Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προαναγγέλλει επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας στα 18

Χορηγούμενο

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ότι αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, θα επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία για τους 18χρονους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέοι ηλικίας 18 ετών θα έχουν την επιλογή είτε να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις για 12 μήνες. Είτε να αφιερώνουν ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα σε εθελοντική εργασία για ένα χρόνο. Ο Σουνάκ τόνισε ότι αυτό το πρόγραμμα θα δημιουργήσει «μια κοινή αίσθηση σκοπού μεταξύ των νέων μας. Και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας για τη χώρα μας».

Επιπλέον «η νέα αυτή υποχρεωτική εθνική υπηρεσία θα προσφέρει ζωτικές ευκαιρίες στους νέους μας. Δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες, να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες. Και να συμβάλουν στην κοινότητά τους και στη χώρα μας», ανέφερε ο Σουνάκ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην προσέλκυση συντηρητικών ψηφοφόρων που δίνουν έμφαση σε ζητήματα άμυνας.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, μιλώντας στο Sky News, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις για όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα, που θα κοστίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Και αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ωστόσο η αντιπολίτευση των Εργατικών, με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε την πρόταση του Σουνάκ ως μια αναχρονιστική. Και «απελπισμένη» κίνηση από ένα κόμμα που έχει εξαντλήσει τις ιδέες του. Επίσης η Βρετανία είχε υποχρεωτική θητεία από το 1947 έως το 1960. Με τους άνδρες ηλικίας 17 έως 21 ετών να υπηρετούν για 18 μήνες στις ένοπλες δυνάμεις.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button