Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας εάν τρώμε κάθε μέρα μαύρη σοκολάτα;
Θα σας εκπλήξουν τα εντυπωσιακά ευρήματα νέας μεγάλης έρευνας
Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας εάν τρώμε κάθε μέρα μαύρη σοκολάτα; Θα σας εκπλήξουν τα εντυπωσιακά ευρήματα νέας μεγάλης έρευνας
Τι θα συμβεί εάν τρώμε κάθε μέρα μαύρη σοκολάτα; Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The BMJ», βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας.
Συνολικά, αναλύθηκαν πληροφορίες από 192.000 άτομα που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιοπάθειας ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες για τις διατροφικές τους συνήθειες, την κατανάλωση σοκολάτας, το σωματικό τους βάρος και την κατάσταση της υγείας τους, σε διάστημα που ξεπερνούσε τα 30 χρόνια.
Δείτε επίσης – Νέα εποχή στη σοκολάτα: Η επαναστατική ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα!
Τα εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα, ανεξαρτήτως τύπου, είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν σοκολάτα ή την κατανάλωναν σπάνια.
Ακόμα πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα για τη μαύρη σοκολάτα. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι για κάθε επιπλέον μερίδα μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 3%.
Αντίθετα, η σοκολάτα γάλακτος δεν παρουσίασε παρόμοια αποτελέσματα. Η κατανάλωσή της δεν συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου… 2 και συσχετίστηκε με την αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου.
Δείτε επίσης – Θεϊκή μους σοκολάτας με αβοκάντο: Χωρίς ζάχαρη- Έτοιμη σε 5 λεπτά!
Οι πλούσιες πολυφαινόλες
Ο Κι Σαν, αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας του… Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, διευκρινίζει ότι… «Παρόλο που η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο».
Δείτε επίσης – Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας αν τρώμε κάθε μέρα γλυκό ή σνακ;
Συμπέρασμα
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέση ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά μικρή. Τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα που καταναλώνουν σοκολάτα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τα πιθανά αποτελέσματα της μαύρης σοκολάτας για την πρόληψη του διαβήτη τύπου… 2, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τη σημασία της προσεκτικής επιλογής των ειδών σοκολάτας στη διατροφή.
Χορηγούμενο