Τι τρώμε ανήμερα του Αγίου Νικολάου – Παραδόσεις και έθιμα της γιορτής
Την ημέρα της εορτής του, πραγματοποιούνται προφητείες για τον καιρό του επόμενου έτους
Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νικολάου, που είναι ο προστάτης των ναυτικών παγκοσμίως. Καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
Άγιος Νικόλαος: Τα έθιμα σε διάφορες περιοχές
Ο Άγιος Νικόλαος υπηρέτησε ως επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας, γι’ αυτό και συχνά αναφέρεται ως «Νικόλαος Μύρων». Την ημέρα της εορτής του, πραγματοποιούνται προφητείες για τον καιρό του επόμενου έτους. Ενώ παρασκευάζεται ένα ειδικό ψωμί και πίτα με ψάρι. Σε κάποιες περιοχές, η τροφή αυτή μεταφέρεται στην εκκλησία για να ευλογηθεί από τον ιερέα.
Ωστόσο σύμφωνα με την παράδοση, το ψάρι πρέπει να είναι κυπρίνος ή, τουλάχιστον, ένα ψάρι με λέπια. Πολλοί πιστοί αγγίζουν τα κόκαλα του ψαριού με τα δόντια τους, θεωρώντας ότι έτσι θα αποκτήσουν υγεία. Στο εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνονται βρασμένο καλαμπόκι, σιτάρι, ντολμαδάκια, πιπεριές και φασόλια.
Επιπλέον, η παραμονή της εορτής, τα παιδιά σε διάφορες περιοχές καθαρίζουν τα παπούτσια τους και τα τοποθετούν έξω από την πόρτα. Με την ελπίδα ότι θα γεμίσουμε με δώρα το πρωί από τον Άγιο Νικόλαο. Επίσης το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αγάπη που είχε ο Άγιος για τα παιδιά και τους φτωχούς, στους οποίους προσέφερε κάθε βοήθεια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος βοήθησε τρία φτωχά κορίτσια. Ρίχνοντας τρία κομμάτια χρυσού στο τζάκι για να βοηθήσει την οικογένειά τους.
Καθώς τα χρυσά νομίσματα έπεσαν στις κάλτσες που κρέμονταν για να στεγνώσουν και από τότε γεννήθηκαν το έθιμο, σύμφωνα με το οποίο ο Άγιος Νικόλαος γεμίζει κρυφά με τις δώρα τις κάλτσες που κρεμιούνται στο τζάκι.
Χορηγούμενο