Ένα θρακιώτικο φαγητό από τη λέξη τσιγέρια (συκώτια), που φτιάχνεται και το Πάσχα. Αν και μοιάζει εξωτερικά με κεφτέ, φτιάχνεται με αρνίσια μπόλια, που περικλείει στο εσωτερικό της εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά.
Για τις μπόλιες
1 κιλό αρνίσιες μπόλιες
2 λίτρα νερό
4-5 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
Για τη γέμιση
- 1 κιλό αρνίσια συκωταριά
- 300 γρ. ρύζι καρολίνα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κρεμμύδια, μεγάλα
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 800 γρ. νερό
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
Σερβίρισμα
- γιαούρτι στραγγιστό
- άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- λεμόνι, σε φέτες
Για τις μπόλιες
Αρχικά ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις μπόλιες, το νερό και το ξίδι. Στη συνέχεια αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Αρχικά ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε στη άκρη.
- Τοποθετούμε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Μετά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, τη συκωταριά, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Επίσης ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια, και αφήνουμε στην άκρη.
- Κατόπιν μεταφέρουμε τη συκωταριά σε ένα μπολ και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο βούτυρο, τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι
- Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό από 1 λεμόνι στο μπολ με τη συκωταριά και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά.
- Μετά κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βράσει το ρύζι. (Σε περίπτωση που το ρύζι δεν έχει μαγειρευτεί προσθέτουμε έξτρα νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.)
- Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, τα ρίχνουμε και αυτά, και ανακατεύουμε.
-
- Επίσης δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό από ½ λεμόνι, και ανακατεύουμε.
- Ωστόσο αφήνουμε να κρυώσει για 20-30 λεπτά εναλλακτικά ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα ταψί και την απλώνουμε με μια κουτάλα για να κρυώσει αμέσως.
Για τη σύνθεση
- Πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε τις μπόλιες σε ένα σουρωτήρι, τοποθετούμε το σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τις ξεπλένουμε πολύ καλά.
- Επίσης στραγγίζουμε καλά τις μπόλιες με τα χέρια μας, τις απλώνουμε προσεκτικά στον πάγκο εργασίας και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις μπόλιες σε 20-22 μικρά κομμάτια και αφαιρούμε τα πολύ σκληρά σημεία.
- Έπειτα βάζουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε περιμετρικά τη μπόλια κλείνοντάς τη καλά για να δημιουργήσουμε τον τζιγεροσαρμά. (Αν ένα κομμάτι μπόλιας είναι πιο μικρό, βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση.)
- Ωστόσο μεταφέρουμε σε ένα ταψί με την ένωση προς τα κάτω και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε την πρώτη δόση και να γεμίσουμε το ταψί.
- Κατόπιν πασπαλίζουμε τους τζιγεροσαρμάδες με αλάτι, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη δεύτερη δόση. (Αν δεν χωρέσουν σε 2 ταψιά, ψήνουμε σε 3 δόσεις.)
- Τέλος αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με γιαούρτι, ψιλοκομμένο άνηθο και φέτες λεμονιού.
Δείτε το βίντεο: