Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική γεύση του τιραμισού με την δροσιά του παγωτού, δημιουργώντας ένα απολαυστικό και εύκολο γλυκό που δεν απαιτεί ψήσιμο.
Για την κρέμα τιραμισού:
500 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
400 ml κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, πολύ κρύα
1 κουτί (400 γρ.) ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο (κατά προτίμηση να έχει μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
περίπου 200-250 γρ. σαβαγιάρ (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
200-250 ml ζεστό δυνατό καφέ εσπρέσο ή στιγμιαίο καφέ (χωρίς ζάχαρη)
2-3 κ.σ. λικέρ αμαρέτο (προαιρετικά, για άρωμα)
Κακάο σκόνη για πασπάλισμα
Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε την πολύ κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Μην το παρακάνετε, για να μην κόψει.
Κατόπιν σε ένα άλλο μπολ, ρίξτε το μαλακωμένο μασκαρπόνε, το παγωμένο ζαχαρούχο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ή ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένα λείο μείγμα.
Μετά, ενσωματώστε τη σαντιγί στο μείγμα του μασκαρπόνε-ζαχαρούχου γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να διατηρηθεί ο όγκος της κρέμας.
Πρώτα ετοιμάστε τον ζεστό καφέ και αφήστε τον να κρυώσει λίγο, ώστε να είναι χλιαρός.
Εάν χρησιμοποιείτε αμαρέτο, προσθέστε το στον καφέ και ανακατέψτε.
Επιλέξτε ένα ορθογώνιο πυρέξ ή ένα ταψί (περίπου 20×30 εκ. ή ανάλογο).
Στη συνέχεια, βουτήξτε γρήγορα (για 1-2 δευτερόλεπτα το πολύ) ένα-ένα τα σαβαγιάρ στον χλιαρό καφέ. Μην τα μουλιάσετε πολύ, γιατί θα διαλυθούν.
Στρώστε μια μονή στρώση από τα μουλιασμένα σαβαγιάρ στον πάτο του ταψιού.
Έπειτα απλώστε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από τα σαβαγιάρ.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση μουλιασμένων σαβαγιάρ.
Επίσης τελειώστε με την υπόλοιπη κρέμα, απλώνοντάς την ομοιόμορφα στην επιφάνεια.
Ψύξη και σερβίρισμα:
Καλύψτε το ταψί με διάφανη μεμβράνη.
Βάλτε την τούρτα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4-6 ώρες, ή ιδανικά για ένα βράδυ, μέχρι να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Λίγο πριν σερβίρετε, βγάλτε την τούρτα από την κατάψυξη για 5-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς (αν χρειάζεται).
Πασπαλίστε πλούσια με κακάο σκόνη την επιφάνεια.
Συμβουλές:
Πρώτα βεβαιωθείτε ότι η κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο γάλα είναι πολύ κρύα για να πήξει σωστά η σαντιγί και η κρέμα.
Προσοχή μην παραχτυπήσετε τη σαντιγί, γιατί θα κόψει.
Ωστόσο για πιο έντονη γεύση καφέ, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο καφέ σε σκόνη στην κρέμα.
Επιπλέον αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα μαύρης σοκολάτας ανάμεσα στις στρώσεις για επιπλέον υφή και γεύση.
Καλή σας απόλαυση!
Έριξε «βόμβα» ο Κρατερός Κατσούλης: Επιστρέφει στην τηλεόραση; Στο φως τα νέα επαγγελματικά του σχέδια…
Βέφα Αλεξιάδου: Έβγαλαν σε παζάρι, σε εξευτελιστικές τιμές, προσωπικά της αντικείμενα όπως βραβεία και μετάλλια…
Εκοιμήθη, σε ηλικία 84 ετών, ο Μητροπολίτης Βιζύης κυρός Αθηναγόρας - Δίδαξε την Ορθοδοξία στην…
Αποκρυπτογραφήθηκε ο «Ύμνος της Βαβυλώνας»... Ο Θεός που υμνεί και τα μεγάλα μυστήρια της ιερής…
Βίντεο σοκ: Θηριώδης κροκόδειλος κολυμπά με έναν νεκρό άνδρα στο στόμα και δεν τον αφήνει…
Θύμα απάτης γνωστή δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ... Το μήνυμα δόλωμα και η παγίδα…