά την κατανάλωση κρασιού.
Σκεφτείτε απλά τα αποξηραμένα φρούτα. Περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερα θειώδη από το κρασί, κι όμως κανείς δεν αναφέρει πονοκεφάλους από τα βερίκοκα ή τις σταφίδες! Οι πραγματικοί “ένοχοι” πίσω από τους πονοκεφάλους από κρασί είναι συνήθως:
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: κάθε κρασί που περιέχει πάνω από 10 mg/L θειώδη είναι υποχρεωτικό να το αναγράφει στην ετικέτα του. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα ανώτατα επιτρεπτά όρια:
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα κρασιά που δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα θειώδη (ή έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα) είναι πιο ευάλωτα στην οξείδωση και ενδέχεται να αλλοιωθούν πιο γρήγορα.
Δείτε επίσης – Πως και γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έριχναν νερό στο κρασί τους;
Τα θειώδη δεν είναι ο εχθρός! Είναι ένα απολύτως φυσικό και ασφαλές συντηρητικό που διασφαλίζει την ποιότητα και τη μακροζωία του κρασιού που απολαμβάνουμε. Αντί να τα κατηγορούμε, ας εστιάσουμε στην υπεύθυνη κατανάλωση και ας αναζητήσουμε τους πραγματικούς λόγους για τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.
Δείτε επίσης – Punch με αφρώδες κρασί και χυμό μήλου
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μάλιστα μια αυξανόμενη τάση στην οινοποιία προς τα κρασιά ήπιας παρέμβασης. Σε αυτά τα κρασιά, οι οινοποιοί ελαχιστοποιούν την προσθήκη θειωδών, επιτρέποντας στο κρασί να εκφράσει τη φυσική του ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του terroir, μέσα από πιο παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους ζύμωσης και παλαίωσης. Αυτή η προσέγγιση δεν στοχεύει στην πλήρη απουσία θειωδών, αλλά στην ελαχιστοποίησή τους, αναδεικνύοντας την αγνότητα του καρπού.
«Καταπέλτης» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Στο «στόχαστρο» Μπαρτζώκας, διαιτησία και κυβέρνηση... Όλα όσα καταγγέλλει ο Πρόεδρος…
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα βίντεο φωτιά μαζί με τον παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν μέσα στη…
Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 99-88 μέσα στο ΟΑΚΑ και εάν δεν αντιδράσουν οι…
Χυδαίες χειρονομίες από τον Εβάν Φουρνιέ στους οπαδούς του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ Αποβλήθηκε ο Γάλλος…
Μύριζε τις βρώμικες κάλτσες του και βρέθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρή μυκητιασική πνευμονική λοίμωξη Μια…
Βόμβα Γιατί παραιτήθηκε ξαφνικά η Μαρία Συρεγγέλα από γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας; Όλο το παρασκήνιο…