Ποιό είναι το πιο επικίνδυνο φαγητό που σπέρνει αθόρυβα τον θάνατο; Έως και 200 νεκροί κάθε χρόνο από ένα φυτό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφηκαν οι πιο επικίνδυνες τροφές που μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρες για όσους τις καταναλώνουν. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η μανιόκα (Manihot esculenta), μια τροφή ιδιαίτερα διαδεδομένη στις τροπικές περιοχές.
Το πιο επικίνδυνο φαγητό που σπέρνει αθόρυβα τον θάνατο
Η μανιόκα αποτελεί βασική πηγή υδατανθράκων για ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, το φυτό αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, κυρίως όταν καταναλώνεται χωρίς τη σωστή επεξεργασία. Οι ρίζες και τα φύλλα της μανιόκας περιέχουν τοξικές ουσίες που ονομάζονται κυανογόνες γλυκοσίδες. Όταν οι ουσίες διασπώνται, απελευθερώνουν κυάνιο… Ένα δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βρογχοκήλη, παράλυση και ορισμένες περιπτώσεις θάνατο.
Οι κίνδυνοι από τη μανιόκα
Η δηλητηρίαση από μανιόκα είναι πιο συχνή στις περιοχές όπου καταναλώνεται τακτικά, αλλά δεν παρασκευάζεται σωστά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από δηλητηρίαση που σχετίζεται με την κατανάλωση μανιόκας, ενώ χιλιάδες άλλοι μένουν με μόνιμες αναπηρίες. Μάλιστα, η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα κυανιούχων μπορεί να γίνει σε γνωστική εξασθένηση, προσθέτοντας ακόμη έναν λόγο ανησυχίας για τη σωστή επεξεργασία αυτής της τροφής.
Σοκ: Ποιό είναι το θανατηφόρο φαγητό που σπέρνει τον καρκίνο;
Το ζήτημα της ασφάλειας
«Οι δηλητηριώδεις τροφές συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνες που μπορούν να γίνουν ασφαλείς μέσω κατάλληλων τροφών και εκείνων που μπερδεύονται με ασφαλείς τροφές», εξηγεί ο Justin Brower, ιατροδικαστής τοξικολόγος, σε συνέντευξή του στο Live Science . Η μανιόκα ανήκει στην πρώτη κατηγορία, αφού με τη σωστή προετοιμασία (όπως το μούλιασμα, το βράσιμο ή η ζύμωση) οι τοξίνες δεν μπορούν να απομακρυνθούν.
Το ελληνικό σούπερ φαγητό της γιαγιάς που «κυνηγάνε» όλοι οι ξένοι διάσημοι!
Άλλες επικίνδυνες τροφές
Η έρευνα του CDC περιλαμβάνει και άλλες τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες, ειδικά για άτομα με αλλεργίες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα φιστίκια, οι γαρίδες, τα σύκα, αλλά και τα λουκάνικα… Τα οποία σε σπάνιες περιπτώσεις συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις ή προβλήματα ασφάλειας.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής προετοιμασίας και την κατανόηση των κινδύνων που κρύβουν ορισμένα τρόφιμα… Ενώ, παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Χορηγούμενο