Χορηγούμενο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το ελληνικό σούπερ φαγητό της γιαγιάς που «κυνηγάνε» όλοι οι ξένοι διάσημοι!

Κι εμείς... το σνομπάρουμε!

Χορηγούμενο

Το ελληνικό σούπερ φαγητό της γιαγιάς που το «κυνηγάνε» όλοι οι ξένοι διάσημοι! Κι εμείς… το σνομπάρουμε! Υγιεινό και φουλ στην πρωτεΐνη!

Το ελληνικό σούπερ φαγητό της γιαγιάς που «κυνηγάνε» οι ξένοι διάσημοι! Οι ξένοι ήρθαν να μας διδάξουν πώς να τρώμε…

Η φάβα ήταν κάποτε αναπόσπαστο μέρος των ταπεινών τραπεζιών στα χωριά. Μια μαγική αλοιφή που απορροφούσε το λάδι τόσο καλά ώστε έγινε και παροιμία («κάποιο λάκκο έχει η… φάβα»). Με τα χρόνια, όμως, θεωρήθηκε παρακατιανό φαγητό. Σήμερα, έχει αναδειχθεί σε γκουρμέ λιχουδιά, την οποία ζητούν διασημότητες όπως η Αντζελίνα Τζολί.

Η διάσημη ηθοποιός επισκέφθηκε την Ελλάδα και συγκεκριμένα την προεδρική σουίτα Phaidra του Aldemar Olympian Village, στη Σκαφιδιά Ηλείας, για τα γυρίσματα μιας ταινίας για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, ζήτησε να δοκιμάσει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η παλιά αλλά πάντα υπέροχη φάβα.

Αφού πέρασε μια περίοδο λήθης και αντικαταστάθηκε από διάφορες αλοιφές στο τραπέζι, η φάβα έκανε δυναμική επανεμφάνιση. Παρασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που την κάνει μοναδική: τσιγαρίζουμε αργά τα κρεμμύδια σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτουμε νερό και το εξαιρετικό λαθούρι.

Η μοναδική φάβα

Η μοναδική φάβα και τα οφέλη της

Οι απαιτήσεις της φάβας σε ηλιακό φως είναι ο λόγος που η Σαντορίνη θεωρείται η ιδανική πατρίδα της, γεγονός που την καθιστά και τόσο ακριβή. Το μυστικό της γεύσης της ξεκινά από το αργό σωτάρισμα, που δημιουργεί τον μαγικό χυλό. Οι γνώστες την απολαμβάνουν ζεστή, σχεδόν σαν σούπα, προσθέτοντας ό,τι επιθυμούν ή απλά το κλασικό αλατοπίπερο.

Πεντανόστιμες και δροσερές σαλάτες για άμεση αποτοξίνωση

Το απόλυτο συστατικό είναι το ωμό παρθένο ελαιόλαδο! Όπως μας έμαθαν οι μητέρες μας, όσο και να ρίξεις, η φάβα θα το απορροφήσει. Από εκεί και πέρα, το ξερό κρεμμύδι και το λεμόνι είναι οι πιο συνηθισμένες προσθήκες, καθιστώντας τη φάβα την ελληνική εκδοχή του χούμους, την οποία, κατά γενική ομολογία, ξεπερνά. Η διεθνής αναγνώριση του χούμους σε αντίθεση με τη φάβα είναι μια άλλη ιστορία.

Οι σεφ και οι γευσιγνώστες συμφωνούν: η φάβα είναι πραγματική βασίλισσα της κουζίνας. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η δυνατότητά της να συνδυάζεται με κάθε είδους υλικό, ανεξαρτήτως έντασης.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ελαιόλαδο και κάπαρη

Ακόμη και κρύα, ταιριάζει με ξινές γεύσεις, όπως το λεμόνι, και συνδυάζεται υπέροχα με αλμυρά στοιχεία, όπως η κλασική κάπαρη, ένα άλλο υποτιμημένο προϊόν της ελληνικής γης. Μπορείς να της προσθέσεις πικάντικες γεύσεις, όπως η πάπρικα, ενώ όταν συνδυάζεται με θαλασσινά, ειδικά καπνιστά και καραμελωμένα, όπως χέλι ή χταποδάκι, προσφέρει εκπληκτική γευστική εμπειρία ακόμη και στα πιο ακριβά εστιατόρια.

Και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους: η φάβα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά… Με μόλις ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες. Επίσης, αποτελεί φυσική πηγή διαιτητικών ινών, που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και δημιουργούν αίσθηση κορεσμού.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως θα φτιάξετε τη φάβα από τον Άκη Πετρετζίκη


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button