ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι συμβαίνει στην Αττική; Μπαράζ σεισμικών δονήσεων τρομάζει τους ειδικούς

Μετά το Χαλάνδρι σεισμός και στην Βουλιαγμένη

Τι συμβαίνει στην Αττική; Μπαράζ σεισμικών δονήσεων τρομάζει τους ειδικούς Μετά το Χαλάνδρι σεισμός και στην Βουλιαγμένη

Τι συμβαίνει στην Αττική; Μπαράζ σεισμικών δονήσεων τρομάζει τους ειδικούς… Η ανησυχία που είχε ήδη προκληθεί από το συνεχόμενο κύμα σεισμικών δονήσεων στις περιοχές Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής ενισχύθηκε από έναν ακόμη σεισμό, αυτή τη φορά στη Βουλιαγμένη. Αν και ο τελευταίος ήταν ασθενής, εξακολουθεί να πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Αττική.

Ο Σεισμός στη Βουλιαγμένη

Η νέα δόνηση, μεγέθους 1,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στη Βουλιαγμένη, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παρά το μικρό της μέγεθος, η καταγραφή αυτή προστίθεται στις αλλεπάλληλες σεισμικές δραστηριότητες που έχουν σημειωθεί πρόσφατα στην περιοχή.

Η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στην Βουλιαγμένη

Ανησυχία των Κατοίκων

Οι κάτοικοι της Αττικής δεν προβληματίζονται τόσο από την ένταση των σεισμών, όσο από τη συχνότητά τους. Οι συνεχείς δονήσεις, αν και μικρή κλίμακας, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα αίτια και τις πιθανές συνέπειες αυτής της δραστηριότητας.

Διαβεβαιώσεις από Ειδικούς

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σημείωσε ότι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι μικρού μεγέθους, με τη μεγαλύτερη δόνηση να φτάνει τα 3,7 Ρίχτερ, και διευκρίνισε πως πρόκειται για φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα.

«Το ρήγμα αυτό δεν ήταν γνωστό σε εμάς, είναι μικρό ρήγμα και στα μικρά ρήγματα δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία», ανέφερε αρχικά, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε: «Είναι περίεργο που έχουμε περιοχή από τις 13 Δεκεμβρίου που έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά και ιδίως μέσα στη νύχτα».

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ρήγμα του Χαλανδρίου, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με κάποιες από τις πρόσφατες δονήσεις, δεν ήταν προηγουμένως γνωστό στους σεισμολόγους. Η αποκάλυψη αυτή έχει τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, που παρακολουθεί στενά την περιοχή.

Τι Σημαίνουν οι Μικρές Δονήσεις;

Οι μικροί σεισμοί, όπως αυτοί που σημειώνονται τελευταία, συχνά θεωρούνται ένδειξη ότι η γη απελευθερώνει σταδιακά συσσωρευμένη ενέργεια, μειώνοντας την πιθανότητα για έναν ισχυρότερο σεισμό. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός άγνωστου ρήγματος αυξάνει την ανάγκη για ενδελεχή μελέτη και παρακολούθηση.

Καθημερινότητα με Σεισμούς

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής είναι εξοικειωμένοι με τη σεισμική δραστηριότητα, καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, κάθε νέο κύμα δονήσεων θυμίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της επαγρύπνησης.

«Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα»;

Μυστηριώδης Ανάρτηση από τον Δρ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Με φόντο τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις περιοχές Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, ο σεισμολόγος Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος προέβη σε μια αινιγματική δημοσίευση. Η ανάρτηση, που προκάλεσε συζητήσεις, συνοδευόταν από τη δική του παραδοχή για την έλλειψη γνώσης γύρω από το συγκεκριμένο ρήγμα.

Η Ανάρτηση του Δρ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Ο Δρ. Παπαδόπουλος, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου της Ιαπωνίας, μοιράστηκε τις σκέψεις του σε ανάρτηση που, αν και δεν αποκάλυπτε λεπτομέρειες, έδειχνε την ανησυχία του για την περιοχή και την ανάγκη περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης.

Η ακολουθία ξεκίνησε στις 11.12.2024 με μέγεθος 2,8 και συνεχίζεται με μικρότερα μεγέθη. Μέχρι τώρα έγιναν 30 σεισμοί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι μικρό το ρήγμα. Στην πραγματικότητα έχουμε πλήρη άγνοια. Τώρα μαθαίνουμε, βλέποντας αυτούς τους μικρούς σεισμούς.

Η ορθή επιστημονική διατύπωση είναι “δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπείρονται σε μεγάλη περιοχή και, συνεπώς, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα ρήγματος”. Στο παρελθόν ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, π.χ. ποιός θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999;

Ας είμαστε, λοιπόν, κάπως επιφυλακτικοί δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Εορτολόγιο Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Σήμερα, Σάββατο 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025, τιμάται η Σύναξη των Εβδομήκοντα…

11 ώρες ago

Γιατί όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα;

Γιατί όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα; Η μυστήρια λειτουργία…

15 ώρες ago

Ρούλα Κορομηλά: Η απαγορευμένη φωτογραφία που διέρρευσε από προσωπική της στιγμή

Ρούλα Κορομηλά: Η απαγορευμένη φωτογραφία που διέρρευσε, από προσωπική στιγμή, στο διαδίκτυο και εξαφανίστηκε αμέσως…

15 ώρες ago

Εφιαλτικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα στην Αθήνα: «Αν στείλετε S300 στην Ουκρανία τελειώσατε»

Εφιαλτικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα στην Αθήνα: «Αν στείλετε τους S300 στην Ουκρανία τελειώσατε» Τελεσίγραφο…

16 ώρες ago

Τι ήταν ο Κηφισός;

Τι ήταν ο Κηφισός; Η άγνωστη ιστορία και η Μυθολογία πίσω από το μεγαλύτερο ποτάμι…

18 ώρες ago

Νόνικα Γαληνέα: Ποιός «άρπαξε» το παλάτι της στην Κηφισιά;

Νόνικα Γαληνέα Ποιός «άρπαξε» το παλάτι της στην Κηφισιά; Η εμμονή του εφοπλιστή και ο…

21 ώρες ago