Οριστική είναι εδώ και μερικές ώρες η ρήξη του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» με τον τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο και του κόμματος το οποίο ενεργοποίησε. Το ΕΑΝ και τα στελέχη του κόμματος από εχθές το βράδυ ενημέρωσαν την οργανωτική βάση του κόμματος ότι δεν υπάρξει συνεργασία μαζί του.
Στον τ. Αντεισαγγελέα, του αναγνωρίζουν την εντιμότητά του και τις καλές του προθέσεις να ηγηθεί του χώρου της εθνικιστικής Δεξιάς, αλλά του καταλογίζουν πολιτική απειρία που τον οδήγησε σε μεγάλα λάθη. Όπως η πρόωρη ανακοίνωση των συζητήσεων κοινής εκλογικής καθόδου που επρόκειτο να γίνει μόλις πριν τρεις ημέρες προκειμένου να έχει προηγηθεί η διάλυση της Βουλής κι έγινε… πριν είκοσι ημέρες σε μια κίνηση του Α. Κανελλόπουλου που αποδείχθηκε 100% λάθος.
Γιατί έγινε τώρα η ανακοίνωση;
Το χρονικό σημείο του προγραμματισμού της ανακοίνωσης, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην κυβέρνηση, δηλαδή δεν θα υπήρχε δυνατότητα επιπλέον νομοθετικής παρέμβασης… Λόγω διάλυσης της Βουλής, όπως συνέβη με την δεύτερη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ήθελε τον αποκλεισμό του Η.Κασιδιάρη από υποψήφιο.
«Αντισυνταγματική όπως και η πρώτη» όπως αναφέρει πλειάδα συνταγματολόγων. Αλλά σε αυτή την ποιότητα δημοκρατίας που βιώνει η χώρα… Οι λέξεις, οι έννοιες και οι χαρακτηρισμοί δεν γνωρίζουμε αν είναι αρκετές.
Και δυσκόλεψε εξαιρετικά ακόμα και τις συμμαχίες με άλλα κόμματα, «κατά τρόπο καταφανώς αντισυνταγματικό». Σύμφωνα με πλειάδα συνταγματολόγων, στην Ελλάδα η λέξη «Σύνταγμα» και η έννοια «νόμος» είναι πολύ σχετικές, εδώ και αρκετά χρόνια.
«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»
«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» έπεσε το πρωί της Κυριακής από την επιμονή του τ. Αντεισαγγελέα να τοποθετήσει μερικά πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ ή των ΑΝΕΛ (π.χ. Ροντούλης στην Θεσσαλία, Αϊβαλιώτης, Κατσίκης κλπ.) στα ψηφοδέλτια. Οι οποίοι άσχετα αν ψηφίζονταν ή όχι από τους πολίτες, εν πάση περιπτώσει από την εκλογική επιτροπή των Ελλήνων κρίθηκε ότι θα αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά του κόμματος. Καθώς τα πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, είχαν ψηφίσει Μνημόνια, κάτι που θεωρείται απαραβίαστη «κόκκινη γραμμή» για τους «Έλληνες».
Επίσης η δήλωση Κανελλόπουλου την Κυριακή, ότι «Κατεβάζω στις εκλογές το κόμμα ΕΑΝ γιατί δεν μπορούμε πλέον να κατεβούμε ως “Έλληνες”» δίνοντας την δυνατότητα σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος να επικοινωνήσει με τους Αρεοπαγίτες του Α1 και να τους υποδείξει ότι «Ήδη έχετε στα χέρια σας την απορριπτική απόφαση και για το ΕΑΝ, αφού συνδέει το κόμμα του με την Η. Κασιδιάρη» θεωρήθηκε ως «μέγα και ανεπίτρεπτο λάθος» από την εκλογική επιτροπή των «Ελλήνων».
Οι «παρενέργειες»
Οι παραπάνω εξελίξεις των τελευταίων ωρών εκτός από το διαζύγιο των «Ελλήνων» με τον τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχε και άλλες «παρενέργειες», καθώς και ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, επίσης αποχώρησε από την σύμπραξη με τον τ. Αντεισαγγελέα και το ΕΑΝ και κατέθεσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τις εθνικές εκλογές στον Άρειο Πάγο.
Το ίδιο θα κάνει και ο πρόεδρος της Ελεύθερης Πατρίδας, Νίκος Βασιλειάδης, μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες των κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά τον όποιο μελλοντικό πολιτικό σχεδιασμό του τ. Αντεισαγγελέα, Α. Κανελλόπουλου, σε πρακτικό επίπεδο, μικρή έως καθόλου σημασία έχει πλέον… Αφού δεν έχει κάτι ως «πολιτική προίκα», πέρα από τον θόρυβο που έγινε τις τελευταίες ημέρες γύρω από το όνομά του.
Οικονομικοί πόροι δεν υπάρχουν και το κυριότερο δεν υπάρχουν υποψήφιοι για μια τέτοια προσπάθεια στο ΕΑΝ. Το χειρότερο είναι ότι δεν θα υπάρξουν καν ψηφοφόροι…
Σε ό,τι αφορά τους «Έλληνες» θα υποβάλουν στον Άρειο Πάγο την υποψηφιότητα του κόμματος… Ελπίζοντας σε μια δίκαιη κρίση των Ελλήνων δικαστών…
Χορηγούμενο