Το τιραμισού, αυτό το εμβληματικό ιταλικό γλυκό, με την απαλή κρέμα μασκαρπόνε, τον αρωματικό εσπρέσο και το βελούδινο κακάο, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για πολλούς. Ωστόσο, η κλασική εκδοχή του αποκτά μια νέα, απολαυστική μορφή: αυτή της τρούφας.
Οι τρούφες τιραμισού είναι μικρές, ατομικές μπουκίτσες. Ιδανικές για κέρασμα, που συμπυκνώνουν όλη τη γεύση και την υφή του αγαπημένου γλυκού. Η παρασκευή τους είναι απλή και γρήγορη, αρκεί μόνο λίγη αναμονή στο ψυγείο. Ας δούμε την αυθεντική συνταγή.
Συνταγή για Τρούφες Τιραμισού
Υλικά (για 30-40 κομμάτια)
250 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
180 γρ. σαβαγιάρ
60 γρ. ζάχαρη άχνη
60 ml καφές εσπρέσο (ή 1 κ.σ. καφέ στιγμής διαλυμένη σε 60 ml ζεστό νερό)
1 κ.σ. κρασί μαρσάλα, λικέρ καφέ ή γλυκό κρασί (π.χ. Σάμου ή Λήμνου)
Μια πρέζα αλάτι
120 γρ. κακάο σε σκόνη για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Προετοιμασία μίγματος: Φτιάχνουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, τον κρύο εσπρέσο, το κρασί ή το λικέρ και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθήκη σαβαγιάρ: Θρυμματίζουμε τα σαβαγιάρ με τα δάχτυλα (ή στο μπλέντερ για πιο λεία υφή) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια συμπαγή ζύμη.
Ψύξη: Καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1,5 ώρα (ή όλο το βράδυ) μέχρι να σφίξει καλά το μείγμα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να πλάσουμε τις τρούφες εύκολα.
Πλάσιμο και επικάλυψη: Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνουμε μικρές ποσότητες και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες.
Σερβίρισμα: Ρολάρουμε κάθε μπαλίτσα στο κακάο σε σκόνη για να επικαλυφθεί πλήρως. Τοποθετούμε τις έτοιμες τρούφες σε δίσκο ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούν να σερβιριστούν αμέσως ή να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως δύο ημέρες.
Χορηγούμενο