Λίγα 24ωρα πριν πιθανότατα αφήσει τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας έκανε κάλεσμα στην Τουρκία για διάλογο… Λέγοντας ότι η επίλυση της Ελληνοτουρκικής διαφοράς, με όρους Διεθνούς Δικαίου… Αποτελεί τη μεγαλύτερη του φιλοδοξία για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.
«Πιστεύω ότι και για τις δύο χώρες θα δημιουργήσει έκρηξη δυνατοτήτων και ανάπτυξης. Ειλικρινά, νομίζω ότι μόνο να ονειρευτεί κανείς μπορεί το τι θα σημάνει η “απόσβεση” από τον χάρτη της Ελληνοτουρκικής διαφοράς και η συνεργασία αυτών των δύο χωρών» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ.
Εστιάζοντας στα Ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση. Και επίσης όποιον Πρόεδρο επιλέξει ο τουρκικός λαός.
Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε μετά τους σεισμούς να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές και να προσπαθήσουν οι δύο χώρες να βρουν μια άκρη στη διαφορά τους και το παράθυρο που έχει ανοίξει να το κάνουμε πόρτα. Αναγνώρισε πως ο ίδιος δεν έχει πολλές ελπίδες, σημειώνοντας όμως πως έχει τη μεγάλη υποχρέωση να ελπίζει και την ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να προτρέψει όποιον είναι στην καρέκλα τα να προσπαθήσει.
Περαιτέρω χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ ως την πιο σημαντική στιγμή κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, την συμφωνία που χώρισε την Ρόδο δυτικά και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και άφησε εκτός συμφωνίας το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης!
«Όχι μόνο έλυνε ένα πρόβλημα που διαρκούσε επί 35 χρόνια, δηλαδή μια διαπραγμάτευση απολύτως κολλημένη, αλλά κυρίως ακύρωνε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ακύρωνε κάθε προσπάθεια που η γειτονική μας Τουρκία κατέβαλε εκείνη την εποχή να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί, σε μια θάλασσα ελεγχόμενη από αυτήν, είτε με νόμιμες συμφωνίες είτε με παράνομες συμφωνίες» είπε ο απερχόμενος ΥΠΕΞ.
Κατά τον Νίκο Δένδια, η Ελλάδα και η Τουρκία αν έχουν όρεξη να βρουν άκρη το μόνο που χρειάζονται είναι η παρουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την έννοια ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι παράμετρος λύσης του προβλήματος, και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την έννοια ότι η παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή είναι παράμετρος ασφάλειας, κάτι που είχε πει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ.Τσούνης.
«Αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ώριμες χώρες, μπορούν να βρουν άκρη εφόσον οι κυβερνήσεις τους το θέλουν. Για την ελληνική κυβέρνηση είμαι απολύτως σίγουρος. Για την τουρκική μένει να το δούμε» επισήμανε επίσης, προαναγγέλλοντας συζητήσεις για τις «Πρέσπες του Αιγαίου».
Ερωτηθείς αν τα 12 μίλια είναι πάνω στο τραπέζι, ο ΥΠ. ΕΞ. απάντησε ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε κανένα τραπέζι. Διότι είναι στην UNCLOS γραμμένη, με χρυσά γράμματα, η πρόβλεψη. Και τι έγινε που είναι γραμμένα; Η Τουρκία αδιαφορεί εδώ και χρόνια! Αντιθέτως ο Νίκος Δένδιας δεν είπε τίποτα για την άρση του casus beli. Δηλαδή δεν το βάζει ως προϋπόθεση στην Τουρκία, ώστε να διεξαχθούν υπό αυτό τον όρο οι συνομιλίες.
Εκτίμησε πως η προσφυγή στη Χάγη με την Τουρκία είναι αρκετά μακριά. «Δεν είμαστε κάπου κοντά. Θέλω να είμαι ειλικρινής» σημείωσε σε μια προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Και εκτίμησε ότι… «Θα είναι ίσως το γεγονός που θα αλλάξει το μέλλον και των δύο χωρών και συνολικά της περιοχής».
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα…
Μαθητής Δημοτικού έδειρε τέσσερις δασκάλους... Ακόμη ένα άγριο περιστατικό που δείχνει πως η βία ανηλίκων…
Άρχισαν να εξοπλίζουν τα πυρηνικά καταφύγια στην Ελλάδα... Που βρίσκονται στην Αθήνα και σε τι κατάσταση βρίσκονται…
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ενδείξεις πως τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα είναι 8 με το θρίλερ να…
Το απαγορευμένο βίντεο με την Ειρήνη Παπαδοπούλου μέσα σε πιλοτήριο αεροπλάνου που οδήγησε στην απόλυση…
Χρυσή χρονιά το 2025 για 4 ζώδια που θα πλουτίσουν και ίσως είναι η κατάλληλη…