Η πολίτικη βασιλόπιτα δεν είναι απλώς ένα γλύκισμα· είναι το σύμβολο της τύχης και της οικογενειακής θαλπωρής για την πρώτη μέρα του χρόνου. Σε αντίθεση με τη βασιλόπιτα-κέικ, η πολίτικη εκδοχή θυμίζει πλούσιο, αρωματικό τσουρέκι, είναι «φουσκωτή», αφράτη και μοσχοβολάει μαχλέπι και μαστίχα.
Είτε βρίσκεστε στην Αθήνα, όπου η πολίτικη πίτα κυριαρχεί, είτε στην επαρχία, όπου τα έθιμα προσθέτουν άχυρο ή ελιά για καλή σοδειά, αυτή η συνταγή θα σας χαρίσει το πιο πετυχημένο αποτέλεσμα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς 2026.
Υλικά για την παραδοσιακή Πολίτικη Βασιλόπιτα
Η επιλογή ποιοτικών υλικών είναι το Α και το Ω για μια πετυχημένη βασιλόπιτα.
-
Βάση: 1 κιλό αλεύρι, 250 γρ. φρέσκο βούτυρο, 2 φλ. ζάχαρη, 1 φλ. γάλα πλήρες.
-
Μαγιά: 2 κύβοι φρέσκιας μαγιάς (100 γρ.).
-
Αρώματα: 1 κ.γ. μαχλέπι, 1 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη), 1 κ.γ. γλυκάνισο.
-
Διακόσμηση: 1 αυγό για άλειμμα, μαύρο σουσάμι και μια χούφτα αμύγδαλα.
Εκτέλεση βήμα-βήμα: Το μυστικό για να φουσκώσει η ζύμη
Η υπομονή είναι το «κλειδί» για μια αφράτη πολίτικη βασιλόπιτα.
1. Η προετοιμασία της μαγιάς
Ξεκινάτε φτιάχνοντας ένα ρόφημα γλυκάνισου (βράζετε τον γλυκάνισο σε ½ φλ. νερό και σουρώνετε). Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, 3 κ.σ. αλεύρι και το χλιαρό ρόφημα. Αφήνετε το μείγμα σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.
2. Η δημιουργία της ζύμης
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με χλιαρό γάλα. Προσθέτετε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, 4 αυγά και τη φουσκωμένη μαγιά. Χτυπάτε με το μίξερ και στο τέλος ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο.
3. Το πρώτο και το δεύτερο φούσκωμα
Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 1,5-2 ώρες να διπλασιαστεί. Στη συνέχεια, τη χωρίζετε σε δύο ταψιά (βουτυρωμένα και αλευρωμένα) και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλη 1 ώρα. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το φλουρί!
Σωστό ψήσιμο για νοτισμένη και αφράτη υφή
Ο καιρός και η θερμοκρασία του φούρνου παίζουν ρόλο. Ψήνετε για 30-35 λεπτά στους 170°C στον αέρα.
Smart Tip: Για να μην στεγνώσει η βασιλόπιτα και να παραμείνει νοτισμένη εσωτερικά, τοποθετήστε ένα μπολάκι με νερό στον πάτο του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η υγρασία θα την κρατήσει μαλακή για μέρες!
Αφού την αλείψετε με αυγό και πασπαλίσετε με αμύγδαλα και σουσάμι, θα έχετε την πιο εντυπωσιακή και αρωματική πίτα για να υποδεχθείτε το 2026.
Χορηγούμενο

