ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τι ετοιμάζει η Τουρκία μετά τις εκλογές; Τα σχέδια ‘επίθεσης’ σε Αιγαίο και Κύπρο!

Πληθαίνουν οι πληροφορίες αλλά και οι ενδείξεις ότι η κατοχική Τουρκία, μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου, θα επανέλθει “φορτσάτη” στις πολιτικές της έντασης και της επιβολής νέων τελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος. Αυτή, άλλωστε, είναι η πρακτική, που ακολουθείται διαχρονικά από την τουρκική πλευρά, η οποία μετά τους φονικούς, καταστροφικούς, σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου, είχε εκ των πραγμάτων επιλέξει να εγκαταλείψει προσωρινά την τακτική αυτή. Αναγκάσθηκε να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της, καθώς θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις από το σεισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα θα επιλέξει την περιοχή της Κύπρου για να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της “νέας εποχής”, της μετεκλογικής και στη συνέχεια θα στραφεί και προς το Αιγαίο. Χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, να κινηθεί ταυτόχρονα και στις δυο περιοχές.

Τα σχέδια επίθεσης σε Αιγαίο και Κύπρο

Συνεπώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η επιλογή φαίνεται να είναι η κλιμάκωση της έντασης, η πρόκληση αναταραχής σε ΑΟΖ και η εκτέλεση παράνομων εργασιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Παράλληλα, η κατοχική δύναμη φαίνεται πως στα πλαίσια αυτά θα επιχειρεί συστηματικά και μεθοδικά να εκφυλίσει οτιδήποτε γίνεται σε θέματα “χαμηλής πολιτικής”. Αυτά που συζητούνται, δηλαδή, στα πλαίσια των Τεχνικών Επιτροπών, που έκπαλαι αξιοποιούσε για να αναδείξει “χωριστή οντότητα”. Οι Τεχνικές Επιτροπές, ως γνωστό, λειτουργούν ως ενισχυτικές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, οι οποίες στην παρούσα φάση δεν υφίστανται.

Ήδη η κατοχική πλευρά έχει δώσει δείγματα γραφής για τη στάση της, αντιδρώντας στην επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας, Chevron, στο κοίτασμα “Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα έδωσε εντολές στο κατοχικό καθεστώς να αντιδράσει στη νέα αυτή εξέλιξη, να σπεύσει να… υπενθυμίσει πως η περιοχή ανήκει στο ψευδοκράτος.

Παράλληλα, έστειλε σαφή προειδοποίηση ότι θα αντιδράσει στην περίπτωση που η αμερικανική εταιρεία διενεργήσει γεώτρηση. “Ενόσω η Ελληνοκυπριακή διοίκηση ( σ.σ. έτσι χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίζει τις επίμονες μονομερείς δραστηριότητές της, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας μαζί με την Τουρκία και να κάνουμε όλα τα βήματα που μπορούν να γίνουν”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος δίνοντας τον τόνο, την έντασης της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς.

Το Τουρκικό γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η προειδοποίηση αυτή παραπέμπει, μεταξύ άλλων, σε κάθοδο τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ για παράλληλες γεωτρήσεις. Είναι προφανές κι από την επαναφορά στη δημόσια σφαίρα και των προτάσεων της τουρκικής πλευράς για συναπόφαση στα ενεργειακά και συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ότι η κατοχική πλευρά θέλει διά της έντασης να επιβάλλει τετελεσμένα και να αποκτήσει πλεονεκτήματα. Στα πλαίσια αυτά κάνει την εμφάνισή του και πάλιν το σενάριο για μεταφορά αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, ο φυσικός πλούτος θα αφορά τα “δύο κράτη”, που θα συναποφασίζουν. Κι αυτό την ώρα κατά την οποία το ψευδοκράτος “αναθέτει” θαλασσοτεμάχια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία νομίμως έχει αδειοδοτήσει εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στην ΑΟΖ της.

Οι  επιθετικές κινήσεις στα κατεχόμενα

Παράλληλα, συνεχίζονται να γίνονται μικρά βήματα και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η επιδιόρθωση κτιρίων, αλλά και “ιδιωτικές” επενδύσεις, που φαίνεται να δρομολογούνται στην περιοχή, επιβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός για εποικισμό και “λειτουργία της πόλης”, υλοποιείται βαθμηδόν. Οι εργασίες στην Αμμόχωστο συνδέονται και με οικοδομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή στην οποία έχουν προσελκύσει και ξένες επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια στην οικοδομική βιομηχανία επενδύουν Ισραηλινοί.

Ταυτόχρονα κινήσεις γίνονται και στη νεκρή ζώνη. Η τακτική των “παραβιάσεων” έχει να κάνει με την πολιτική της προέλασης και κατάκτησης εδαφών εντός της νεκρής ζώνης. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμορφώσει αντίδραση και ασκεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε ο Διεθνής Οργανισμός να λειτουργήσει εντός των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να μην αφήσει την κατοχική δύναμη να καταλαμβάνει περιοχές της νεκρής ζώνης.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι γνώριμο. Αυτό που φαίνεται είναι πως η τακτική της Άγκυρας φαίνεται να ανατρέπει και εν πολλοίς αποτρέπει πρωτοβουλίες, που ενδεχομένως να αναλαμβάνονταν μετεκλογικά στο Κυπριακό. Είναι δε σαφές πως η Τουρκία επιλέγει να δοκιμάσει την τακτική του… ξεκαθαρίσματος. Δηλαδή, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της πρώτα διά της έντασης, του εκφοβισμό και διά της ισχύος να επιβάλει πολιτικές ώστε στη συνέχεια να παρακαθίσει με τους δικούς της όρους σε διάλογο.

Ζητά νέα οδοφράγματα στη Λευκωσία η κατοχική πλευρά

Η κατοχική πλευρά ζητά όπως υπάρξει διάνοιξη κι άλλων σημείων διέλευσης, οδοφραγμάτων δηλαδή, στη Λευκωσία, “για να διευκολυνθεί η τροχαία κίνηση”, όπως συναφώς υποστηρίζει. Την ίδια ώρα, όμως, απορρίπτει εισηγήσεις της ελληνικής πλευράς για διάνοιξη σημείων στο Πυρόι και στα Κόκκινα, η λειτουργία των οποίων διευκολύνει τη διακίνηση των πολιτών. Είναι σαφές κι από όσα λέγονται στο παρασκήνιο και διαμηνύονται και προς την τουρκική πλευρά πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της κατοχικής δύναμης, η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει τα οδοφράγματα ως… συνοριακούς σταθμούς! Το θέμα νέων οδοφραγμάτων φαίνεται πως θα παραμείνει στην ατζέντα, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα προχωρήσει καθώς η τουρκική πλευρά δεν συνεργάζεται. Ζητά απορρίπτοντας ταυτόχρονα διαχρονικά ζητήματα, που θέτει η ελληνική πλευρά.

Προσπάθεια να πεισθούν Παρίσι και Βερολίνο

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα αλλά και στην Τουρκία ενόψει εκλογών. Έχει πλήρη εικόνα για τα όσα πράττουν οι Τούρκοι επί του εδάφους αλλά και στη θάλασσα ενώ ενώπιον της έχει και ενδείξεις για το πώς θα λειτουργήσει η Άγκυρα μετεκλογικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, όποιος και να είναι ο νικητής. Οι ενδείξεις αυτές τυγχάνουν αξιολόγησης ενώ παράλληλα τυγχάνουν επεξεργασίας πλαίσια πολιτικής αντίδρασης και πρωτοβουλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κινείται για να προωθήσει την πρωτοβουλία του για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο. Την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Μάιου, στο Παρίσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε γεύμα, που θα του παραθέσει ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Η Λευκωσία στηρίζει πολλά στη στάση, που θα υιοθετήσει έναντι της πρωτοβουλίας της, η Γαλλία. Ιδιαίτερα τώρα, που έχει κοπάσει ο αρχικός ενθουσιασμός, που προκάλεσε η θετική υποδοχή της πρότασης από τους θεσμούς της Ε.Ε. Είναι προφανές πως για να αποδώσει αυτή η προσπάθεια, πέραν από τη συμβολή, στήριξη του Παρισιού, χρειάζεται και το Βερολίνο, που κρατάει αποστάσεις σε αυτή τη φάση.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει και το σενάριο για τον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών απεσταλμένου του για το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται να είναι, υπό τις συνθήκες, το “καλό” σενάριο στα όσα φαίνεται να συζητούνται στο παρασκήνιο για την τακτική, που θα ακολουθήσει η κατοχική Τουρκία. Ο διορισμός αυτός, ωστόσο, εάν και εφόσον γίνει, πέραν από την κινητικότητα που θα προκαλέσει, δεν θα σημαίνει και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο απεσταλμένος θα αναλάβει μέσα από χωριστές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους να βρει το “κοινό έδαφος”, ώστε να μπορέσει ο Διεθνής Οργανισμός να επανέλθει με πρωτοβουλία. Βέβαια, αυτή η προσπάθεια θα γίνεται- στην περίπτωση διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ- την ώρα, κατά την οποία η τουρκική πλευρά θα προτάσσει τις γνωστές θέσεις για εκ προοιμίου αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θα προβάλλει το δικό της αφήγημα, στη βάση του οποίου θέλει να εξευρεθεί “κοινό έδαφος”.

Πηγή: Philenews

Back to top button