Το Mochi (προφέρεται “μότσι”) είναι ένα ιαπωνικό γλυκό που έχει κατακτήσει τον κόσμο με την ιδιαίτερη υφή και την ευελιξία του. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο επιδόρπιο που ξέρουμε, καθώς είναι μια μαλακή, σχεδόν ελαστική μπάλα από κολλώδες ρύζι. Παρόλο που έχει γίνει viral σε μορφή παγωτού, για τους Ιάπωνες αποτελεί μια παραδοσιακή λιχουδιά συνδεδεμένη με γιορτές και οικογενειακές στιγμές.
Από τι φτιάχνεται το Mochi;
Η παραδοσιακή παρασκευή του, γνωστή ως mochitsuki, είναι μια τελετουργική διαδικασία που απαιτεί δύναμη και συγχρονισμό. Το ρύζι mochigome, μια ειδική ποικιλία κολλώδους ρυζιού, χτυπιέται επανειλημμένα μέχρι να μεταμορφωθεί σε μια πυκνή ζύμη. Σε πιο σύγχρονες εκδοχές, χρησιμοποιείται αλεύρι γλυκού ρυζιού (mochiko) που μαγειρεύεται στον ατμό. Το αποτέλεσμα είναι πάντα η χαρακτηριστική, μαστιχωτή υφή που το κάνει τόσο μοναδικό.
Γεύσεις και παραλλαγές
Το πιο διαδεδομένο είδος είναι το daifuku, όπου η ζύμη περιέχει στο εσωτερικό της γλυκιά πάστα από κόκκινο φασόλι (anko). Ωστόσο, το mochi μπορεί να γεμιστεί με αμέτρητους τρόπους, όπως με:
Φράουλα (ichigo daifuku)
Πράσινο τσάι (matcha mochi)
Φιστικοβούτυρο ή σοκολάτα
Παγωτό, στην παγκοσμίως διάσημη εκδοχή του
Εκτός από γλυκιά λιχουδιά, το mochi χρησιμοποιείται και σε αλμυρές παρασκευές. Όπως σε σούπες, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα γευστική αντίθεση.
Πού θα βρείτε Mochi στην Αθήνα;
Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ιαπωνικό γλυκό, μπορείτε να το βρείτε σε πολλά καταστήματα στην Αθήνα.
Salamat Asian Food Store: Διαθέτει μεγάλη ποικιλία γεύσεων, όπως λίτσι, μύρτιλο και πράσινο τσάι.
Wok Shop: Προσφέρει mochi σε γεύσεις όπως μαύρη σοκολάτα και καρύδα, με φυσικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές.
Pacific Food Market: Έχει μεγάλη ποικιλία με γεύσεις όπως mango, taro και φιστικοβούτυρο.
Asian Grocery & NGT: Διαθέτουν επίσης επιλογές από mochi και άλλα ασιατικά γλυκίσματα.
Πριν την αγορά, καλό είναι να ελέγχετε τα συστατικά, καθώς ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν φοινικέλαιο ή πρόσθετη ζάχαρη.
Χορηγούμενο