Η σπουδαιότητα του τεστ ισορροπίας με κλειστά μάτια έχει καταδειχθεί πολλές φορές, με προεξέχουσα μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1999 από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και περιελάμβανε 2.760 άνδρες και γυναίκες σε ηλικία 53 ετών.
Οι ερευνητές τότε ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν τρεις απλές δοκιμές. Η μία αφορούσε στη μέτρηση της ταχύτητας απόκρισης με την οποία μπορούσαν να σταθούν σε όρθια θέση μετά από κάθισμα και πόσο χρόνο μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά. Όταν οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα στοιχεία 13 χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα είχαν πεθάνει 177 εθελοντές, εκ των οποίων οι 88 από καρκίνο, οι 47 από καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 42 από άλλες αιτίες.
Μελετώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις από τις εξετάσεις που πραγματοποίησαν το 1999 είχαν προβλέψει την πιθανότητα θανάτου, αλλά η δοκιμασία ισορροπίας με το ένα πόδι ήταν ο ισχυρότερος δείκτης. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι όσοι δεν είχαν υψηλή απόδοση στο συγκεκριμένο τεστ (λιγότερο από 2″) ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα 13 χρόνια από όσους μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτή τη στάση για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο.
Το τεστ καθιστής και όρθιας θέσης ήταν επίσης ένας καλός προγνωστικός παράγοντας για τη μελλοντική υγεία. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάτσουν σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα και να μετρήσουν πόσες φορές μπορούν να σηκωθούν από αυτήν μέσα σε ένα λεπτό. Οι άνθρωποι που το έκαναν περισσότερες από 36 φορές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ζωντανοί σε σχέση με όσους το κατάφεραν μόλις 23 φορές.
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική ισορροπία στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτή την κατάσταση ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τρεις τύπους πληροφοριών για να κρατήσει το σώμα όρθιο.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που μας κρατούν σε όρθια στάση είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα ημικυκλικά κανάλια στο εσωτερικό του αυτιού και ενημερώνουν τον εγκέφαλο για την κατάσταση και τη θέση που βρίσκεται το κεφάλι μας. Ο εγκέφαλος βασίζεται επίσης στις πληροφορίες που λαμβάνει από τις αρθρώσεις και τους μύες για να τη διατήρηση της ισορροπίας.
Επιπλέον, στις αρθρώσεις υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που στέλνουν στον εγκέφαλο σήματα σχετικά με την θέση και την κίνηση και τον ενημερώνουν για το τι συμβαίνει.
Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν τα μάτια. Αυτά δίνουν στον εγκέφαλο μια ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεται το κεφάλι και το σώμα σε σχέση με το περιβάλλον. Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, αφαιρούμε την όραση από την εξίσωση, γεγονός που καθιστά πραγματικά δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να σταθούν όρθιοι με το ένα πόδι.
Πηγή: ygeiamou.gr
Εικόνες σοκ: Ψαράδες έβγαλαν «εξωγήινο τέρας» από τη θάλασσα και έμειναν όλοι άφωνοι με αυτό…
Η Τσέλσι νέα κάτοχος του Conference League μετά από συντριπτική νίκη επί της Μπέτις στον…
Η Ρωσία έτοιμη για πόλεμο με τη Γερμανία: «Θα χτυπήσουμε το Βερολίνο αμέσως εάν χτυπηθεί…
Στη φυλακή ο γνωστός τράπερ Ivan Greko για την υπόθεση απαγωγής του 24χρονου γιου επιχειρηματία…
Διάσημος αθλητής έγινε τρανς και πήγε να αγωνιστεί σε γυναικείους αγώνες αλλά αποκλείστηκε μετά από…
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν: Η κρυφή ζωή τους και η «περίεργη» σχέση τους που έχει…