Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τρόμος: Αυτό είναι το ρήγμα «τέρας» της Λευκάδας – Κόβει το Ιόνιο στη μέση! Μπορεί να προκαλέσει μεγάλο, φονικό, σεισμό! (Βίντεο)

Χορηγούμενο

Εικόνες που κόβουν την ανάσα πάνω από το ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου, στη Λευκάδα, παρουσίασε το Up Stories. Το ρήγμα είναι το «τέρας» του Ιονίου. Το οποίο κόβει το Πέλαγος στη μέση, καθώς εκτείνεται από τη Λευκάδα έως την Κεφαλλονιά και τα δυτικά της Ζακύνθου.

Στις εντυπωσιακές εικόνες από την πτήση με drone του Up Stories σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View φαίνεται πως το ρήγμα, λόγω των παλαιότερων σεισμών έχει «καταπιεί» ολόκληρα βουνά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της χώρας μας. Καθώς μπορεί να προκαλέσει σεισμούς άνω τον 7 Ρίχτερ και, μάλιστα, με ολέθριες συνέπειες.

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται, μάλιστα, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την δυτική ακτογραμμή. Και είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής. Έχει, μάλιστα, διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆ και ανατολική κλίση.

Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής ακολουθείται για ένα μήκος 17 km. Το βορειότερο τμήμα του, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγ. Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη. Και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Το συμπέρασμα της επιστημονικής μελέτης των Ροντογιάννη – Τσιαμπάου

Η μελέτη των ρηγμάτων στο νησί της Λευκάδας και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των παλαιότερων ισχυρών σεισμών καθώς και του σεισμού του 2003, έδειξε ότι ως σημαντικότερο ενεργό ρήγμα μπορεί να θεωρηθεί το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης Αγίου Νικήτα – Αθανίου. Το οποίο έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆, παράλληλη σχεδόν με τη δυτική ακτογραμμή.

Το ρήγμα αυτό έχει παρόμοια γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο ρήγμα Κεφαλονιάς-Λευκάδας. Το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις απότομες ακτές. Η διαμόρφωση των οποίων δεν συνδέεται με την ύπαρξη κανονικού ρήγματος. Αλλά με την τεκτονική ανύψωση της ξηράς, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης που επικρατεί στην περιοχή και επακόλουθα φαινόμενα βαρύτητας.

Μέσα στο συγκεκριμένο σεισμοτεκτονικό περιβάλλον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μη επιφανειακής ανάδρασης του ρήγματος Αγίου Νικήτα – Αθανίου, παρά την τόσο έντονη μορφοτεκτονική του παρουσία και την καταγραφή πολλών σεισμικών επικέντρων κατά μήκος του, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται σε μεγάλη περίοδο επανάληψης της δράσης του. Εν τούτοις, η περιοχή του ρήγματος αυτού συνδέεται, σχεδόν σε όλους τους σεισμούς, με αυξημένες καταστροφές στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον καθώς και υψηλού βαθμού σεισμικές εντάσεις.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button