Οι σαρδέλες, που ανήκουν στην οικογένεια των ρέγγων και το όνομά τους προέρχεται από το νησί της Σαρδηνίας. Θεωρούνται ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια, αν και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμη τα ίδια. Γιατί, όμως, θα πρέπει να τις εντάξετε στη διατροφή σας; Ας δούμε γιατί:
Οι σαρδέλες είναι υγιεινές και νόστιμες. Οι ειδικοί, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστούν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική επιλογή για το λόγο αυτό, καθώς είναι οικονομικές και εύκολα προσβάσιμες. Δυστυχώς, πολλοί εξακολουθούν να τις παραβλέπουν.
Αυτά τα μικρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό (DHA) οξύ, που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων για παχυσαρκία, καρκίνο και. διαβήτη τύπου 2.
Συχνά, παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D, ειδικά στην Πολωνία, και οι σαρδέλες αποτελούν μια εξαιρετική πηγή αυτής της βιταμίνης. Είναι ζωτική σημασία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της πνευματικής υγείας, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Ποιο ψάρι να χρησιμοποιήσει; Οι σαρδέλες είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την ανανέωση του οργανισμού, ενώ περιέχουν πολύ λιγότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια, όπως ο σολομός ή ο τόνος, κάνοντάς τις μια πιο υγιεινή επιλογή.
Όταν αγοράζετε σαρδέλες, είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες. Θα πρέπει να αναζητήσετε την ένδειξη «Sardina pilchardus» και να αποφύγετε την «Sprattus sprattus», που αναφέρεται στην παπαλίνα. Επίσης, οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες θα πρέπει να φέρουν το πιστοποιητικό MSC. Το οποίο εγγυάται την ποιότητά τους.
Ο Γιώργος Σταθάκης, ένας Έλληνας μετανάστης και σεφ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, θέλησε να…
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής, 5 Σεπτεμβρίου 2025, στην Πυροσβεστική. Ύστερα από πυρκαγιά που…
Το όραμα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποκτά πλέον σάρκα και οστά, καθώς…
Μπορεί ο θρυλικός Ιταλός σχεδιαστής Τζόρτζιο Αρμάνι, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91…
Η ιαπωνική μαγιονέζα Kewpie, γνωστή για την πλούσια γεύση ουμάμι και την κρεμώδη υφή της,…
Ένας νέος διατροφικός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη. Καθώς πιάτα γνωστής γερμανικής εταιρείας, που παράγονται…