Βέφα Αλεξιάδου: Η ασυναγώνιστη συνταγή της για παραδοσιακά μελομακάρονα που θα λατρέψετε…
Βέφα Αλεξιάδου: Η συνταγή της για παραδοσιακά μελομακάρονα… Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου, αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας. Η αγαπημένη «μαγείρισσα της τηλεόρασης» δεν ήταν απλώς μια μηχανή μηχανής συγγραφέας και τηλεοπτική περσόνα, αλλά και μια γυναίκα που μετέδωσε την αγάπη της για την παραδοσιακή κουζίνα σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Με αφορμή την απώλειά της, θυμόμαστε τη μοναδική συνταγή της για παραδοσιακά μελομακάρονα, ένα γλυκό που χαρακτηρίζει μάλιστα τις γιορτές και την ίδια στιγμή αποτυπώνει την αγάπη της Βέφας για τις αυθεντικές γεύσεις.
Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Σήμερα, μπορούμε να βρούμε διάφορες παραλλαγές: με σοκολάτα λευκή ή μαύρη, κόκκινα, vegan εκδοχές και πολλές άλλες δημιουργικές παραλλαγές. Παρ’ όλα αυτά, η κλασική συνταγή παραμένει ασυναγώνιστη. Μελωμένα μπισκοτάκια, τραγανά και γεμάτα γεύση, με πλούσιο καρύδι και το άρωμα της κανέλας και του γαρίφαλου να τα απογειώνει.
Δείτε επίσης – Βέφα Αλεξιάδου: Το πραγματικό της όνομα και η καταγωγή της
Η κληρονομιά της Βέφας στην ελληνική κουζίνα
Η συνταγή αυτή, απλή και συνάμα εξεπέραστη, αποτελεί μόνο ένα μικρό δείγμα της κληρονομιάς που άφησε η Βέφα Αλεξιάδου. Οι γεύσεις και οι αναμνήσεις που χάρισε μέσα από τις συνταγές της που παραπέμπουν ζωντανές στις καρδιές μας, ειδικά στις γιορτινές στιγμές, όταν μαγειρεύουμε και μοιραζόμαστε αγάπη με τους αγαπημένους μας.
Υλικά (για 40-50 κομμάτια)
Για τη ζύμη:
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα μαγειρικό λίπος (φυτικό ή ζωικό)
1 κούπα ζάχαρη
¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Για το γαρνίρισμα:
1 ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
Εκτέλεση
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το λάδι, το μαγειρικό λίπος και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το ξύσμα. Ανακατέψτε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στα υγρά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
Πλάσιμο και ψήσιμο: Πλάστε μικρά οβάλ μπισκοτάκια και το αυτοκίνητο σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σιρόπι: Βράστε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά. Αφήστε το σιρόπι να παραμείνει ζεστό.
Σιρόπιασμα: Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι, λίγα-λίγα, για μερικά δευτερόλεπτα. Αφήστε τα να στραγγίσουν σε σχάρα.
Γαρνίρισμα: Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πασπαλίστε τα μελομακάρονα και το σήμα τα σε πιάτα.
Δείτε επίσης – Βέφα Αλεξιάδου: «Εκεί πάνω θα είμαι πολύ χαρούμενη»
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την Βέφα Αλεξιάδου να εκτελεί βήμα-βήμα με τον δικό της, ξεχωριστό, τρόπο την ασυναγώνιστη συνταγή της για παραδοσιακά μελομακάρονα
Tips για τέλεια μελομακάρονα
Σιγουρευτείτε ότι τα μελομακάρονα είναι και το σιρόπι αχνιστό όταν τα περιχύνετε.
Αναποδογυρίστε να αφήσετε το σιρόπι από τη μία πλευρά και αφήστε τα να “ξεκουραστούν” για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τα σερβίρετε.
Αυτή η παραδοσιακή συνταγή διατηρεί μάλιστα τη μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή, με κάθε μπουκιά να θυμίζει την αυθεντική γεύση της παράδοσης.
Χορηγούμενο