ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βαρβάρα: Έθιμο, συνταγή και ιστορία

Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το γλυκό αυτό παρασκευάζεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η Βαρβάρα, γνωστή και ως κολυβόζουμο, χυλός, σταρόζουμο, πολυσπόρια ή ασουρές, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου. Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το γλυκό αυτό παρασκευάζεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης και προστασίας για τα παιδιά. Καθώς η Αγία θεωρείται προστάτιδα τους από ασθένειες.

Η Προέλευση της Συνταγής

Αρχικά η παράδοση γύρω από τη Βαρβάρα μας γυρίζει πίσω σε εποχές διώξεων των Χριστιανών. Επίσης η Αγία Βαρβάρα, θέλοντας να προστατεύσει τους πιστούς από δηλητηριασμένα τρόφιμα, τους προέτρεψε να φτιάξουν φαγητό με απλά υλικά είχαν στα σπίτια τους: σιτάρι, όσπρια, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα όσα. Έτσι, από τότε, το γλυκό αυτό φτιάχνεται για να τιμηθεί η μνήμη της.

Ποικιλίες της Συνταγής

Επίσης η Βαρβάρα διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη Θράκη, η παρασκευή της περιλαμβάνει σιτάρι, σταφίδες, καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδια, αλεύρι, κανέλα και ζάχαρη. Ωστόσο στον Έβρο, χρησιμοποιείται ταχίνι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Ακόμη στην Αλεξανδρούπολη προτιμάται μια πιο απλή εκδοχή με σιτάρι και νισεστέ.

  • Υλικά
  • 300 γραμ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
  • 1 φλ. σταφίδες
  • και 1 φλ. καρύδια
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψυχα
  • 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο

Για το σερβίρισμα
κανέλα
και λίγο από όλους τους καρπούς

Παρασκευή
Προετοιμασία Σιταριού
Αρχικά από το προηγούμενο βράδυ, το σιτάρι μουλιάζεται σε νερό. Επίσης την επόμενη μέρα ξεπλένετε καλά. Έπειτα βράζετε μέχρι να μαλακώσει χωρίς να λιώσει.

Προσθήκη Υλικών
Στη συνέχεια, προστίθεται ζάχαρη, κανέλα και σταδιακά καβουρδισμένο αλεύρι, με συνεχή ανάκτηση για να αποκτήσει η κρέμα τη σωστή υφή.

Γαρνίρισμα και Σερβίρισμα
Επιπλέον όταν η Βαρβάρα είναι έτοιμη, προστίθενται ξηροί καρποί, ρόδι και επιπλέον κανέλα για γεύση.

Συμβουλές για Καβούρδισμα
Σουσάμι : Τέλος ψήνεται στο φούρνο ή σε καυτό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα

Συνταγή από την Αργυρώ

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Σοκ: Η Πολωνία με την Ουκρανία στήνουν νέα σύρραξη με τη Ρωσία

Ενώ Τραμπ και Πούτιν προσπαθούν να λήξουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τουσκ (Πολωνία) με…

3 ώρες ago

Απίστευτη τραγωδία: Νεκρός 15χρονος από εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του

Νεκρός 15χρονος από από εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του μετά από βάναυση πράξη…

4 ώρες ago

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Καταγγέλλουν το Λιμενικό ότι άνοιξε πυρ κατά αλιευτικού

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Καταγγέλλουν το Λιμενικό ότι άνοιξε πυρ κατά αλιευτικού και…

5 ώρες ago

Θρίλερ στην Εφορία Βόλου: Άνδρας επιζών των Τεμπών απειλούσε να αυτοκτονήσει

Ένταση και αναστάτωση στην Εφορία Βόλου όταν 31χρονος, επιζών του δυστυχήματος των Τεμπών, σε κατάσταση…

5 ώρες ago

Πράσινη καταιγίδα: Ο Παναθηναϊκός AKTOR διέλυσε το Ντουμπάι 103-82

Ένας απολαυστικός Παναθηναϊκός AKTOR έκανε μια εμφάνιση-ξέσπασμα, επικρατώντας της Ντουμπάι με το επιβλητικό 103-82 στο…

8 ώρες ago

Αγιορείτικο πρόσφορο με την παλαιότερη μοναστηριακή συνταγή

Το Αγιορείτικο πρόσφορο με προζύμι με την πνευματική δύναμη πίσω από την παράδοση και η…

8 ώρες ago