Τι κρύβει ο τροχός του Αριστοτέλη; Ένα μυστήριο 2000 ετών… Το παράδοξο φαινόμενο και τα παιχνίδια της φυσικής και της γεωμετρίας που ξεγελούν το μυαλό
Ένα viral βίντεο που κυκλοφορεί στα social media έχει προκαλέσει σύγχυση και απορίες σε χιλιάδες θεατές. Το βίντεο δείχνει δύο τροχούς διαφορετικού μεγέθους. Ενώ ο μεγαλύτερος τροχός διανύει μεγαλύτερη απόσταση όταν κινείται μόνος του, όταν ο μικρός τοποθετείται μέσα στον μεγάλο και οι δύο κυλούν μαζί, συμβαίνει κάτι εντελώς αναπάντεχο… Διανύουν ακριβώς την ίδια απόσταση σε μία περιστροφή. Αυτό το φαινόμενο, που φαίνεται να αψηφά την κοινή λογική και τις βασικές γεωμετρικές αρχές, δεν είναι νέο. Πρόκειται για το περίφημο Παράδοξο του Τροχού του Αριστοτέλη, ένα αίνιγμα που απασχολεί φιλοσόφους και επιστήμονες για πάνω από 2.000 χρόνια.
Το Παράδοξο του Αριστοτέλη βασίζεται σε μια απλή διάταξη… Δύο ομόκεντροι κύκλοι, ένας μεγάλος εξωτερικός και ένας μικρότερος εσωτερικός, είναι σταθερά συνδεδεμένοι στον ίδιο άξονα. Όταν αυτό το σύστημα κυλάει σε μια επιφάνεια χωρίς να γλιστράει, η περιφέρεια του εξωτερικού τροχού αντιστοιχεί ακριβώς στην απόσταση που διανύει.
Το παράδοξο προκύπτει όταν συνειδητοποιούμε ότι και ο εσωτερικός τροχός – ο οποίος είναι συνδεδεμένος αλλά δεν ακουμπά το έδαφος – περιστρέφεται ταυτόχρονα κατά 360 μοίρες. Γεωμετρικά, αυτό θα σήμαινε ότι και ο μικρότερος τροχός διανύει απόσταση ίση με τη δική του περιφέρεια. Ωστόσο, στην πράξη, και οι δύο τροχοί καλύπτουν την ίδια απόσταση με τον μεγάλο. Πώς είναι δυνατόν αυτό, χωρίς παραμόρφωση ή κάποιο… μαγικό τέχνασμα;
Το μυστήριο αυτό απασχόλησε στοχαστές από την αρχαιότητα. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης, στο έργο του “Μηχανική”, είχε ήδη παρατηρήσει αυτή την φαινομενική παραβίαση της αναλογικής συμπεριφοράς όταν δύο κύκλοι διαφορετικού μεγέθους κινούνται ενωμένοι.
Τον 17ο αιώνα, ο Γαλιλαίος επανήλθε στο θέμα με μια έξυπνη γεωμετρική προσέγγιση. Αντικατέστησε τους κύκλους με πολύγωνα, όπως εξάγωνα. Παρατήρησε ότι ενώ το μεγάλο πολύγωνο κυλά και διατηρεί συνεχή επαφή με την επιφάνεια, το μικρότερο – που δεν αγγίζει το έδαφος – αφήνει ασυνεχή ίχνη, “πηδώντας” μικρά διαστήματα. Ο Γαλιλαίος υποστήριξε ότι αυτά τα “άλματα” παραμένουν ακόμα και όταν τα πολύγωνα τείνουν σε κύκλους. Συνέδεσε μάλιστα αυτή τη συμπεριφορά με την ατομική θεωρία, προτείνοντας ότι το εσωτερικό ίχνος του μικρού τροχού είναι διακεκομμένο, γεμάτο με μικροσκοπικά “κενά” που εξηγούν γιατί η διανυθείσα απόσταση φαίνεται ίση με αυτή του μεγάλου τροχού.
Η σύγχρονη φυσική προσφέρει μια πιο τεχνική και σαφή εξήγηση, βασισμένη στη διάκριση μεταξύ κύλισης και ολίσθησης.
Ο εξωτερικός τροχός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την επιφάνεια και κυλά χωρίς να γλιστράει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σημείο της περιφέρειάς του ακουμπά στιγμιαία στο έδαφος και στη συνέχεια σηκώνεται.
Αντίθετα, ο εσωτερικός τροχός δεν ακουμπά ποτέ το έδαφος. Αν και περιστρέφεται, η κίνησή του δεν οφείλεται σε κύλιση, αλλά μεταφέρεται από τον εξωτερικό τροχό, ενώ ταυτόχρονα ολισθαίνει στο εσωτερικό του. Αυτή η ολίσθηση είναι το κλειδί. Η περιστροφή του δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη μετατόπιση, όπως θα συνέβαινε με έναν ελεύθερα κινούμενο τροχό που κυλάει.
Τα μυστικά του Αριστοτέλη που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου
Για να γίνει πιο κατανοητό, φανταστείτε δύο νομίσματα, ένα μικρότερο κολλημένο μέσα σε ένα μεγαλύτερο. Καθώς το εξωτερικό νόμισμα κυλάει πάνω στο τραπέζι, το εσωτερικό απλώς περιστρέφεται στον αέρα, χωρίς να έχει άμεση επαφή με την επιφάνεια. Αν υπήρχε μια εσωτερική επιφάνεια επαφής, το μικρό νόμισμα θα ολίσθαινε πάνω της, δεν θα κυλούσε.
Η περιφέρεια ενός κύκλου δίνεται από τον τύπο , όπου είναι η ακτίνα του. Για έναν τροχό που κυλά χωρίς ολίσθηση, η απόσταση που διανύει σε μία πλήρη περιστροφή είναι ίση με την περιφέρειά του. Έτσι, ο μεγάλος τροχός με ακτίνα καλύπτει απόσταση , ενώ ο μικρός με ακτίνα θα έπρεπε να καλύπτει .
Το φαινομενικό παράδοξο προκύπτει επειδή ο μικρός τροχός, αν και περιστρέφεται, δεν υπακούει στην ίδια συνθήκη “κύλισης χωρίς ολίσθηση” που ισχύει για τον μεγάλο. Η κίνησή του είναι σύνθετη, συνδυάζοντας την περιστροφή με την ολίσθηση που επιβάλλεται από την κίνηση του εξωτερικού τροχού, με αποτέλεσμα να διανύει την ίδια απόσταση .
Αρχαία Ελλάδα: Τα μυστικά που κρύβει ο «χρυσός» αριθμός «Φ» που άλλαξε τον κόσμο
Το Παράδοξο του Τροχού του Αριστοτέλη δεν είναι απλώς ένα μαθηματικό παιχνίδι. Αποτελεί ένα συναρπαστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γεωμετρία, η φυσική και η φιλοσοφία διαπλέκονται στην προσπάθεια να περιγράψουμε την κίνηση στον πραγματικό κόσμο. Αμφισβητεί την διαισθητική μας κατανόηση και αποκαλύπτει τα όρια της ιδανικής γεωμετρίας όταν εφαρμόζεται στον φυσικό κόσμο.
Και ενώ σήμερα η φυσική έχει δώσει την τεχνική εξήγηση μέσω της έννοιας της ολίσθησης, το παράδοξο συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει – από τον Αριστοτέλη μέχρι τους σύγχρονους χρήστες των social media. Μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στην απλούστερη κίνηση ενός τροχού, μπορεί να κρύβεται μια μικρή επανάσταση σκέψης.
Αρχαία Ελλάδα: Τα μαθηματικά με γράμματα αντί αριθμών
Εσείς, είχατε ξανακούσει για το Παράδοξο του Αριστοτέλη;
Στον Παναθηναϊκό ο σέντερ των Σικάγο Μπουλς Νίκολα Bούτσεβιτς; Σκάει νέα μεταγραφή «βόμβα» που θα…
Περίεργη φωτιά μέσα στη νύχτα στη Μεσσηνία σε δύσβατη περιοχή... Στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή…
Παναθηναϊκός: Η ενδεκάδα και το σχέδιο του Ρουί Βιτόρια για την ανατροπή με τη Ρέιντζερς…
Αλλάζει ραγδαία το ποδόσφαιρο: Τι είναι το challenge των προπονητών που έρχεται και πόσο θα…
Σε κατάσταση σοκ ο Πέτρος Κουσουλός: Πυροβολισμοί στα γραφεία της εφημερίδας του - Τι λέει…
Σάλος στην ελληνική showbiz: Ποιός γνωστός τραγουδιστής χώρισε με ηθοποιό και περιμένει παιδί από άλλη;…