Το τέλειο τηγανητό αυγό – Οι οδηγίες και τα μυστικά της γιαγιάς – Μόνο έτσι θα το τηγανίσεις σωστά
Το τηγάνισμα ενός αυγού φαντάζει απλή υπόθεση, όμως για ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει απόλυτα τον ουρανίσκο σας, αξίζει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτός ο αναλυτικός οδηγός θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το ιδανικό τηγανητό αυγό, ακριβώς όπως το επιθυμείτε.
1 φρέσκο αυγό
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο (ανάλογα με την προτίμησή σας)
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Το κόλπο για να καταλάβετε εάν ένα αυγό είναι φρέσκο
Ένα τηγάνι, κατά προτίμηση με αντικολλητική επιφάνεια για ευκολία
Μια σπάτουλα για να χειριστείτε το αυγό
Ένα μικρό μπολ (προαιρετικά, αλλά συνιστάται)
Ένα πιάτο για το σερβίρισμα και λίγο χαρτί κουζίνας
Τοποθετήστε το τηγάνι στην εστία και ρυθμίστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Η σωστή θερμοκρασία είναι κλειδί για να μην καεί το αυγό.
Προσθέστε στο τηγάνι το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. Εάν χρησιμοποιείτε βούτυρο, αφήστε το να λιώσει ομοιόμορφα και να αρχίσει να κάνει απαλούς αφρούς. Προσέξτε να μην καπνίσει, γιατί αυτό θα αλλοιώσει τη γεύση.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια και για να αποφύγετε τυχόν θραύσματα τσοφλιού στο τηγάνι, σπάστε πρώτα το αυγό σε ένα μικρό μπολ.
Εάν είστε πιο έμπειροι, μπορείτε να σπάσετε το αυγό απευθείας πάνω από το τηγάνι, προσέχοντας πάντα να μην πέσουν κομμάτια από το κέλυφος.
Ρίξτε απαλά το αυγό στο ζεστό τηγάνι.
Αφήστε το να μαγειρευτεί ήσυχα για περίπου 2 έως 3 λεπτά. Θα παρατηρήσετε το ασπράδι να αλλάζει χρώμα από διαφανές σε λευκό και να πήζει γύρω από τον κρόκο. Για το κλασικό “μάτι” (sunny-side up), ο κρόκος πρέπει να παραμείνει υγρός και λαμπερός.
Αν προτιμάτε έναν πιο σφιχτό κρόκο, μπορείτε να γυρίσετε προσεκτικά το αυγό με τη σπάτουλα.
Για ένα “over-easy” αυγό, μαγειρέψτε το για περίπου 1 λεπτό από την άλλη πλευρά, ώστε ο κρόκος να είναι ακόμα ρευστός.
Για ένα “over-medium”, αφήστε το λίγο περισσότερο, μέχρι ο κρόκος να αρχίσει να πήζει.
Για ένα “over-hard”, μαγειρέψτε το μέχρι ο κρόκος να είναι εντελώς σφιχτός.
Πασπαλίστε το αυγό με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα μυρωδικά ή μπαχαρικά.
Με τη βοήθεια της σπάτουλας, αφαιρέστε απαλά το τηγανητό αυγό από το τηγάνι και τοποθετήστε το αρχικά σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Αυτό θα απορροφήσει τυχόν περιττό λάδι.
Στη συνέχεια, μεταφέρετε το αυγό στο πιάτο σερβιρίσματος.
Έτοιμο για Απόλαυση!
Το τέλειο βραστό αυγό και το μεγάλο πρόβλημα
Για ένα ελαφρύ τηγανητό αυγό χωρίς επιπλέον λάδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.
Αν σας αρέσει το τραγανό περίγραμμα στο αυγό, αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά πριν προσθέσετε το αυγό. Ωστόσο, προσέξτε μην καεί.
Για να αποφύγετε το κάψιμο, διατηρήστε τη θερμοκρασία της εστίας σε χαμηλό ή μέτριο επίπεδο και μην αφήνετε το αυγό χωρίς επίβλεψη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Καλή επιτυχία και απολαύστε το τέλειο τηγανητό αυγό σας!
Σάλος: Ασυγκράτητοι εραστές έκαναν σεξ στο πεζοδρόμιο μπροστά σε περαστικούς και παιδιά μέρα μεσημέρι Ένα…
Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Η άγνωστη ιστορία της ΒΙΑΝΕΞ και η αυτοκρατορία... Πως από ένα φαρμακείο δημιουργήθηκε…
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος έκανε τη Σίσσυ Χρηστίδου να βάλει τα κλάματα σε δημόσια θέα και…
Ιησούς Χριστός: Η πορεία της ψυχής από τον Θάνατο στην Ανάσταση μέσα από το Άγιο…
Η Ελένη Μενεγάκη επιστρέφει στον ΑΝΤ1; Η μυστική συνάντηση με τον Θοδωρή Κυριακού και το…
Που βρίσκεται θαμμένος και άθικτος ο Μέγας Αλέξανδρος; Η αρχαιολογική ανακάλυψη που ρίχνει φως στο…