Καλημέρα. Σήμερα θα ξεκινήσω από την Αρχαία Ολυμπία όπου βρέθηκα χθες και είδα πολλά γνωστά πρόσωπα από όλους τους χώρους για τη λαμπρή τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Όλα τα φώτα του πλανήτη ήταν στραμμένα, λοιπόν, στο τοπόσημο του παγκόσμιου πολιτισμού με πλήθος προσκεκλημένων, 600 στον αριθμό, και χιλιάδες επισκέπτες.
Εκεί είδα πολλά πρόσωπα όπως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, τη γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra, αλλά και την ελληνικής καταγωγής υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Μεταξύ άλλων εκεί ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Γερμανός Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του Παρισιού, Tony Estanguet, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.
Κεντρικό πρόσωπο ήταν, όπως παρατήρησα, η Γιάννα Αγγελοπούλου που θύμισε και τα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, πριν από δύο δεκαετίες, δηλαδή, όταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Εκεί ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, που μετέφερε και τη δάδα ως τρίτος λαμπαδηδρόμος. Διέκρινα, επίσης, τα εξής πρόσωπα: Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννη Βρούτση, Μιχάλη Κατρίνη, Παύλο Γερουλάνο, Ισίδωρο Κούβελο, Σοφία Σακοράφα, Βούλα Πατουλίδου, Γιώργο Μαυρωτά, Γιώργο Κουμουτσάκο, Στέλιο Κυμπουρόπουλο – με τους δύο τελευταίους να μην τους επιτρέπεται η πρόσβαση στον ναό της Ήρας, για την Αφή της Φλόγας, λόγω έλλειψης της σχετικής διαπίστευσης.
Γιατί ανέφερα τη Γιάννα Αγγελοπούλου; Μα γιατί όλο και περισσότερο ακούω σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους το σενάριο ότι δεν αποκλείεται να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ένα παλαιό σενάριο που όμως επανέρχεται με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις της Γ. Αγγελοπούλου. Και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες ότι η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν θα προταθεί εκ νέου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι νωρίς, λένε, πάντως, από την κυβέρνηση για μια τέτοια κουβέντα.
Δείτε επίσης: Γιάννα Αγγελοπούλου και Μαριάννα Λάτση τα «έσπασαν» στα μπουζούκια
Αυτό όμως που έγινε σίγουρα είναι η ακύρωση της συνάντησης που είχε ο Στ. Κασσελάκης στις ΗΠΑ με το ισραηλινό λόμπι AIPAC, «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την άρνηση του Ισραήλ να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης». Αν και αρχικά, μετά την επίθεση του Ιράν, πήρε ανοιχτά το μέρος του Ισραήλ και έγινε γνωστό πως θα συναντήσει το AIPAC, ξεκίνησε ένας εσωκομματικός μύλος. Και αυτό διότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είναι σκληροί και φανατικοί ακροδεξιοί και μάλιστα αυτό ενισχύθηκε και από τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Αριστεράς, Κώστα Καρπόζηλο. Και επειδή δεν ήθελαν να γίνει και άλλος εσωκομματικός χαμός, έκαναν πίσω με αποτέλεσμα όπως έμαθα να ενοχληθούν οι Ισραηλινοί.
Στο κεντρικό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν εντοπίσει τις «επίφοβες» περιοχές κυρίως στον βορρά και βάσει αυτών των διαπιστώσεων σχεδιάζεται σε μεγάλο βαθμό και η προεκλογική εκστρατεία, είτε με παρουσίες στελεχών είτε με δραστηριοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι προκλήσεις σε αυτό το επίπεδο διαμορφώνονται με βάση τα δεδομένα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.
Με προφανή ανησυχία αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στις πυραυλικές επιθέσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το Ιράν. Σε στρατιωτικό επίπεδο η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως οι επιθέσεις του Ιράν, που αναχαιτίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, είχαν σχεδόν «συμβολικό» χαρακτήρα, καθώς ήταν σαφές ότι επρόκειτο για χαμηλής ισχύος επιχειρήσεις.
Όμως, η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης εκδηλώνεται σε αυτή τη φάση και κατά μείζονα λόγο κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Μία καθοριστική παράμετρος είναι οι τιμές του πετρελαίου, για τις οποίες ήδη υπάρχουν εφιαλτικά σενάρια, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, που μπορεί να ανατρέψουν σχεδόν όλα τα υπάρχοντα σενάρια. Μία δεύτερη εστία ανησυχίας, σε περίπτωση κλιμάκωσης και εξάπλωσης της σύρραξης, είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα μείνει ανεπηρέαστος, αν η ευρύτερη περιοχή μετατραπεί σε πολεμικό πεδίο.
Πηγή: Hellas Journal, newsbeast
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα…
Μαθητής Δημοτικού έδειρε τέσσερις δασκάλους... Ακόμη ένα άγριο περιστατικό που δείχνει πως η βία ανηλίκων…
Άρχισαν να εξοπλίζουν τα πυρηνικά καταφύγια στην Ελλάδα... Που βρίσκονται στην Αθήνα και σε τι κατάσταση βρίσκονται…
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ενδείξεις πως τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα είναι 8 με το θρίλερ να…
Το απαγορευμένο βίντεο με την Ειρήνη Παπαδοπούλου μέσα σε πιλοτήριο αεροπλάνου που οδήγησε στην απόλυση…
Χρυσή χρονιά το 2025 για 4 ζώδια που θα πλουτίσουν και ίσως είναι η κατάλληλη…