Για τη ζύμη
70 γρ. ξανθές σταφίδες
20 γρ. φρέσκια μαγιά
100 γρ. νερό, ζεστό
1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
¼ κ.γ. αλάτι
1 αυγό, μεσαίο
270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. βούτυρο
70 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
70 γρ. κουβερτούρα
σπορέλαιο, για το μπολ
100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
sprinkles, χριστουγεννιάτικα
Αρχικά σε ένα μπολ, βάζουμε τις σταφίδες και τις καλύπτουμε με καυτό νερό, αφήνοντάς τις να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, σπάμε τη μαγιά με τα χέρια μας και προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
‘Έπειτα προσθέτουμε το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το αλάτι και το αυγό, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που αποκολλάται από τα τοιχώματα του κάδου (αν χτίζουμε, σταματάμε το μίξερ για να μαζέψουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα με σπάτουλα).
Κατόπιν κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, προσθέτουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Ψιλοκόβουμε το γλυκό του κουταλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις στραγγίζουμε καλά και τις ρίχνουμε στο μείγμα. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσθέτουμε στη ζύμη και χτυπάμε για 1 λεπτό, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Επίσης αλείφουμε με σπορέλαιο τα χέρια μας και ένα μπολ. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε στο μπολ. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια φόρμα για πανετόνε (διάμετρος 16 εκ.) και τα χέρια μας. Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα, και τη μεταφέρουμε στη φόρμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης με ένα μαχαίρι, μεταφέρουμε το πανέτοιμο στον φούρνο και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε στη φόρμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος, περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα, πασπαλίζουμε με sprinkles και σερβίρουμε.
Στις 22 Ιουνίου 2025, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Εορτολόγιο, γιορτάζουν: Οι Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς…
Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός στρέφει την προσοχή του στην επόμενη μέρα…
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το Ιράν να είναι έτοιμο να επιτεθεί…
Σάλος: Η Νατάσα Μποφίλιου έδιωξε τον πατέρα της μπροστά σε κόσμο, με άθλιο τρόπο, για…
Οι ΗΠΑ έτοιμες να χτυπήσουν το Ιράν με πανίσχυρα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 stealth να έχουν…
Απίστευτο... Βρέθηκε νέα εξαιρετικά σπάνια ομάδα αίματος - Ποιά είναι η μοναδική φορέας που έχει…