ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πιο εύκολο πανετόνε – Αφράτο και πεντανόστιμο!

Χωρίς προζύμι και με αρκετά λιγότερο χρόνο αναμονής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Αυτή η συνταγή είναι η πιο εύκολη εκδοχή του αγαπημένου σας ιταλικού γλυκού των Χριστουγέννων. Χωρίς προζύμι και με αρκετά λιγότερο χρόνο αναμονής σε σχέση με το κλασικό πανετόνε.

Για τη ζύμη
70 γρ. ξανθές σταφίδες
20 γρ. φρέσκια μαγιά
100 γρ. νερό, ζεστό
1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
¼ κ.γ. αλάτι
1 αυγό, μεσαίο
270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. βούτυρο
70 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
70 γρ. κουβερτούρα
σπορέλαιο, για το μπολ

Για το σερβίρισμα

100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
sprinkles, χριστουγεννιάτικα

Εκτέλεση:

Αρχικά σε ένα μπολ, βάζουμε τις σταφίδες και τις καλύπτουμε με καυτό νερό, αφήνοντάς τις να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, σπάμε τη μαγιά με τα χέρια μας και προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

‘Έπειτα προσθέτουμε το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το αλάτι και το αυγό, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που αποκολλάται από τα τοιχώματα του κάδου (αν χτίζουμε, σταματάμε το μίξερ για να μαζέψουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα με σπάτουλα).

Κατόπιν κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, προσθέτουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Ψιλοκόβουμε το γλυκό του κουταλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις στραγγίζουμε καλά και τις ρίχνουμε στο μείγμα. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσθέτουμε στη ζύμη και χτυπάμε για 1 λεπτό, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Επίσης αλείφουμε με σπορέλαιο τα χέρια μας και ένα μπολ. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε στο μπολ. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια φόρμα για πανετόνε (διάμετρος 16 εκ.) και τα χέρια μας. Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα, και τη μεταφέρουμε στη φόρμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.

Ψήσιμο και διακόσμηση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης με ένα μαχαίρι, μεταφέρουμε το πανέτοιμο στον φούρνο και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε στη φόρμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος, περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα, πασπαλίζουμε με sprinkles και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο:

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μάνγκα, ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας του ’66

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, σε νοσοκομείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο…

27 λεπτά ago

«Βόμβα»: Ιδρύει ο Βαγγέλης Μαρινάκης νέο κόμμα;

«Βόμβα»: Ιδρύει ο Βαγγέλης Μαρινάκης νέο κόμμα; Η Ρήξη Μητσοτάκη με τον Μαρινάκη και οι…

29 λεπτά ago

Ποιοι γιορτάζουν αύριο 9 Απριλίου

Αύριο, 9 Απριλίου, το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευψυχίου. Ενός…

46 λεπτά ago

«Αναστήθηκαν» οι εξαφανισμένοι ανταρόλυκοι μετά από 10.000 χρόνια – Είχαν αφανιστεί από την εποχή των Παγετώνων

«Αναστήθηκαν» οι εξαφανισμένοι ανταρόλυκοι μετά από 10.000 χρόνια ενώ είχαν αφανιστεί από την εποχή των…

2 ώρες ago

Σάλος: Ποιά ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε μπάνιο τόπλες στην Αθήνα το 1964;

Ποιά ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε μπάνιο τόπλες στην Αθήνα το 1964; Στην σύγχρονη…

3 ώρες ago

Η Μαρινέλλα και το άγνωστο δράμα της: «Σώσε με, έφυγα και δεν έχω τίποτα»

Η Μαρινέλλα και το άγνωστο δράμα της: «Σώσε με, έφυγα και δεν έχω τίποτα»... Συγκλονιστική…

3 ώρες ago