ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το παρεξηγημένο όσπριο με τη διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα

Ένας διατροφικός θησαυρός με απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας

Published by
Συντακτική Ομάδα

Το παρεξηγημένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα… Ένας διατροφικός θησαυρός με απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας

Το παρεξηγημένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα… Στρογγυλά και πλατιά, με εμφάνιση που θυμίζει φασόλια, τα λούπινα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και δεν πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο τραπέζι.

Τα λούπινα, γνωστά από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα, αλλά και από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αποτελούσαν βασικό στοιχείο στα δείπνα της Εκάτης, όπως αναφέρει ο Λουκιανός.

Σήμερα, αυτός ο ξηρός σπόρος ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και η φάβα. Αν και λιγότερο γνωστό από τα άλλα όσπρια, το λούπινο δεν υστερεί σε θρεπτική αξία.

Λούπινο: Ένας διατροφικός θησαυρός

Τα λούπινα είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, περιέχοντας ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα άλλα όσπρια και ένα φλιτζάνι παρέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.

Τα λούπινα

Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, με ένα φλιτζάνι να προσφέρει περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και φυτοστερόλες με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Τα λούπινα είναι κατάλληλα για διαβητικούς, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τους, τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την έλλειψη γλουτένης. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και του μικροβιώματος του εντέρου.

Όσπρια: Οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν και πως θα τις εξουδετερώσετε

Πώς να τα καταναλώσετε

Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως το λευκό λούπινο. Μπορείτε να το καταναλώσετε αφαιρώντας τον φλοιό του ή να το τρώτε με τον φλοιό. Τα λούπινα μπορούν επίσης να μετατραπούν σε αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Στο μαγείρεμα, απαιτείται προσοχή, καθώς χρειάζονται μούλιασμα και βράσιμο για να φύγει η πικράδα τους. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και απαιτεί συχνές αλλαγές στο νερό, αλλά είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξικών αλκαλοειδών ουσιών.

Ο φυσικός τρόπος για να εκτοξεύσεις τις σεξουαλικές σου επιδόσεις

Τέλος, αν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν καταναλώσετε λούπινα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Νέο κύμα προσλήψεων: 380 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη συνολικά 380 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών (με σχέση εργασίας Ιδιωτικού…

47 λεπτά ago

Μεγάλη Γιορτή: Τα Εισόδια της Θεοτόκου και τα ονόματα που τιμώνται την 21η Νοεμβρίου

Στις 21 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου, μία από τις…

1 ώρα ago

Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Πάνος Μαρινόπουλος

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία Πάνου Μαρινόπουλου. Έφυγε…

1 ώρα ago

Προκήρυξη: 276 μόνιμες θέσεις γιατρών για το ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκρίνοντας την προκήρυξη για την…

2 ώρες ago

Ποιός είναι ο άνθρωπος με το υψηλότερο IQ στον κόσμο;

Ποιός είναι ο άνθρωπος με το υψηλότερο IQ, που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρο στον…

2 ώρες ago