Βίλα Μαργαρίτα: Η μυστήρια έπαυλη της Αθήνας και τα μυστικά της… Η Βίλα Μαργαρίτα ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της παλιάς Αθήνας. Βρισκόταν στους Αμπελόκηπους, στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας, ακριβώς απέναντι από τη σημερινή θέση του Πύργου των Αθηνών. Το εντυπωσιακό αυτό κτίριο, με τη γοτθική του αρχιτεκτονική και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, ήταν σήμα κατατεθέν της περιοχής μέχρι την κατεδάφισή του το 1972.
Η Βίλα Μαργαρίτα χτίστηκε περίπου το 1900 για έναν Αρμένιο έμπορο με βρετανική υπηκοότητα, ο οποίος διατηρούσε παλαιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο του κτιρίου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Πάνος Καραθανασόπουλος. Χτισμένη από κόκκινη πελεκητή πέτρα, η βίλα θύμιζε μεσαιωνικό κάστρο, με πυργίσκους, πολεμίστρες και έναν τρούλο βαμμένο σιέλ, εξοπλισμένο με αλεξικέραυνο. Το εσωτερικό της περιλάμβανε 32 δωμάτια και πλήθος αποθηκευτικών χώρων, ενώ περιβαλλόταν από έναν πυκνοφυτεμένο κήπο με πεύκα, φοίνικες και θάμνους. Το οικόπεδο είχε μεγάλη έκταση 1.613 τετραγωνικών μέτρων.
Λίγες δεκαετίες αργότερα, η Βίλα Μαργαρίτα πέρασε στην ιδιοκτησία του Ευσταθίου Λάμψα, ιδρυτή του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Η έπαυλη πήρε το όνομά της από τη θετή της κόρης, Μαργαρίτα. Η σύζυγος του Λάμψα, Παλμύρα, που είχε γαλλικές ρίζες, διατήρησε το κτίριο στην οικογένεια έως το 1939, οπότε μεταβιβάστηκε στην εγγονή τους, Σοφία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η βίλα χρησιμοποιήθηκε ως πρεσβεία της Δανίας, γεγονός που προσέδωσε έναν ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αθήνα γνώρισε ραγδαία αστικοποίηση. Η γύρω περιοχή από τη βίλα άλλαξε σημαντικά, καθώς αυξήθηκε η κίνηση στις οδικές αρτηρίες. Το 1967, ένα τμήμα του κήπου απαλλοτριώθηκε για να διαπλατυνθεί η στροφή της Λεωφόρου Μεσογείων. Σταδιακά, το οικόπεδο συρρικνώθηκε στα 1.098 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η άλλοτε μεγαλοπρεπής έπαυλη έμοιαζε πλέον ξεχασμένη.
Το 1970, εν μέσω στρατιωτικής δικτατορίας, η ιδιοκτήτρια αποφάσισε να πουλήσει τη βίλα στην Κτηματική Τράπεζα. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και συλλόγων να χαρακτηριστεί το κτίριο διατηρητέο, οι Αρχές απέρριψαν τα αιτήματα με την πρόφαση ότι «δεν είχε ελληνικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά». Έτσι, η βίλα κατεδαφίστηκε το 1972.
Δείτε επίσης – Ο Πύργος των Αθηνών και τα «σκοτεινά» μυστικά που κρύβει
Στη θέση της Βίλας Μαργαρίτα ανεγέρθηκε ένα 9ωροφο κτίριο, το οποίο αρχικά φιλοξένησε τα γραφεία της Κτηματικής Τράπεζας. Μετά τη συγχώνευσή της με την Εθνική Τράπεζα το 1998, το κτίριο συνεχίζει να στεγάζει γραφεία της τράπεζας.
Δείτε επίσης – Τρόμος: Τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής και οι σοκαριστικές ιστορίες τους
Η Βίλα Μαργαρίτα υπήρξε ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό στολίδι της Αθήνας. Παρά την κατεδάφισή της, οι μνήμες από την επιβλητική της παρουσία παραμένουν ζωντανές, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα σε πεδίο βολής κοντά στο Παλαιοχώρι Ηλείας. Όπου σημειώθηκε ατύχημα.…
Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία στο Αίγιο. Μετά από αναφορές για ένα τραγικό περιστατικό διπλής…
Ο Έρικ Ντέιν, γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Grey's Anatomy, αποκάλυψε ότι…
Σοβαρές καταγγελίες για βιασμό ανήλικης στην περιοχή των Χανίων διερευνώνται κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας. Σύμφωνα…
Το Σάββατο που προηγείται της Κυριακής του Πάσχα, γνωστό ως Σάββατο του Λαζάρου στο χριστιανικό…
Η 11η Απριλίου 1996 στο «Παλέ ντε Μπερσί» στο Παρίσι σηματοδότησε την αρχή της κυριαρχίας…