Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες σπιτικές σούπες είναι απίστευτα νόστιμες και αρωματικές, ενώ άλλες, παρόλο που ακολουθήσατε πιστά τη συνταγή, μοιάζουν «άτονες»;
Η διαφορά κρύβεται σε έναν απλό αλλά απαράβατο κανόνα που ακολουθούν όλοι οι επαγγελματίες σεφ: το διπλό αλάτισμα. Αυτή η τεχνική διασφαλίζει ότι η σούπα δεν αλατίζεται απλώς, αλλά δομείται γευστικά σε βάθος, από τα βασικά συστατικά μέχρι την τελική πινελιά.
Σύμφωνα με την κουζίνα υψηλής γαστρονομίας, το αλάτι πρέπει να προστίθεται στη σούπα δύο φορές και για δύο εντελώς διαφορετικούς λόγους:
Όταν το αλάτι προστίθεται νωρίς, ειδικά κατά το σοτάρισμα των αρωματικών λαχανικών (όπως κρεμμύδια, καρότα, σέλινο), λειτουργεί ως γευστικός αγωγός:
Το δεύτερο αλάτισμα γίνεται προς το τέλος του μαγειρέματος. Αυτή η δόση τονίζει τον ζωμό και τη γεύση, εξισορροπώντας παράγοντες που έχουν αλλάξει κατά το βράσιμο:
Ξεκινήστε αλατίζοντας τα βασικά σας συστατικά, όπως κρεμμύδια, σέλινο και καρότα, μόλις τα βάλετε στην κατσαρόλα για σοτάρισμα.
Δοσολογία: Περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού λεπτό θαλασσινό αλάτι ανά λίτρο τελικού υγρού (ζωμού).
Καθώς η σούπα σιγοβράζει, δοκιμάστε τη γεύση μετά τα πρώτα 10 λεπτά και ξανά λίγο πριν το τέλος. Προσαρμόστε την αλμύρα αργά, προσθέτοντας 1/4 κουταλάκι του γλυκού τη φορά.
Όταν η σούπα έχει σχεδόν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέστε μια μικρή δόση αλατιού ή ενός αλμυρού συστατικού:
Σημαντικό Tip: Δοκιμάστε πάντα τη σούπα με κρύο κουτάλι, καθώς η υπερβολική θερμότητα μειώνει την αντίληψη της γεύσης και μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερβολικό αλάτισμα. Μια σταγόνα λεμόνι ή ξιδιού στο τέλος μπορεί επίσης να ενισχύσει την αντίληψη της αλμυρότητας.
Με αυτόν τον κανόνα, οι σπιτικές σας σούπες θα αποκτήσουν το βάθος και την ισορροπία που χαρακτηρίζουν τα πιάτα των κορυφαίων σεφ!
Από τον Οκτώβριο του 2021, η νομοθεσία για τις γονικές παροχές και τις δωρεές έχει…
Ο Παναθηναϊκός AKTOR προχωρά στην άμεση ενίσχυση της φροντ λάιν του ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων…
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στην Πάτρα, όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο Ορφανοτροφείο Θηλέων. Το…
Στην Ελλάδα του 2025, δύο συνταξιούχοι στην καρδιά της Αθήνας, στην περιοχή της Κυψέλης, ζουν…
Το άρωμα είναι το πιο προσωπικό και αόρατο αξεσουάρ μας. Λειτουργεί ως η πρώτη «υπογραφή»…
Στις 9 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη σημαντικών μορφών της πίστης, με κεντρικό…