ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βαρβάρα: Έθιμο, συνταγή και ιστορία

Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το γλυκό αυτό παρασκευάζεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η Βαρβάρα, γνωστή και ως κολυβόζουμο, χυλός, σταρόζουμο, πολυσπόρια ή ασουρές, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου. Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το γλυκό αυτό παρασκευάζεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης και προστασίας για τα παιδιά. Καθώς η Αγία θεωρείται προστάτιδα τους από ασθένειες.

Η Προέλευση της Συνταγής

Αρχικά η παράδοση γύρω από τη Βαρβάρα μας γυρίζει πίσω σε εποχές διώξεων των Χριστιανών. Επίσης η Αγία Βαρβάρα, θέλοντας να προστατεύσει τους πιστούς από δηλητηριασμένα τρόφιμα, τους προέτρεψε να φτιάξουν φαγητό με απλά υλικά είχαν στα σπίτια τους: σιτάρι, όσπρια, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα όσα. Έτσι, από τότε, το γλυκό αυτό φτιάχνεται για να τιμηθεί η μνήμη της.

Ποικιλίες της Συνταγής

Επίσης η Βαρβάρα διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη Θράκη, η παρασκευή της περιλαμβάνει σιτάρι, σταφίδες, καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδια, αλεύρι, κανέλα και ζάχαρη. Ωστόσο στον Έβρο, χρησιμοποιείται ταχίνι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Ακόμη στην Αλεξανδρούπολη προτιμάται μια πιο απλή εκδοχή με σιτάρι και νισεστέ.

  • Υλικά
  • 300 γραμ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
  • 1 φλ. σταφίδες
  • και 1 φλ. καρύδια
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψυχα
  • 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο

Για το σερβίρισμα
κανέλα
και λίγο από όλους τους καρπούς

Παρασκευή
Προετοιμασία Σιταριού
Αρχικά από το προηγούμενο βράδυ, το σιτάρι μουλιάζεται σε νερό. Επίσης την επόμενη μέρα ξεπλένετε καλά. Έπειτα βράζετε μέχρι να μαλακώσει χωρίς να λιώσει.

Προσθήκη Υλικών
Στη συνέχεια, προστίθεται ζάχαρη, κανέλα και σταδιακά καβουρδισμένο αλεύρι, με συνεχή ανάκτηση για να αποκτήσει η κρέμα τη σωστή υφή.

Γαρνίρισμα και Σερβίρισμα
Επιπλέον όταν η Βαρβάρα είναι έτοιμη, προστίθενται ξηροί καρποί, ρόδι και επιπλέον κανέλα για γεύση.

Συμβουλές για Καβούρδισμα
Σουσάμι : Τέλος ψήνεται στο φούρνο ή σε καυτό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα

Συνταγή από την Αργυρώ

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

«Θάμνος στο μπικίνι»: Η νέα τάση για την ευαίσθητη περιοχή που έγινε μόδα στους νέους

«Θάμνος στο μπικίνι»: Η νέα τάση για την ευαίσθητη περιοχή που έγινε viral και μόδα…

28 λεπτά ago

Πότε και που παντρεύεται η Αμαλία Κωστοπούλου;

Πότε και που παντρεύεται η Αμαλία Κωστοπούλου; Η γνωριμία με τον Τζέικ Μέντγουελ και οι…

45 λεπτά ago

Το γυναικείο στήθος και τα συναρπαστικά μυστικά που κρύβει

Το γυναικείο στήθος και τα συναρπαστικά μυστικά που κρύβει... Οι πληροφορίες που θα σας αφήσουν…

54 λεπτά ago

Το είδαμε κι αυτό: Έλληνας καλλιτέχνης ζωγραφίζει με τον πρωκτό

Έλληνας καλλιτέχνης ζωγραφίζει με τον πρωκτό... Οι κωλογραφίες και με σύμβολο το πινέλο και η…

1 ώρα ago

Forbes: Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι και η πλουσιότερη Ελληνίδα

Αυτοί είναι οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι και η πλουσιότερη Ελληνίδα σήμερα σύμφωνα με το Forbes... Οι…

2 ώρες ago

Απίστευτο: Συνελήφθη νύφη την ώρα του γάμου της στη Θεσσαλονίκη

Απίστευτο κι όμως αληθινό... Συνελήφθη νύφη με το νυφικό την ώρα του γάμου της στη…

2 ώρες ago