Ανακαλύψτε ένα δημοφιλές, ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν που φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Όπως αποκαλύπτουν οι επιστημονικές έρευνες.
Επίσης αυτό το ρόφημα, θεμελιώδες σε πολλές διατροφικές παραδόσεις ανά τον κόσμο, έχει γνωρίσει εκρηκτική άνοδο στη δημοτικότητα λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Και των πολλαπλών οφελών που προσφέρει.
Πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Πολλοί μάλιστα το εκτιμούν ως πιο θρεπτικό ακόμα και από το γιαούρτι.
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που προκύπτει από τη ζύμωση του γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ. Οι οποίοι αποτελούν μια συμβιωτική καλλιέργεια φιλικών βακτηρίων και ζυμών. Ωστόσο κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, η λακτόζη του γάλακτος μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Το οποίο χαρίζει στο κεφίρ την χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του.
Με μια ιστορία που ξεκινά από τον 6ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Καυκάσου, το κεφίρ σήμερα καταναλώνεται παγκοσμίως και είναι αναγνωρισμένο για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία.
Ενισχύει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Καθώς ενδέχεται να παρέχει προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος.
Η οστεοπόρωση, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την απώλεια οστικής μάζας, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, ιδίως στις δυτικές κοινωνίες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων.
Επίσης η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.
Το πλήρες κεφίρ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων έως και 81%.
Καθώς πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κεφίρ με αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου από τα οστικά κύτταρα, οδηγώντας σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα και συμβάλλοντας στην πρόληψη των καταγμάτων.
Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων στο σώμα, σχηματίζοντας όγκους.
Επίσης τα προβιοτικά που περιέχονται στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των όγκων, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, είναι πιθανό το κεφίρ να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ωστόσο αυτός ο πιθανός προστατευτικός ρόλος έχει υποστηριχθεί από αρκετές εργαστηριακές μελέτες. Μια παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ανθρώπους κατά 56%. Σε σύγκριση με μόλις 14% για το εκχύλισμα γιαουρτιού.
Ακόμη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα φλεγμονωδών αποκρίσεων του οργανισμού σε ορισμένες τροφές ή ουσίες. Άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες. Οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος.
Επιπλέον μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να καταστείλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για την καλύτερη κατανόηση αυτών των επιδράσεων.
Φλέγεται η Ιερουσαλήμ, λίγο μετά το Πάσχα, και ο Νετανιάχου ζητά βοήθεια από την Ελλάδα,…
Σοκ στο ΠΑΟΚ - Μπιλμπάο: Ακρωτηριάστηκε οπαδός από βεγγαλικό στο γήπεδο πριν την έναρξη του…
Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα απίστευτο γλυκό με το τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα, με…
Με λόγια ευγνωμοσύνης αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, τονίζοντας τον ιδιαίτερο…
ψΠέμπτη του Πάσχα, 24 Απριλίου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη διαφόρων Αγίων, σύμφωνα…
Αν πιστεύετε ότι το κάπνισμα είναι η πιο επιβλαβής συνήθεια για την υγεία σας, ίσως…