Το σωστό καρπούζι και το πραγματικό του όνομα στα ελληνικά… Τι πρέπει να προσέξετε όταν το αγοράζετε για να μην σας βγει μάπα
Το καρπούζι, αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς του καλοκαιριού, μας δροσίζει με την ανάλαφρη υφή και τις ελάχιστες θερμίδες του. Αυτό που πολλοί ωστόσο αγνοούν είναι ότι η ονομασία του δεν έχει ελληνικές ρίζες. Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την τουρκική «karpuz», η οποία με τη σειρά της ανάγεται στην περσική «xarbuz(a)».
Ενώ η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus), υπάρχει μια αρχαία ελληνική λέξη που περιγράφει τέλεια αυτό το γλυκό και δροσερό νέκταρ: «υδροπέπων». Ναι, καλά διαβάσατε, υδρο-πεπόνι, μια άμεση αντιστοιχία του αγγλικού «watermelon». Φυσικά, δεν περιμένουμε να αρχίσετε να το αποκαλείτε έτσι από αύριο, αλλά η γνώση του πραγματικού του ονόματος προσθέτει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στην απόλαυσή του!
Smoothie καρπούζι: Ένα δροσιστικό ρόφημα, που θα σας προσφέρει ενέργεια και τόνωση!
Το καλοκαίρι, η εποχή των διακοπών, της ζέστης και των θαλάσσιων απολαύσεων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καρπούζι – αυτή την παγωμένη, κόκκινη ηδονή. Το κυνήγι του «καλού καρπουζιού» είναι σχεδόν φετίχ για πολλούς. Συνήθως μιμούμαστε όσα έχουμε δει άλλους να κάνουν: το χτυπάμε για να ακούσουμε τον ήχο, το σφίγγουμε για να τρίζει, ή προσπαθούμε να κόψουμε το κοτσάνι. Ωστόσο, ας ξεκαθαρίσουμε οριστικά: τίποτα από αυτά δεν ισχύει στα σύγχρονα καρπούζια!
Παλαιότερα, τα καρπούζια ήταν πεντανόστιμα, λεπτόφλουδα και έφταναν μέχρι και τα 30 κιλά, προϊόντα διαφορετικών ποικιλιών που δεν είχαν υποστεί «πάντρεμα» με ρίζα κολοκυθιάς. Το πάντρεμα αυτό καθιστά το φυτό ανθεκτικότερο στις ασθένειες, αλλά έχει ως αποτέλεσμα ένα χοντρόφλουδο καρπούζι που δεν μπορεί να τρίζει. Αν τρίζει, καλύτερα αποφύγετε το!
Το πιο ακριβό φρούτο στον κόσμο που κοστίζει πάνω από 5000 ευρώ
Το χτύπημα με την παλάμη έχει νόημα μόνο σε λεπτόφλουδα καρπούζια που έχουν ωριμάσει τόσο ώστε να υπάρχει κενό γύρω από τα κουκούτσια, το οποίο αντηχεί στο χτύπημα. Το τράβηγμα του κοτσανιού, πάλι, είναι αξιόπιστο μόνο αν βρίσκεστε στο μποστάνι και το καρπούζι έχει κοπεί τη σωστή στιγμή. Στο μανάβικο, τα περισσότερα έχουν κοπεί πρόωρα και συχνά δεν έχουν καν κοτσάνι.
Δροσιστικό σορμπέ καρπούζι – Φτιάξτε το εύκολα και γρήγορα
Η πλέον ασφαλής μέθοδος (τουλάχιστον κατά 80%) για να επιλέξετε ένα ώριμο καρπούζι είναι να παρατηρήσετε το σημείο που ακουμπάει στο χώμα. Αυτό το σημείο, που αρχικά είναι ασπριδερό, θα πρέπει να έχει κίτρινες ανταύγειες. Αυτό υποδηλώνει ότι το καρπούζι είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση.
Προσοχή όμως: αυτή η μέθοδος ισχύει περίπου μέχρι την 20η Ιουλίου. Μετά, όταν ο ήλιος μπαίνει στον Λέοντα, η κίτρινη ανταύγεια μπορεί να σημαίνει υπερωριμότητα.
Απίστευτο: Γιατί πρέπει να βάζουμε αλάτι στο καρπούζι;
Τα σούπερ φρούτα που «σβήνουν» αμέσως το hangover
Σας εύχομαι να είστε πάντα τυχεροί και, αφού δεν σας πέφτει το.. Λόττο, να σας πέφτει τουλάχιστον πάντα ένα υπέροχο καρπούζι!
Γιώργος Καπουτζίδης: Η δημόσια ερωτική εξομολόγηση στον σύντροφό του και το «κράξιμο» από τον Νικόλα…
H συγκλονιστική ομιλία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η κραυγή του Σλούκα μετά την πρόκριση στους…
Η Εθνική Ελλάδας ξανά στους 4 μετά από μεγάλη νίκη επί της Λιθουανίας με 76-87…
Το Νεπάλ «έπεσε»: Πυρπόλησαν μέχρι και τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού... Τουλάχιστον 22 νεκροί, αποδράσεις κρατουμένων…
Αποκαλύφθηκε το νέο «καυτό ζευγάρι» της Ελληνικής τηλεόρασης... Η φωτογραφία που πρόδωσε την εντυπωσιακή παρουσιάστρια…
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Stoiximan Super League που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, όρισε τις…