Το παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο φαγητό που χάνεται
Η συνταγή που δεν πρέπει να εξαφανιστεί με την πάροδο των χρόνων
Το παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο φαγητό που χάνεται και η συνταγή που δεν πρέπει να εξαφανιστεί με την πάροδο των χρόνων
Το παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο φαγητό που χάνεται… Με τις γιορτές των Χριστουγέννων προ των πυλών και το νέο έτος να πλησιάζει, οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε για τον ερχομό αυτής της μαγευτικής περιόδου. Για άλλους, η προσμονή αφορά ένα ταξίδι ή μια αναπάντητη επίσκεψη, για άλλους, την ξεκούραση και τη χαλάρωση από τις καθημερινές ώρες, ενώ τα παιδιά περιμένουν με την ανυπομονησία του Άγιο Βασίλη και τη δώρα του. Κάποιοι συνδυάζουν τις γιορτές με το οικογενειακό τραπέζι, το καλό φαγητό, τα ποτήρια κρασί και τις όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ό,τι κι αν περιμένουμε από τις γιορτές, μία κοινή επιθυμία επικρατεί: Υγεία και ευημερία για όλους.
Η ελληνική κουζίνα, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει πλούσια παράδοση και ποικιλία, με πιάτα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και έχουν συνδεθεί με τις εορτές και την οικογενειακή συντροφιά. Δυστυχώς, πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές κινδυνεύουν να χαθούν με τον καιρό, αν δεν διατηρήσουμε ζωντανές. Μία από αυτές τις συνταγές είναι τα λαλάγγια, που έχουν μια μακρά ιστορία και συνδέονται στενά με την παραμονή των Χριστουγέννων, ειδικά στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Τα λαλάγγια, ή αλλιώς τηγανίτες, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών για πολλούς Έλληνες. Αν και η συνταγή τους μπορεί να φανεί χρονοβόρα και απαιτητική, το αποτέλεσμα είναι μια λιχουδιά που αξίζει τον κόπο. Η προετοιμασία αυτών των λιχουδιών απαιτεί υπομονή, καθώς η διαδικασία αναμονής και η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες. Όμως, η διαδικασία της παρασκευής δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται και η απόλαυση των λαλάγγιων στο τέλος δικαιώνει κάθε στιγμή που αφιερώνεται σε αυτά.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
1 λίτρο χλιαρό νερό
4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλα
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. νωπή θρυμματισμένη μαγιά
1 νεροπότηρο καυτό ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκάλι
40 γρ. αλάτι
Άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Η διαδικασία βήμα – βήμα
Ανακάτεμα των βασικών υλικών : Σε έναν κάδο μίξερ, προσθέστε το αλεύρι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.
Αναμονή : Σκεπάστε τον κάδο με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για τέσσερις ώρες. Η υπομονή αυτή είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και η υφή της ζύμης.
Προετοιμασία αρωματισμένου νερού : Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το χλιαρό νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Απελευθερώστε το να πάρει μια βράση και μετά σας δώσε. Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό.
Ζύμωμα της ζύμης : Ανακατέψτε ξανά το μείγμα με τον γάντζο και προσθέστε σταδιακά το αρωματισμένο νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Ζυμώστε μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και μαλακή ζύμη. Σκεπάστε την και αφήστε την να φουσκώσει για μισή ώρα.
Πλάσιμο : Αλευρώστε μια βαμβακερή πετσέτα και κόψτε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια περίπου 80 γρ. Το βίντεο, τα κομμάτια σε σχήμα κορδονιού ή κουλουριού σύμφωνα με την παράδοση. Αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 20-30 λεπτά.
Τηγάνισμα : Ζεστάνετε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε ένα λαλάγγι στο λάδι για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του. Αν ανεβαίνει γρήγορα και αφρίζει στην επιφάνεια, είναι έτοιμο για τηγάνισμα. Τηγανίστε τα λαλάγγια σε μικρές ποσότητες για 1 λεπτό, αναποδογυρίζοντας τα για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Στράγγισμα και σερβίρισμα : Μόλις τα λαλάγγια τηγανιστούν και ροδίσουν, στραγγίστε τα πάνω σε μια σχάρα με χαρτί κουζίνας για να περιορίσετε το περιττό λάδι. Σερβίρετε τα με μέλι, τριμμένη φέτα ή απλά σκέτα για να τη γεύση τους στο έπακρο.
Και καλή σας Απόλαυση!…
Η «πίτα των φτωχών»: Το παραδοσιακό φαγητό που έσωσε την Ελλάδα και εξαφανίστηκε στη λήθη
Τα λαλάγγια είναι το ιδανικό έδεσμα για τις γιορτές. Όσο απαιτητική κι αν είναι η διαδικασία, το αποτέλεσμα είναι πάντα αντίθετο της προσπάθειας. Με τον αρωματισμένο χυμό πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά, αυτά τα γλυκίσματα σε μια γεύση που αναμφίβολα θα κλέψει την παράσταση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.
Χορηγούμενο