ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το πιο εύκολο πανετόνε – Αφράτο και πεντανόστιμο!

Χωρίς προζύμι και με αρκετά λιγότερο χρόνο αναμονής

Χορηγούμενο

Αυτή η συνταγή είναι η πιο εύκολη εκδοχή του αγαπημένου σας ιταλικού γλυκού των Χριστουγέννων. Χωρίς προζύμι και με αρκετά λιγότερο χρόνο αναμονής σε σχέση με το κλασικό πανετόνε.

Για τη ζύμη
70 γρ. ξανθές σταφίδες
20 γρ. φρέσκια μαγιά
100 γρ. νερό, ζεστό
1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
¼ κ.γ. αλάτι
1 αυγό, μεσαίο
270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. βούτυρο
70 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
70 γρ. κουβερτούρα
σπορέλαιο, για το μπολ

Χορηγούμενο

Για το σερβίρισμα

100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
sprinkles, χριστουγεννιάτικα

Εκτέλεση:

Αρχικά σε ένα μπολ, βάζουμε τις σταφίδες και τις καλύπτουμε με καυτό νερό, αφήνοντάς τις να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, σπάμε τη μαγιά με τα χέρια μας και προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

‘Έπειτα προσθέτουμε το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το αλάτι και το αυγό, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που αποκολλάται από τα τοιχώματα του κάδου (αν χτίζουμε, σταματάμε το μίξερ για να μαζέψουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα με σπάτουλα).

Χορηγούμενο

Κατόπιν κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, προσθέτουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Ψιλοκόβουμε το γλυκό του κουταλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις στραγγίζουμε καλά και τις ρίχνουμε στο μείγμα. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσθέτουμε στη ζύμη και χτυπάμε για 1 λεπτό, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Επίσης αλείφουμε με σπορέλαιο τα χέρια μας και ένα μπολ. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε στο μπολ. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια φόρμα για πανετόνε (διάμετρος 16 εκ.) και τα χέρια μας. Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα, και τη μεταφέρουμε στη φόρμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.

Ψήσιμο και διακόσμηση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης με ένα μαχαίρι, μεταφέρουμε το πανέτοιμο στον φούρνο και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε στη φόρμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος, περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα, πασπαλίζουμε με sprinkles και σερβίρουμε.

Χορηγούμενο

Δείτε το βίντεο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button