ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκίνησαν να μοιράζουν φυλλάδια σοκ με οδηγίες επιβίωσης

Προετοιμάζουν τον κόσμο για πόλεμο και κρίσεις

Ξεκίνησαν να μοιράζουν φυλλάδια σοκ με οδηγίες επιβίωσης και προετοιμάζουν τον κόσμο για πόλεμο και κρίσεις

Ξεκίνησαν να μοιράζουν φυλλάδια σοκ με οδηγίες επιβίωσης… Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας έχουν ξεκινήσει να διανέμουν τους πολίτες τους οδηγίες επιβίωσης, προκειμένου να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες κρίσεις, όπως πόλεμοι ή άλλες αντίθετες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, στη Σουηδία, οι πολίτες λαμβάνουν από σήμερα φυλλάδια με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος» , τα οποία περιλαμβάνουν πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Το φυλλάδιο αυτό, που έχει ανανεωθεί και επεκταθεί σε περισσότερες, εκδόθηκε λόγω της επιδεινούμενης διεθνούς κατάστασης ασφαλείας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία αναφέρεται ιδιαίτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη ρωσική σελίδα.

Παράλληλα, η Φινλανδία δημοσίευσε ενημερώσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την προετοιμασία των πολιτών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι οδηγίες περιγράφουν πώς οι κάτοικοι μπορούν να οργανώσουν τα αποθέματά τους, να κάνουν νερό και τρόφιμα, και να διαχειριστούν κρίσιμες συνθήκες.

Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στη Νορβηγία, όπου οι κάτοικοι έλαβαν συμβουλές με συμβουλές για επιβίωση σε περίπτωση πολέμου, ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων απειλών. Οι αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να αυτοσυντηρηθούν για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας.

Ακόμη, το περασμένο καλοκαίρι, η Δανία προχώρησε σε παρόμοια ενέργεια, στέλνοντας ενημερωτικά email στους ενήλικες κατοίκους της. Τα μηνύματα περιλάμβαναν πληροφορίες για βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα, που χρειάζονταν οι πολίτες για να αντιμετωπιστούν σε κρίσεις τριών ημερών.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται ως συνέχεια σχετικής έκθεσης της ΕΕ, η οποία συνέστησε στους Ευρωπαίους πολίτες να αποθηκεύουν αγαθά για τρεις ημέρες, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι ακόμη και για το σενάριο πυρηνικού πλήγματος.

Οι καμπάνιες αυτές τονίζουν τη σημασία της προετοιμασίας σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και απρόβλεπτων εξελίξεων.

Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία συνεχίζουν να ενισχύουν την προετοιμασία των πολιτών τους για ενδεχόμενες κρίσεις, διανέμοντας οδηγίες με διαφορετική προσέγγιση ανά χώρα.

Στη Φινλανδία, το ενημερωτικό υλικό περιλαμβάνει εκτενή αναφορά σε σενάρια στρατιωτικής σύγκρουσης, παρέχοντας λεπτομέρειες για την κυβερνητική και προεδρική αντίδραση σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης. Οι αρχές υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι «καλά προετοιμασμένη για αυτοάμυνα» . Ενώ σε άλλες χώρες τα φυλλάδια διανέμονται σε έντυπη μορφή, η Φινλανδία επέλεξε την ψηφιακή διανομή για εξοικονόμηση κόστους και ευκολίας ενημέρωσης.

Η Νορβηγία, αντίθετα, έχει στείλει 2,2 εκατομμύρια φυλλάδια σε νοικοκυριά, με την έκδοση του 2018 να ανανεώνεται για να συμπεριλάβει νέες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον Tore Kamfjord από τη Νορβηγική Πολιτική Προστασία (DSB), το φυλλάδιο ενθαρρύνει τους πολίτες να προετοιμαστούν για κρίσεις διαρκείας, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες ή διακοπές ρεύματος.

Η Σουηδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαθέτει μακρά παράδοση στις καμπάνιες επιβίωσης. Το φυλλάδιο της χώρας, υπό τον τίτλο «Εάν γίνει πόλεμος» , πρωτοκυκλοφόρησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Παρότι η πιο πρόσφατη έκδοση περιλαμβάνει εκτεταμένες οδηγίες για αυτοπροστασία, έχει αφαιρεθεί το μήνυμα που τονίζει ότι «η Σουηδία δεν θα σταματήσει ποτέ να αντιστέκεται».

Λίστες Έκτακτης Ανάγκης

Κοινός παρονομαστής στις οδηγίες είναι η δημιουργία αποθεμάτων για τρεις ημέρες, με έμφαση σε τρόφιμα, νερό και βασικά φάρμακα. Στη Φινλανδία, η λίστα περιλαμβάνει ταμπλέτες ιωδίου για πυρηνικά ατυχήματα, εύκολα μαγειρεύσιμα τρόφιμα, τροφές για κατοικίδια και εξοπλισμό, όπως εφεδρικές μπαταρίες. Οι οδηγίες λαμβάνουν υπόψη τις θερμοκρασίες του χειμώνα, με σενάρια που περιγράφουν ζωή χωρίς ρεύμα κάτω από -20°C.

Στη Σουηδία, η λίστα περιλαμβάνει παραδοσιακά τρόφιμα, όπως πατάτες, λάχανο και καρότα, μαζί με πιο επεξεργασμένα είδη, όπως κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και σούπες από μύρτιλλα.

Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της αυτάρκειας σε περιόδους κρίσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για σύντομες ή πιο μακροχρόνιες δυσκολίες. Τα σενάρια που περιγράφονται προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση αστάθμητων παραγόντων, όπως πόλεμοι, ακραία και άλλα φαινόμενα και άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Συναγερμός: Ποιό είδος καφέ βρέθηκε ότι προκαλεί καρκίνο;

Συναγερμός... Ποιό είδος καφέ βρέθηκε ότι προκαλεί καρκίνο; Ποιές είναι οι πιο υγιεινές επιλογές καφέ;…

25 λεπτά ago

17χρονος σκότωσε τους γονείς του με σφυρί και έκανε πάρτι

17χρονος σκότωσε τους γονείς του με σφυρί και αφού έκρυψε τα πτώματα και καθάρισε τα…

44 λεπτά ago

Συνελήφθη ο Νίκος Ρωμανός για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους

Συνελήφθη ο Νίκος Ρωμανός για την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους όπου έχασε τη ζωή…

58 λεπτά ago

Λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο μετά από σοβαρές καταγγελίες για παρενόχληση μαθητριών

Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο οδηγήθηκε σε διακοπή λειτουργίας μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Λόγω σοβαρών…

2 ώρες ago

Γρατζουνιές στην κεραμική εστία; Το κόλπο που τις εξαφανίζει

Γρατζουνιές στην κεραμική εστία; Το κόλπο που τις εξαφανίζει και την επαναφέρει εύκολα και γρήγορα…

4 ώρες ago

Τα μυστικά που κρύβονται κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών

Τα μυστικά που κρύβονται κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών με την πλούσια ιστορία και οι…

4 ώρες ago