Εν προκειμένω, το άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη υπνική διαταραχή επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις -αυνανισμό, στοματικό σεξ, διείσδυση– ενώ κοιμάται. Το κάνει δηλαδή ασυνείδητα, όχι εν γνώση του και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όταν ξυπνά το πρωί δεν θυμάται τίποτα. Γι’ αυτό και όταν ο/η αποδέκτης της πράξης αυτής του την αναφέρει, πέφτει από τα σύννεφα – και δεν κάνει πλάκα. Πράγματι δεν θυμάται τι συνέβη.
Η σεξυπνία δεν πραγματοποιείται όταν το άτομο βρίσκεται ούτε σε βαθύ ύπνο, ούτε σε ύπνο REM. Συμβαίνει σε μία ενδιάμεση κατάσταση, όπου επίσης δεν υπάρχει πλήρη συνείδηση.
Αν και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αιτίες… Συμφωνεί πάντως ότι το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες, το διαρκές στρες, η έλλειψη ύπνου είναι κάποιοι παράγοντες που αναμφίβολα αυξάνουν τις πιθανότητες για σεξυπνία.
Επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά πριν μερικά χρόνια έδειξε ότι από τους 832 συμμετέχοντες -όλοι είχαν κάποια διαταραχή ύπνου και παρακολουθούνταν σε Κέντρα Διαταραχών Ύπνου- μόνο το 8% ανέφερε ότι είχε εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ κοιμόταν, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι άνδρες.
Κι αν η συγκεκριμένη μελέτη συμπέρανε ότι η σεξυπνία είναι κάτι σπάνιο… Οι ερευνητές της δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι τα ευρήματά τους δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό, αλλά αποκλειστικά ασθενείς με υπνικές διαταραχές. Αυτό συνεπάγεται ότι τα ποσοστά των πασχόντων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα.
Στην καναδική έρευνα ωστόσο υπογραμμιστήκαν και οι ανησυχητικές, επικίνδυνες διαστάσεις του προβλήματος. Αν το άτομο που είναι ο αποδέκτης της σεξουαλικής πράξης δεν είναι θετικό ως προς αυτές. Τότε μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση και βιασμό. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στην έκθεσή τους, έχουν υπάρξει περιπτώσεις βιασμού… Στις οποίες ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε την σεξυπνία ως την υπερασπιστική του γραμμή και κατ΄επέκταση το άλλοθι του για αθώωση.
Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι το άτομο που πάσχει από σεξυπνία δεν πρέπει να ντρέπεται να μιλήσει για αυτό πρώτα στον/στην σύντροφό του και έπειτα σε έναν ειδικό, που θα τον ενημερώσει, θα του λύσει απορίες και θα τον κατευθύνει σωστά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη ρίζα του.
ώςΟ καθορισμός του εορταστικού ωραρίου για την περίοδο του Πάσχα στην Αθήνα έχει οριστικοποιηθεί, με…
Μετά το... «παράδειγμα» που έδωσε ο Ερντογάν σχετικά με το πως μπορείς εύκολα και γρήγορα…
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της, μεταφέρθηκε…
Μια τραγική είδηση ήρθε από τη Βραζιλία, καθώς ο Λέο Ζαμπά θρηνεί την απώλεια του…
Από την Τετάρτη 2 Απριλίου, οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, θα χρειάζονται…
Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ (μεικτά). Οδηγώντας σε…