Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό γεμάτο οφέλη για την υγεία, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες.
Ωστόσο η συστηματική κατανάλωση παντζαριού μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, τα φυσικά νιτρικά του άλατα βελτιώνουν τη σωματική απόδοση και αντοχή κατά την άσκηση. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας.
Σαλάτα Παντζάρι με Πορτοκάλι, Ξηρούς Καρπούς και Μανούρι
Επίσης αυτή η σαλάτα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενσωματώσετε το παντζάρι στη διατροφή σας, συνδυάζοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Υλικά (για 2 μερίδες):
3 βολβοί παντζαριού, βρασμένοι και κομμένοι σε φέτες
1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
50 γρ. μανούρι
Για τη σος:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
Αλάτι, πιπέρι (ανάλογα με το γούστο σας)
Εκτέλεση:
Αρχικά τοποθετήστε προσεκτικά τα βρασμένα παντζάρια σε μια σαλατιέρα. Από πάνω, απλώστε απαλά τις φέτες πορτοκαλιού για να μην διαλυθούν τα παντζάρια.
Προσθέστε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Έπειτα θρυμματίστε το μανούρι με το χέρι πάνω από τη σαλάτα.
Κατόπιν σε ένα σέικερ ή ένα μικρό βαζάκι, ανακατέψτε όλα τα υλικά της σος για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Περιχύστε τη σος πάνω από τη σαλάτα και απολαύστε!
Χορηγούμενο