Ειδικότερα, η σάλτσα μπολονέζ (ιταλικά: ragù alla bolognese) προέρχεται από την ιταλική πόλη της Μπολόνια. Όπως είναι εμφανές και από το όνομα. Ωστόσο, το πιάτο σπαγγέτι αλά μπολονέζ (ελληνιστί μακαρόνια με κιμά) έγινε δημοφιλές στην Γαλλία. Και στην συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Σήμερα, τα σπαγγέτι αλά μπολονέζ σερβίρονται και στην Ιταλία. Μονάχα όμως σε τουριστικά μέρη που εξυπηρετούν πολλούς ξένους, οι οποίοι συχνά τα ζητούν.
«Η αυθεντική μακαρονάδα μπολονέζ δεν παρασκευάζεται ποτέ με σπαγγέτι. Οι Ιταλοί προτιμούν πάντα έναν διαφορετικό τύπο ζυμαρικών: τις ταλιατέλες», εξήγησε η Ιταλίδα επικεφαλής σεφ του εστιατορίου «Pasta Evangelists» στο Λονδίνο, Roberta d’Elia.
Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος που προτιμώνται οι ταλιατέλες είναι επειδή η επίπεδη επιφάνειά τους είναι ιδανικά σχεδιασμένη για να απορροφά την σάλτσα, ενώ το σχήμα τους εξασφαλίζει πως θα έχετε την ιδανική αναλογία κιμά και ζυμαρικών σε κάθε πιρουνιά. Ιδανικά, οι Ιταλοί μάγειρες προτιμούν φρέσκες ταλιατέλες, φτιαγμένες από αυγό, οι οποίες είναι περισσότερο πορώδεις για ακόμα καλύτερη απορρόφηση.
Αντίθετα, τα σπαγγέτι χρησιμοποιούνται σε σάλτσες με βάση την κρέμα ή το λάδι, όπως για παράδειγμα η καρμπονάρα ή η μακαρονάδα aglio e olio.
Όπως τονίζει η Roberta d’Elia, στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 250 με 300 διαφορετικοί τύποι ζυμαρικών. Ο καθένας έχει την δική του χρήση και συνδυάζεται με διαφορετική σάλτσα.
Πως η βόλτα για μια οικογένεια σε ταβερνάκι έγινε άγριος εφιάλτης; Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές…
Το αποκάλυψε η Δήμητρα Ματσούκα: Οι ερωτικές σκηνές και ο Πέτρος Κόκκαλης μέσα στην πραγματική…
Το μυστικό για ατημέλητα μαλλιά όπως το κάνουν οι Γαλλίδες για να δείχνεις φυσικά κομψή…
Μανώλης Μαυρομμάτης Ο μεγάλος Γολγοθάς μετά τη φωτιά στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι και η…
Σε ακραίο παραλήρημα ο αρχηγός τοων «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετά την ήττα Τατάρ στα…
Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός από τη θρυλική σειρά «Κόκκινος Κύκλος», Κοσμάς Φουντούκης, σκορπώντας θλίψη στον…