ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι και πόσο μας βλάπτουν τα θειώδη στο κρασί;

Οι μύθοι και η αλήθεια και που ωφελούν αυτές οι χημικές ενώσεις;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τι είναι και πόσο μας βλάπτουν τελικά τα θειώδη στο κρασί; Οι μύθοι και η αλήθεια και που ωφελούν αυτές οι πολύτιμες χημικές ενώσεις;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η φράση “Περιέχει Θειώδη” στην ετικέτα του κρασιού σας; Για πολλούς, αυτή η ένδειξη συνδέεται άμεσα με ανεπιθύμητους πονοκεφάλους. Ωστόσο, η αλήθεια για τα θειώδη είναι πολύ πιο σύνθετη και, τις περισσότερες φορές, καθησυχαστική. Ας απομυθοποιήσουμε λοιπόν έναν από τους πιο παρεξηγημένους “ενόχους” στον κόσμο του κρασιού.

Τι είναι και πόσο μας βλάπτουν τα θειώδη στο κρασί;

Τα θειώδη είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στο κρασί. Ναι, καλά διαβάσατε! Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, το κρασί παράγει αυθόρμητα θειώδη σε ποσότητες που ξεπερνούν τα 10 mg/L. Αυτό σημαίνει πως κάθε κρασί, ακόμα κι αν δεν έχει δεχτεί καμία επιπλέον προσθήκη από τον οινοποιό, περιέχει θειώδη.

Οι οινοποιοί, ωστόσο, προσθέτουν συχνά θειώδη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:

  • Αντιμικροβιακή Προστασία: Δρουν ως ασπίδα ενάντια σε βακτήρια και μύκητες που μπορούν να αλλοιώσουν το κρασί.
  • Αντιοξειδωτική Δράση: Προστατεύουν το κρασί από την οξείδωση, διατηρώντας τη φρεσκάδα, το άρωμα και τη γεύση του αναλλοίωτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πονοκέφαλοι και Θειώδη: Μια παρανόηση;

Ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τα θειώδη είναι η σύνδεσή τους με τους πονοκεφάλους. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει κάτι άλλο: είναι εξαιρετικά απίθανο τα θειώδη να ευθύνονται για τον πονοκέφαλο που νιώθετε μετά την κατανάλωση κρασιού.

Σκεφτείτε απλά τα αποξηραμένα φρούτα. Περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερα θειώδη από το κρασί, κι όμως κανείς δεν αναφέρει πονοκεφάλους από τα βερίκοκα ή τις σταφίδες! Οι πραγματικοί “ένοχοι” πίσω από τους πονοκεφάλους από κρασί είναι συνήθως:

  • Ισταμίνη και Τυραμίνη: Ενώσεις που βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα κόκκινα κρασιά.
  • Περιεκτικότητα σε Αλκοόλ: Η αφυδάτωση που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ είναι μια βασική αιτία πονοκεφάλου.
  • Φαινολικές Ενώσεις: Συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα σε ορισμένα άτομα.

Η Νομοθεσία και η “Ετικέτα” των Θειωδών

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: κάθε κρασί που περιέχει πάνω από 10 mg/L θειώδη είναι υποχρεωτικό να το αναγράφει στην ετικέτα του. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα ανώτατα επιτρεπτά όρια:

  • Λευκά και γλυκά κρασιά: 200 mg/L
  • Ερυθρά κρασιά: 150 mg/L
  • Βιολογικά ερυθρά κρασιά: 100 mg/L
  • Βιολογικά λευκά κρασιά: 150 mg/L

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα κρασιά που δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα θειώδη (ή έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα) είναι πιο ευάλωτα στην οξείδωση και ενδέχεται να αλλοιωθούν πιο γρήγορα.

Δείτε επίσης – Πως και γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έριχναν νερό στο κρασί τους;

Να ανησυχούμε; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Τα θειώδη δεν είναι ο εχθρός! Είναι ένα απολύτως φυσικό και ασφαλές συντηρητικό που διασφαλίζει την ποιότητα και τη μακροζωία του κρασιού που απολαμβάνουμε. Αντί να τα κατηγορούμε, ας εστιάσουμε στην υπεύθυνη κατανάλωση και ας αναζητήσουμε τους πραγματικούς λόγους για τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

Δείτε επίσης – Punch με αφρώδες κρασί και χυμό μήλου

Η Στροφή στα Κρασιά Ήπιας Παρέμβασης

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μάλιστα μια αυξανόμενη τάση στην οινοποιία προς τα κρασιά ήπιας παρέμβασης. Σε αυτά τα κρασιά, οι οινοποιοί ελαχιστοποιούν την προσθήκη θειωδών, επιτρέποντας στο κρασί να εκφράσει τη φυσική του ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του terroir, μέσα από πιο παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους ζύμωσης και παλαίωσης. Αυτή η προσέγγιση δεν στοχεύει στην πλήρη απουσία θειωδών, αλλά στην ελαχιστοποίησή τους, αναδεικνύοντας την αγνότητα του καρπού.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία;

Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία;Γιατί και πως φεύγει το μαύρισμα μετά από…

6 ώρες ago

Voucher διακοπών: Ανοίγει ξανά το Thessaly Evros Pass για 2025 – Ποιοι παίρνουν έως 200€

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr ανοίγει ξανά την Τετάρτη 23 Ιουλίου για το πρόγραμμα Thessaly Evros Pass…

7 ώρες ago

«Παγώνει» ο Νίκας για τον ΑΠΟΕΛ – Ενδιαφέρον από Ιταλία

Η υπόθεση του Γιώργου Νίκα με τον ΑΠΟΕΛ δείχνει να έχει «παγώσει». Παρά το γεγονός…

8 ώρες ago

Ο Εργκίν Αταμάν χαλαρώνει στη Μύκονο (βίντεο)

Ο Εργκίν Αταμάν, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, επέλεξε τη Μύκονο για τις καλοκαιρινές του διακοπές,…

8 ώρες ago

Φωτιά στα Τρίκαλα: Συναγερμός στην Αγρελιά, επιχειρούν και εναέρια μέσα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγρελιά Τρικάλων, θέτοντας σε συναγερμό τις δυνάμεις της…

8 ώρες ago

22 Ιουλίου: Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η μαθήτρια που απελευθερώθηκε από τον Χριστό

Στις 22 Ιουλίου, ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής. Της…

8 ώρες ago