Κοτόσουπα με βελουτέ σελινόριζας και φινόκιο – η συνταγή και επίσης βήμα-βήμα οι οδηγίες για να την φτιάξετε…
4 Μπούτια κοτόπουλου
3 Καρότα ολόκληρα
2 Σελινόριζες
2 Πράσα
1 Φινόκιο
100 ml Ελαιόλαδο
Φρέσκα αρωματικά, μάραθος και θυμάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 Φύλλο δάφνης
3 Κόκκους μπαχάρι
2 Λεμόνια, φλούδα στον ζωμό και ξύσμα στο τέλος
100 g Βούτυρο
150 ml Κρέμα γάλακτος
Επίσης, 2-3 Λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό
Πλένετε πολύ σχολαστικά το κοτόπουλο και το στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνεχίζετε με τα λαχανικά τα οποία και καθαρίζετε από τις φλούδες.
Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα μπούτια κοτόπουλου, τα καρότα ολόκληρα, τα πράσα και ½ σελινόριζα. Προσθέτετε την δάφνη, το μπαχάρι, τη φλούδα λεμονιού, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζετε με τον ζωμό.
Βράζετε σε μέτρια ταχύτητα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να βράσει το κοτόπουλο.
Παράλληλα χοντροκόβετε την υπόλοιπη σελινόριζα μαζί με το φινόκιο τα οποία και αραδιάζετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, ανακατεύετε πολύ καλά και σκεπάζετε με βρεγμένη λαδόκολλα το ταψί.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Μόλις βράσει το κοτόπουλο μαζί με τα λαχανικά, τα σουρώνετε, κρατάτε τον ζωμό, ξεψαχνίζετε το κοτόπουλο και ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια τα λαχανικά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και τα μπαχάρια.
Ελέγχετε τη σελινόριζα με το φινόκιο στο φούρνο και αν έχουν ψηθεί, αφαιρείτε τα κλαδάκια από το θυμάρι τα ρίχνετε στο μούλτι μαζί με τον ζωμό και τα πολτοποιείτε. Χρησιμοποιείτε όσο ζωμό θέλετε ανάλογα με τη ρευστότητα που θέλετε να έχει η σούπα σας.
Περνάτε τη σούπα από μια ψιλή σίτα, μεταφέρετε και πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέτετε 80 g βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε τη σούπα να πάρει έναν βρασμό μέχρι να δέσει, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση και τη ρευστότητα.
Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο μέσα σε ένα τηγάνι μαζί με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επίσης τα σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία για λίγα λεπτά.
Σερβίρετε την σούπα σας σε βαθιά πιάτα μαζί με το κοτόπουλο, τα λαχανικά, ξύσμα από λεμόνι, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επίσης φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο. Αν θέλετε συνοδεύετε με ψωμάκι φρέσκο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή του κοινού, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά…
Η Εκκλησία έχει καθιερώσει τη νηστεία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις…
Η Μπέσυ Μάλφα, μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς, αποκάλυψε σε μια πρόσφατη συνέντευξη την…
Μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του…
Ένας 52χρονος άνδρας συνελήφθη κατόπιν μήνυσης του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς φέρεται να προέβη σε σειρά…
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι λιμενικές αρχές στη νότια Κρήτη. Μετά τον εντοπισμό τριών διαφορετικών…